Márton-napi vigasságok: ki lett a győztes?

Kategória: Események 2022. november 14. hétfő, 08:30

TBE 9061Miben volt más a mostani Márton-napi vigasságok a korábbiakhoz képest, amelyeket hagyományosan november 11-én (vagy egy nappal elcsúszva), a Radnóti Művelődési Ház környékén szoktak megrendezni? Először is: új helyszínen, a Hollandi úton található napközis táborban fogadták a vendégeket, másodszor: ilyen sokan talán még sosem látogattak ki a mulatságra, harmadszor: hihetetlenül izgalmas küzdelmeket láthattunk a különféle vetélkedőkön. Ami viszont már megszokott: minden résztvevő ajándékot kapott.

 

Bánhatja, aki nem jött el a vigasságokra, mert csak egy év múlva rendezik a következőt. Délelőttől esti sötétedésig tartottak a programok. Aki csak bóklászott, az is kedvére talált néznivalót vagy megkóstolhatta a libaételeket, lúdlábtortát, házi rétest, kürtöskalácsot. A legtöbben családostul, gyerekestül érkeztek. A Kacagó Bábszínház előadásában megtekinthették a Rigócsőr királyfi című mesét, aztán a Csep’ Jazz Dance Táncegyüttes bemutatóját. Délben a Tücsökszabi és Hangyaboy gyerekkoncertjét hallgathatták meg. Cseke Katinka és Zsiga László kabarét adott elő, majd a Lara Mesék Társulata lépett színpadra. Őket követte a Csepeli Német Nemzetiségi Táncegyüttes csoportjának fellépése.

 

A párnacsatába ezúttal is sokan beszálltak, és a gyerekek lelkesen, elszántan püfölték egymást. Győztest nem hirdettek ki, mert mindenki kapott a fejére éppen eleget, de hát ez volt a cél. Jót mulattak rajta a résztvevők és a nézők. A lángosevő-verseny viszont kiélezett vetélkedést hozott. Külön versenyeztek a lányok és a fiúk. Az első körben három lány kezdte meg a versenyt, köztük a tavalyi nyertes, egy szőke, nyolc év körüli kislány. Jó darabig úgy tűnt, hogy most is elsőként fogyasztja el a tejfölös lángost, amely egy zsinóron lógott egy rúdra függesztve, s amelyet kézzel nem volt szabad érinteni. A győztes azonban Dömök Liána lett, aki az utolsó pillanatokban nagyobb harapásokkal gyűrte le a lángost. Máris következtek a fiúk, akiknek azzal nehezítették a versenyt, hogy csupán négy perc állt rendelkezésükre. Végül egyiknek sem sikerült megenni a teljes lángost, ezért a zsűrinek kellett döntenie, hogy ki ette meg a legnagyobb részt. Szemre sem volt könnyű megállapítani a végeredményt, ám rövid tanakodás után Budai Bencét jelentették be nyertesnek. Természetesen a helyezettek is kaptak jutalmakat, mindenki boldog volt.

 

Számtalan játéklehetőség közül is választhattak az érdeklődők, s lehetett állatokat simogatni: kecskéket, ludakat és egyhetes kacsacsibéket. Népszerű szórakozásnak bizonyult a kukoricamorzsolás: több teknőben kilószámra gyűltek a kukoricaszemek, egy másik edényben meg a lecsupaszított kukoricacsutkák. Aki erősebb és ügyesebb volt, diót is törhetett. A vigasságokat a szokásos lámpás felvonulással fejezték be sötétedéskor.

Az eseményről készült rengeteg fotó itt.

Utoljára frissítve: 2022. november 14. hétfő, 10:05