Lezárult az online néptáncoktatás

Kategória: Események 2020. június 25. csütörtök, 09:27

TBE 2708Az óvodások és iskolások online néptáncoktatásának ünnepélyes zárását tartották a Simon Bolivár sétányon június 22-én. A Csepeli Kistáncos Alapítvány képviseletében Kreiszné dr. Paál Sára és Tóth Zsuzsa pedagógus emléklapokat adtak át a gyerekeknek kitartásukért, szorgalmukért. Ez alkalommal a hagyományos Szent Iván napi tűzugrást is megrendezték.

A Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda képviseletében Hierholczné Faragó Tünde intézményvezető köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, hogy a koronavírus az ovis táncot is az otthonokba kényszerítette. Négy néptáncot oktató kolléga – Bóna Bogi, Sátori Juli, Huszti Bea és a Tehetség csoport vezetője Teski Annamari – tanította ez idő alatt a gyerekeket.

Az intézményvezető arra bíztatta a kicsiket, hogy soha ne hagyják abba az ismerkedést a magyarság gyökerét jelentő népi kultúrával, a magyar néptánccal.

Az online ovis táncoktatás idejére Sári néni külön zsűrit kért fel, amelynek tagjai

Varga Gabi, Bóna Bogi, Koszty Andrea, Sátori Julia és a zsűri elnöke,Troskáné Simoncsics Andrea voltak. A bemutatott produkciók és a feltöltött videók alapján a zsűri különdíját a fiúk közül Szkaliczki Tibor kapta, a lányoknál Tóth Anna nyert, míg különdíjban Csanádi Anna részesült.

A zárórendezvényen a gyerekek online módon tanult tánclépéseket mutattak be, fellépett még a Csepp-Csepel Táncegyüttes kalocsai játékokkal és táncokkal, a Kis-Csepel tagjai pedig gömöri táncot jártak.

Az évértékelő rendezvényen a környezet szépítése gyanánt a felújított sétányt övező ágyásokba egy elsős táncos és az ő mentora írisz virágot ültetett. A program táncházzal folytatódott, a Botosánka együttes moldvai zenét játszott.

Ezt követően Morovik Attila alpolgármester szólt a magyarok összetartozásáról határon innen és túl. Szent Iván napján megannyi településen égnek majd a szentiváni tüzek. Magyarországon, Erdélyben, a Vajdaságban, Kárpátalján és a Felvidéken ugyanúgy szólal meg az ének és indul el a tánc – hangsúlyozta.

Az alpolgármester elmondta: a Kárpát-medencei tűzugrás célja, hogy a szétszabdalt, értékválsággal küszködő világunkban megmutassa a hagyomány, a népi kultúra összetartó és közösségteremtő erejét.

Az együvé tartozást szimbolizálta a közös ének, a közös tánc, amelyet a néptáncosok a máglya meggyújtása után kezdtek el. A körtáncolásba az érdeklődők is bekapcsolódhattak.

A.Zs.

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail