Márton-napi vígasságok: tradicionális ízek, színes családi programok

Kategória: Események 2019. november 11. hétfő, 08:44

GMA 2751Márton napja a karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, mely a jóízű evés-ivásról, vigasságokról szól. A Radnóti Miklós Művelődési Ház a hagyományokhoz hűen idén is egész napos családi programmal várta az érdeklődőket ebből az alkalomból. Interaktív gyermekműsor, táncbemutatók, állatsimogató, népi játszóház, kukoricamorzsoló és lángosevő verseny szórakoztatta a résztvevőket. A rendezvényt ezúttal is a Csepeli Városkép Kft munkatársai szervezték.

Előadások, kézműves-foglalkozások, vetélkedők

Bár a zord időjárás nem kedvezett a szabadtéri programoknak, a művelődési házban mindenki megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot. A gyerekek lámpást készíthettek, liba alakú mézeskalácsot díszíthettek, kipróbálhatták, milyen lúdtollal írni. A Márton-napi vigasságok leginkább várt pillanata a lángosevő és kukoricamorzsoló verseny volt. Míg lángosevésben Kinczel Gábor és Jaskó Alíz , addig kukoricamorzsolásban Jaskó Alex és Kovács Kornél jeleskedetek. A rendezvényt változatos színpadi produkciók tették színesebbé. Fellépett a Csep’ Jazz Dance, a Csepeli Mosolygó Dalkör, a Csepeli Öregtáncosok, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Csodamalom Bábszínház és a Csiga Duó is.

Hagyományos libaételek, időjóslás

Márton napja a bőséges lakomák ideje, ilyenkor jellemzően hízott libából készült ételek és a novemberre kiforrt új bor kerül az asztalra. A néphagyomány szerint, aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Ezt szem előtt tartva a rendezvényről sem hiányozhattak a libaételek. Például töltött libanyakat, libazúza pörköltet, ludaskását, liba sültet és forralt bort is kínáltak a résztvevőknek. A néphit szerint Márton napján az időjárás alakulására is következtethetünk. Ha a sült liba mellcsontja barna és rövid, akkor sáros télre számíthatunk, ha hosszú és fehér, akkor havasra. Úgy tartják, a Márton-napi eső utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. Bár az időjárás nem volt túl kegyes az idei programhoz, a borongós, esős idő ellenére sokan csatlakoztak a rendezvényhez, mely ezúttal is a hagyományos lampionos felvonulással ért véget.

Kinczel Gábor a lángosevő verseny egyik győztese, két gyermekével és egy baráti családdal érkezett a programra. „Mindig szívesen jövünk a Márton-napra. A gyerekek nagyon szeretik az arcfestést, a mézeskalácsfestést, az állatsimogatót. Bár nem szeretek szerepelni, de némi baráti nyomásra részt vettem a versenyen, amit nem bántam meg, hisz szeretem a lángost és sikerült nyernem is.”

Jaskó Alíz a lángosevő verseny gyermek kategóriájának nyertese. „Szeretem a Márton-napi rendezvényeket, minden évben benevezünk a testvéreimmel a vetélkedőkre. Az arcfestés mellett idén is ez volt a legjobb program.”

Kovács Kornél és Zrubecz Ádám a kukoricamorzsoló verseny győztesei. „Osztálytársak és barátok vagyunk, a verseny előtt kicsit gyakoroltunk. Nem volt egyszerű feladat a morzsolás, de megvolt a sajátos technikánk.”

Az eseményen készült képeket itt tekintheti meg.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail