Új cserkészházat avattak a Tamariska-dombon

Kategória: Események 2019. szeptember 28. szombat, 12:16

GMA 7535Zászlófelvonással és ökumenikus istentisztelettel avatták fel a Tamariska-dombon található új cserkészházat. Kispál György plébános, cserkésztiszt történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, és utalt rá, hogy már a világháború előtt létezett cserkészmozgalom Csepelen. Cserkésznek lenni jellemet jelent, és fontos értékeket közvetít. Az ünnepségen megjelent Csurgay Árpád akadémikus, aki maga is cserkész volt Csepelen. Borbély Lénárd polgármester szintén cserkész volt gyerekkorában a Prohászka Ottokár püspökről elnevezett cserkészcsapat tagjaként.

 

A polgármester felidézte, hogy mit jelentett számára a mozgalom. „A cserkészet világát érdemes újraéleszteni, mert értékalapú közösséget hoz létre. Érték a család, a házasság, a barátság – mindezt meg lehet itt tanulni. Jó döntés született, amikor elhatározták, hogy ilyen közösségnek adjanak otthont a Tamariska-dombon. A gyerekeimet is szívesen hozom majd ide”.

Beszélt a Tamariska-domb múltjáról, amely 2010 előtt, noha védett terület volt, elhanyagolt, szemetes környékként tartották nyilván. Az új önkormányzat rendbe tette, stációkat állítottak fel, barátságos kirándulóhellyé alakította. Az önkormányzat megvásárolta a gázcseretelepet, amelynek a helyén most a cserkészház áll. Egy romos épület volt korábban, amelyet a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársainak közreműködésével 65 millió forintért teljesen újjáépítették.

Kispál György elmondta, hogy a 813. számú Ottokár püspök cserkészcsapat már 1930-ban létezett, erről tanúskodik a rendszerváltás után előkerült zászlója. A Béke téri plébánia pincéje volt az otthona. 1948-ban megszüntették a cserkészetet, majd a rendszerváltáskor Bogdán István öregcserkész szervezte újra a csapatot. A 2000-es évek elején elindították az őrsi foglalkozásokat és a kalandos nyári táborokat. A 96. számú Sólyom cserkészcsapatot Szöllősy Vágó János alakította újjá, aki a királyerdei református gyülekezet tagja volt. A gyülekezet lelkésze, Temesvári Imre gyermekkora óta cserkész. Közösen indították újra a Sólyom vízi csapatát. A jelenlegi közösség a református parochia udvarán talált menedéket. Most az új helyükön, a cserkészházban találtak otthonra, a Tamariska-domb eldugott részei pedig ismét lehetőséget adnak a kalandokra.

 

  

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail