Szemetet szedtek az önkormányzat munkatársai

Kategória: Események 2021. szeptember 15. szerda, 08:34

241711811 4917270064953212 2567574808093848625 nA Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezésére több köbméternyi illegális hulladékot szedtek össze az önkormányzat munkatársai tegnap a Francia-öbölnél. A figyelemfelhívó akcióban részt vett Borbély Lénárd csepeli polgármester is, aki szerint az akcióval a cél nem más, mint környezetünk megmentése, hogy "egy tisztább, egészségesebb kerületben élhessünk." Az Egyesület felhívja a figyelmet arra is, hogy a társasházak, családi házak előtti portát a tulajdonosok tartsák rendben. Csepel komfortosabbá, szebbé tétele mindannyiunk közös érdeke.

Délelőtt indult a munka Csepel egyik rejtett zugában, amely akár kerületünk egyik ékszerdoboza is lehetne. Gyönyörű a táj, a Kis-Duna halkan morajlik fel és vet hullámokat miközben egy motorcsónak halad komótosan. Az idillt és a szépség látványát jelentős mennyiségű illegális hulladék töri meg, amely hosszú ideje problémája a kerületnek. Hamar nekiállnak viszont a munkának az önkormányzat önkéntes munkatársai. Fogytak is rendesen a fekete zsákok, volt mit beletenni bőven: eldobált üdítős flakonok, papírzsebkendő, cigarettacsikk hevert a bokrok között.

Mint ismeretes, a nagytakarítási akció a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület kezdeményezése nyomán jött létre. (Az egyesületben olyan illusztris neveket találunk, mint Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versics Judit és Klinghammer István akadémikus, professzor.) a figyelemfelkető akcióval pedig a cél nem más, mint környezetünk megmentése, hogy egy tisztább, egészségesebb kerületben élhessünk, tette hozzá a polgármester.

Ugyanakkor cél a szemléletformálás is. Rengeteg ugyanis az illegális szemét a kerületben, még úgy is, hogy a közterületesek és a rendőrség keményen büntet érte. Szemléletváltoztatásra van tehát szükség. Már csak azért is, mert az illegális szemetelőhelyek felszámolása a Csepeli Városgazdára marad, a számlát pedig a csepeli adófizetők fizetik meg. Az illegális hulladék problémája az elmúlt években óriásira duzzadt, az ilyen típusú szemét ma már az elszállított hulladék mennyiségének hatvan(!) százalékát teszi ki a kerületben, hatalmas terhet rakva a csepeli költségvetésre.

Pedig tettenérés esetén keményen büntetik az elkövetőket. Úgy tudjuk, a bírság összege a 150 ezer forintot is elérheti, nemfizetés esetén akár elzárásra is kerülhet az illető. Ehhez kapcsolódik, hogy a hulladéklerakatok felszámolásáért a tavalyi évben a már meglévők mellett további öt helyre telepítettek kamerát. Nemrég pedig egy sorompót kapott a Budafoki út Dunához közeli szakasza, megnehezítve ezzel a lejárást a partra.

Figyelemfelhívási akció a remények szerint sikerrel jár, és az emberek jobban fogják óvni a környezetüket, az önkormányzat ugyanakkor folytatni kívánja az ilyen típusú akciókat, felhívva a figyelmet, hogy a környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke.

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 15. szerda, 11:53