Nyomtatás

Babák-mamák a Csepeli Anyatejes Napon

Kategória: Események 2019. augusztus 14. szerda, 09:38

anyatej1A közelmúltbeli Szoptatás Világhetéhez kapcsolódva a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Védőnői Szolgálata szervezésében 24. alakalommal rendezték meg a Csepeli Anyatejes Napot a fenntartó önkormányzat támogatásával augusztus 13-án. Idén a Családsegítő Közösségi Házban találkoztak újra babák-mamák, ahol egész délelőtt babamasszázs, szoptatási- és családtervezési tanácsadás, mondókázás, baba-mama jóga, valamint arcfestés várta az érdeklődőket. Az önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester és Metz Tímea intézményfelügyeleti ágazatvezető vett részt a rendezvényen.

Dr. Illés Krisztina orvos-igazgató nyitotta meg a programot. Megköszönte a védőnők áldozatos munkáját, akik a kismamákkal folyamatos kapcsolatban állnak a baba születése után is. Hangsúlyozta a szoptatás fontosságát, mivel az anyatej védettséget ad a babáknak. Felhívta a figyelmet az anya és gyermek közti testi-lelki kontaktusra, mely az életbeli fejlődéshez elengedhetetlen. „Fontos, hogy az a kötelék, amely kilenc hónapig az anyaméhben van, folytatódjon. Ennek elsődleges lehetősége az anyatejes táplálás, amely olyan kalóriát, fehérjét, immunanyagot tartalmaz, hogy általa jóval kisebb mértékű lesz a különböző fertőzésektől való megbetegedés” – tette hozzá.

Ezután az anyatejadó anyákat köszöntötték. A kerületben öt édesanyának Nagy Erzsébet csoportvezető védőnő adta át az ajándékokat.

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus elsejét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Csepelen 1995 óta tartják számon az eseményt, 2005-től folyamatosan a kerületi védőnők által szervezett rendezvényen hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

AZS