Átadták a megújult Napközis Tábort Kiemelt

Kategória: Események 2021. július 05. hétfő, 08:22

TBE 7219Július 3-án megnyitotta kapuit a felújított csepeli Napközis Tábor. A létesítmény teljeskörű korszerűsítése bruttó 1,8 milliárd forintból valósult meg. A tábor ünnepélyes átadása után egész napos családi rendezvénnyel, változatos programokkal várták a látogatókat. A gyerekek július 5-től vehetik birtokba a tábort és csaknem hat héten keresztül élvezhetik a szünidőt az újjávarázsolt komplexumban.

 

„A Napközis Tábor átadásával ismét gazdagodott a kerület” - hangsúlyozta megnyitó beszédében Borbély Lénárd polgármester. Emlékeztetett, a korábbi szocialista kerületvezetés egy elhibázott döntés folytán a tábort bezáratta, és egy ingatlanfejlesztő cégnek értékesítette. 2007-ben a telken lakópark építését tervezték. A Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért civil szervezet segítségével azonban sikerült mindezt meghiúsítani. 2016-ban a jelenlegi önkormányzat visszavásárolta az értékes ingatlant és a mellette lévő sportközpontot is megvette a magyar államtól. „Ezt a komplexumot önerőből nem sikerült volna felújítanunk. Óriási köszönettel tartozunk Tarlós István, korábbi főpolgármesternek és a Fővárosi Közgyűlés akkori tagjainak, akik összesen 460 millió Ft értékű TÉR_KÖZ pályázattal hozzájárultak a felújításhoz. Ugyanakkor köszönet illeti a Magyar Labdarúgó Szövetséget is (MLSZ), hisz 516 millió forintos támogatással segítették a sportpálya létrejöttét. A létesítmény megvalósításához az önkormányzat bruttó 86 millió forintot biztosított. De nem jutottunk még a fejlesztés végére, hisz a műfüves pálya mellett a jövőben kialakításra kerül még egy kisebb, élőfüves sportpálya is” – emelte ki Borbély Lénárd. Egyúttal hozzátette az önkormányzat jövőbeli célja, hogy megőrizze a Kis -Duna-part természetes környezetét, ezért arra kérte a Csepelen élőket és a civil szervezeteket, hogy továbbra is fogjanak össze és vigyázzanak közösen e féltett természeti értékre. „Őrizzük meg e kincsünket, hogy ne csak a gyermekeink, de az unokáink is élvezhessék.”

 

A beruházás háttere

 

A korszerűsítés nyomán a Napközis Tábor teljes területe megújult. Az építési beruházás teljes költsége bruttó 1, 18 milliárd forint volt. Az önkormányzati önerő összege 720 millió forintot tett ki. Az 500 m2 alapterületű főépülethez ebédlő, melegítőkonyha, vizesblokkok, irodák, teakonyha, porta, gondnoki lakás tartozik. Négy darab, egyenként 120 m2 -es pavilon épületet is kialakítottak, melyekhez két csoportszoba és vizesblokkok tartoznak. Minden épület hűtő-fűtő rendszerrel van ellátva, ami lehetőséget nyújt a létesítmény téli-nyári használatára. A tábor területén egy 180 m2 alapterületű fedett, oldalról nyitott kerti építményt is kialakítottak. A főépülethez kapcsolódó, kb. 120 m2-es térkő burkolatú terasz napvitorlás árnyékolást kapott. Új játszóeszközöket helyeztek ki: kilátótornyot csúszdával, trambulinokat, kötélpályát, mászókákat, hangjátékokat. Ugyanakkor ivókutak, asztalok, padok, párakapuk, tűzrakók is találhatók a tábor területén. Labdafogó hálóval, focikapukkal és kosárpalánkokkal ellátott, aszfalt burkolatú sportpályát is építettek, valamint röplabdahálót is elhelyeztek.

 

A kert teljes területén öntözőrendszert építettek ki. 80 fát és 3400 darab cserjét telepítettek. Új kerítést alakítottak ki az ingatlan Hollandi úti, valamint a Kajak-Kenu Sporttelep felőli oldalán. A Hollandi út mentén új aszfaltburkolatú járdát is építettek, valamit felújították a kerítést a Kis-Duna felőli oldalon.

 

Játékok, élmények, programok

 

A tábor ünnepélyes megnyitása után rengeteg izgalmas program várta a családokat. Az egész napos rendezvényre sokan látogattak ki. Színpadra lépett az Island Rock és az Egyszervolt Mesezenekar is. Délután pedig capoeira bemutató és Szemerey László bűvész műsora szórakoztatta a közönséget.

 

A rendezvény egyik legkedveltebb helyszíne a NERF pálya volt, ahol különleges szivacslövedékekkel lőhettek célba a résztvevők, de a virtuális valóság játékokat, a vízen járó labdát és a buborékfocit is sokan kipróbálták. A körhinta, a kisvasút most is nagyon népszerű volt, csakúgy, mint az óriás és ökojátszótér. Az arcfestés, a lufihajtogató bohóc és a karikaturista sok gyermek arcára csalt mosolyt. A kézműves foglalkozások pedig ezúttal is az aktív kikapcsolódást szolgálták.

 

Programok szülőknek is

 

A szervezők a szülők kikapcsolódásáról is gondoskodtak. Az „Anya szobában” dietetikai, kozmetikai és smink tanácsadás, fodrászkodás várta az érdeklődőket. Az „Apa szobában” pedig darts, flipper és csocsó garantálta a jó hangulatot. Valamennyi korosztály számára igazi különlegesség volt a veterán Ikarus 55 busz, mely a Szent Imre tér és a tábor között félóránként szállított utasokat. Az egész napos családi forgatagban mindenki megtalálhatta a számára legérdekesebb kikapcsolódást.

 

A rendezvény záróakkordja Wolf Kati fellépése volt.

Az eseményről készült rengeteg fotó itt.