A Barca kupáért fociztak a legjobb utánpótláskorúak

Kategória: Események 2021. június 14. hétfő, 08:35

DSC04831Hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezett labdarúgótornát a Barca Academy egyesület a Csepeli Szabadkikötő SE pályáján a hétvégén Barca Academy Hungary Kupa néven. A viadalt négy korosztályban, egyenként tizenegy csapat részvételével bonyolították le. Egyetlen külföldiként a dunaszerdahelyiek is elküldték csapataikat. A Barca Academy egyesület a nagyhírű spanyol futballklub, az FC Barcelona utánpótlásképzésének licence alapján szervezte a fiatal magyar labdarúgók tornáját. A résztvevőket köszöntötte Borbély Lénárd polgármester, aki utalt rá: a csepeli önkormányzat elkötelezett a sport iránt. A tornát megnyitotta Farkas Balázs, a Barca Academy igazgatója és Ruben Morales, az egyesület szakmai igazgatója.

Farkas Balázs elmondta: egyesületük célja, hogy az utánpótlásképzés színvonalában méltóak legyenek az FC Barcelonához. Két éve határozták el, hogy a legjobb magyar utánpótlás-együtteseket meghívják erre a tornára. Négy korosztályban – U8-tól U11-ig – rendezték meg a rangos versenyt, amelyet újabbak követnek majd, s amelyre még több külföldi, köztük spanyol csapatokat is várnak. „Ezeknek a srácoknak nagy élményt jelent, hogy az ország legjobbjai ellen léphettek pályára. (…) A korosztályokban növelni szeretnénk a csapatok létszámát. További víziónk, hogy az FC Barcelona korosztályos együttese is Magyarországra utazzék, továbbá más országok Barca Academy csapatai is elfogadják a meghívásunkat” – mondta az igazgató. A jövőben U19-es korosztályig bővítenék a képzést. Az egyesület piaci alapon működik, bevételük legnagyobb része a szülőktől származik. A Csepeli Szabadkikötő SE pályáján hétvégenként rendeznek meccseket.

Ruben Morales azt mondta, hogy a világ negyvenhárom országában működik az FC Barcelona licence alapján utánpótláskorú labdarúgó-akadémia. Mindenhol hasonló metodikai elvek alapján folyik a szakmai irányítás. Női labdarúgó akadémiáik is vannak. Magyarországon szeretnék a régi híres magyar focit visszahozni a világ élvonalába. Nem titkolt cél, hogy a tehetséges magyar gyerekeket felkarolják, és akár az FC Barcelonába szerződtessék.

A hétvégi tornán a következő együttesek korosztályos csapatai vettek részt: Barca Academy Hungary, Ferencváros TC, UTE Labdarúgó Akadémia, Győri ETO, Vasas Kubala Akadémia, Kecskeméti Labdarúgó Akadémia, Illés Akadémia Szombathely, ZTE, DVTK ( Diósgyőr) Labdarúgó Akadémia,

DVSC (Debreceni Labdarúgó Akadémia), DAC (Dunaszerdahely).

Cs. A.