Mit tegyünk a komposztba?

Kategória: Események 2023. március 12. vasárnap, 13:15

Komposzt2023

Idén is meghirdette komposztláda akcióját az önkormányzat a kerületi kertes házak tulajdonosainak, az iskoláknak és az óvodáknak.

Az akcióban hatszáz literes műanyag komposztáló edényeket adtak át az igénylőknek a Csepeli Városgazda munkatársai a Csepeli Napközis Táborban március 10-én.

 

Az önkormányzat képviseletében Morovik Attila alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta: hat évvel ezelőtt faültetésekkel indították el a Zöld Sziget Programot, amelynek keretében több projekthez – virágosztás, őszi cserjeakció, gyümölcsfa akció, komposztláda osztás – is csatlakozhattak a csepeli lakosok. Évről évre egyre többen jelentkeznek a népszerű programokra – hangsúlyozta.

 

A városvezetés 2011-ben indította első komposztláda programját azzal a céllal, hogy a zöldhulladékok természetes módon újra hasznosításra kerüljenek. Eddig több mint 1500 komposztládát kaptak a kerületi lakosok, idén pedig közel kétszázan igényeltek biohulladék tárolót. A csepeli lakcímmel rendelkező pályázók egy komposztáló edényt kaptak.

 

Rákosi Viktória kertészmérnök a ládák használatáról és a komposztba kerülő zöldhulladékok tartalmáról tájékoztatta a jelenlévőket. Mint mondta, a ládát célszerű árnyékba, akár fa alá helyeznünk. Tartalmát tekintve pedig fontos a száraz anyagok és a zöld növényrészek megfelelő aránya a kellő oxigén és a víz ellátás mellett. Elsősorban a háztartásunkban keletkezett különféle maradékokat hasznosíthatjuk, mint például a kidobásra szánt zöldség- és gyümölcsmaradékot, ételmaradékot, aprított tojáshéjat, kávé- és teazaccot, teafiltereket. Tehetünk bele fűszernövényeket, olajos magvakat, lehullott leveleket, aprított nyesedéket, hervadt, elszáradt virágokat, lehullott gyümölcsöket, kerti gyomokat, faforgácsot, fűrészport, füvet vagy virágföldet is. A szakember szerint a komposztálással csökkenthetjük a kertben és a háztartásban keletkezett hulladék mennyiségét, javíthatjuk a talaj szerkezetét, növelhetjük a növények ellenálló képességét a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

 

Utoljára frissítve: 2023. március 12. vasárnap, 13:27