Nyomtatás

Hetedszerre rendezték meg a csepeli németek sörfesztiválját Kiemelt

Kategória: Események 2021. október 18. hétfő, 10:18

TBE 5363Hetedik alkalommal rendezte meg a csepeli német nemzetiségi önkormányzat a csepeli önkormányzat és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete támogatásával a hagyományos Csepeli Sörfesztivált október 16-án a Királyerdei Művelődési Házban. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt tavaly nem tarthatták meg. Utoljára másfél évvel ezelőtt volt rá alkalom, hogy találkozzanak a csepeli és környékbeli svábok. Borbély Lénárd polgármester a kulturális programok zárásaként nyitotta meg a Sörfesztbált.

Rendesen megtelt nézőkkel a színházterem. Nemcsak svábok gyűltek össze, hanem más érdeklődő csepeli lakosok is, akik például a Csepel Művek egykori dolgozóinak találkozóján is feltűntek. Két idős asszony azt mesélte, hogy szívesen vesznek részt ezeken a rendezvényeken, mert a szervezők mindig jó hangulatot teremtenek. Másrészt pedig érdekelte őket, hogy a svábok hogyan őrzik a szokásaikat és milyen programokkal szórakoztatják a közönséget.

Lászlóné Balázsovits Magdolna, a csepeli német nemzetiségi önkormányzat elnöke azt mondta, mindenki örül, hogy másfél év után végre újra találkozhattak. A csepeli német közösség megmutatta, hogyan fognak össze és hogyan ápolják a hagyományaikat. Az a céljuk, hogy az érdeklődők megismerjék a kultúrájukat, táncukat, zenéjüket, éneküket, ételeiket, italaikat. Erős a kötődés a csepeli svábok között, a meghívottak között szerepeltek a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium tanárai és diákjai is. A csepeli nemzetiségi gyerekek már óvodás kortól tanulhatnak németül. Magdolna ezután elsietett, mert az általa betanított tánccsoport lépett a színpadra.

Kaltenecker Antalné, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének elnöke ezeket mondta: „Egyesületünk idén harminc éves, és egyre többen rokonszenveznek velünk. Jövő hónapban ünnepeljük meg a csepeli német tánccsoport és a Lustige Musikanten zenekar születésének huszonötödik évfordulóját. A járvány miatti távolságtartás után jó látni, hogy ilyen szép számban eljöttek a mostani személyes találkozásra.”

A beszélgetés közben a taksonyi Haimatklang zenekar játszott ismerős dalokat az előtérben.

Németh-Hatos Fruzsina, a két tanítási nyelvű Eötvös József Általános Iskola némettanára 2008 óta tanít az intézményben. A német nemzetiségi tagozatos diákok órarendjében heti öt németóra és egy-egy német népismeret, tánc és környezetismeret szerepel. Az utóbbi két tantárgyat részben magyarul oktatják. A tantestület testvérvárosi táborokat szervez német nyelvterületen, hogy a tanulók még alaposabban elsajátítsák a nyelvet. Akadnak diákok, akik az általános iskola elvégzése után megszerzik a középfokú német nyelvvizsgát. A csepeliek részéről van igény a német nyelv elsajátítására, mert részben a szülők sváb származásúak, részben tudják, mennyire fontos az idegen nyelv ismerete.

A kulturális programban felléptek a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Népművészeti-, Kézműves és Német Nemzetiségi Tagóvodájának, az Eötvös József Általános Iskola 4. a. osztályának, a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium kilencedikes osztályainak tánccsoportjai. Őket követte a Sori-Oldi táncosok baráti körének bemutatója, a dunaharaszti Lustige Schwaben táncegyüttes fellépése, majd a csepeli német nemzetiségi gyermek és ifjúsági táncegyüttes műsora. A Sörfesztbálon a Lustige Musikanten együttes játszott Kaltenecker Gábor vezetésével. Késő estig szólt a zene és táncolt, akinek kedve támadt.

Cs. A.

TBE_5163.jpg TBE_5178.jpg TBE_5197.jpg

TBE_5218.jpg TBE_5243.jpg TBE_5261.jpg

TBE_5266.jpg TBE_5271.jpg TBE_5276.jpg

TBE_5279.jpg TBE_5293.jpg TBE_5308.jpg

TBE_5312.jpg TBE_5316.jpg TBE_5325.jpg

TBE_5332.jpg TBE_5335.jpg TBE_5349.jpg

TBE_5361.jpg TBE_5363.jpg TBE_5373.jpg

TBE_5378.jpg TBE_5383.jpg

Utoljára frissítve: 2021. október 18. hétfő, 10:28