Drogprevenció szülőknek

Kategória: Események 2019. október 21. hétfő, 08:58

GMA 0050A kábítószerfogyasztás veszélyeiről szülőknek tartott drogprevenciós előadást Kosztyú László főtörzsőrmester a Jedlik Ányos Gimnázium ideiglenes épületében október 16-án.

A szülők elmondása alapján a csillagtelepi buszvégállomás területén a közelmúltban drogot kínáltak a fiataloknak, amelyet a tantestület jelzett a kerületi rendőrkapitányságnak, így ott a környéken a járőrözést megerősítették.

A szülőkkel való találkozás apropóját is ez a drogfelajánlás adta. A kerületi megbízott rendőr zászlós, aki egyben az iskola rendőre is, filmvetítéssel illusztrálta és saját példáján keresztül beszélt a drogfogyasztás veszedelmeiről.

A levetített kisfilmből az érdeklődők megtudhatták a BRFK helyszíni szemléin készült megrázó fotókból, hogy találtak rá egy 17 éves lányra otthonában, egy 21 éves egyetemista fiúra szobájában s egy 16 éves élsportolóra ágyában, aki karácsony előtt két nappal halt meg. A tizenéves Kriszti börtönbe kerüléséről mesélt, Szabó Győző színész pedig tízéves drogozásáról. Az előadó pályafutásából megemlítette, amikor a házibulizó fiú kiugrott a kilencedik emeletről, a másik pedig az első emeletről kiugorva félórás újraélesztés után lelte halálát. „Szívszorító érzés ilyen gyerekeket elveszíteni” – mondta a rendőr zászlós.

A filmben megszólaló dr. Zacher Gábor toxikológus szerint 700 szer van kint a piacon, amelyet a szakemberek sem ismernek naprakészeken. Kristály, biofű, penta, varázsdohány, a fantázianevek végeláthatatlanok. „Ezek a szerek egyetlenegy dolgot csinálnak, megváltoztatnak bennünket” – tette hozzá a szakember.

A bemutatott fotókon látott eltorzult arcok látványa „sokkolták” a szülőket. Az előadásból kiderült még, hogy egy átlagos magyar felnőtt naponta hét percet beszél a gyerekével. A toxikológus szerint a megelőzés szempontjából a legfontosabb dolog, hogy figyeljünk oda a gyerekünkre, sokat beszélgessünk vele, ismerjük meg és bízzunk meg benne.

Általában fűvel, droggal tizenéves korban találkoznak először a gyerekek, s a szülők sok esetben nem tudnak róla. A megtörtént esetek, valós történetek jól szemléltették, hogy nem csak kizárólag a felhasználók hibája a drogozóvá válás. Az érintettek úgy gondolják, hogy sok minden előzménye van a kábítószer függőségnek, például a tinédzser éveikben nem kapták meg a megfelelő támogatást, a törődést, az odafigyelést. A facebookon működik a szülők önkontroll csoport, ahol ebben a témában beszélgethetnek egymással az érdeklődők.

Az előadó felhívta a szülők figyelmét arra, ha a gyereknek bárhol drogot kínálnak, akkor azt minden esetben az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívószámra jelentsék be.

Csepelen a kerületi rendőrkapitányság email címére írhatnak:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A drogozással kapcsolatban bármilyen ötletet várnak:

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-80-555-111

Akár anonim módon is!

A.Zs.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail