Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Trianon emlékműnél

Kategória: Események 2019. június 05. szerda, 10:56

VTF 6724A nemzeti összetartozás napja alkalmából ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak a Béke téri Trianon emlékműnél június 4-én. Az anyaországban és a határokon túl élő magyarok emléknapján a 99 évvel ezelőtt aláírt trianoni szerződésre, Magyarország szétszakításának tragédiájára emlékeztek az egybegyűltek. Mások mellett megjelent Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, valamint Török László, a testvérváros Nagyszalonta polgármestere.

Borbély Lénárd emlékeztetett rá: az új kormány megalakulásakor, 2010-ben az első törvényjavaslatok között szerepelt, hogy június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítsák. Csepeli országgyűlési képviselőként Németh Szilárddal együtt támogatták a törvényjavaslat elfogadását. Most Török Lászlóval, a határon túl található Nagyszalonta polgármesterével közösen emlékeznek a gyászos napra, akinek a jelenléte jelképezi a nemzeti összetartozásunkat. Csepel önkormányzata arra törekszik, hogy a kerületi iskolások minél nagyobb számban megismerjék a határokon túl élőket, akik szintén magyarok és a közös nemzetünkhöz tartoznak. Támogatják az általános iskolák hetedik osztályosainak az utaztatását a határokon túlra. Az önkormányzat készül a jövőre esedékes 100. évfordulóra. Felvásárolják, összegyűjtik azokat az emléktárgyakat, amelyek Csepelhez és Trianonhoz kapcsolódnak. Ebből kiállítást rendeznek majd.

Török László arról szólt, hogy számára megtisztelő beszédet mondani Csepelen, mert a városrész tudja és cselekedeteivel bizonyítja, mit jelent az összetartozás. Hőseik voltak az ’56-os forradalomban, az utóbbi években pedig újra és újra gyümölcsöt terem az a törekvés, hogy Csepel együtt alkot a lakossággal a lakosságért. Az egész nemzetnek együtt kell gondolkodnia, mert a nemzet védelme ma is zajlik. Össze kell kapaszkodni, mert vannak, akik az összefogás ellen vannak, és legszívesebben azt kívánnák, hogy sehová ne tartozzunk. „De a nemzetben él a kitartás, tisztesség, áldozatkészség, amely tulajdonságok Csepelen is jelen vannak 2010 óta. Az összetartozással diadalra visszük a nemzet ügyét” – mondta Török László.

A koszorúzás előtt Szentkirályi Aladár hegedűművész és Lukács Katalin művész adott elő verses-zenés emlékműsort.

A Trianoni emlékműnél koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd, Ábel Attila, Morovik Attila és Szeles Gábor jegyző; az Országgyűlés részéről Németh Szilárd; Nagyszalonta képviseletében Török László. Koszorúztak a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Csepeli Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, a csepeli helyi választási bizottság, a Csepeli Lelkész Kör, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága, a Móra Ferenc Általános Iskola, a Vitézi Rend képviselői, valamint civilek.

Cs. A.

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail