Átadták a felújított tüdőgondozót Kiemelt

Kategória: Fejlesztések szombat, 21 október 2017 17:45

GMA 3414Október 20-án átadták a teljesen felújított tüdőgondozó épületét, ahol vadonatúj röntgen berendezések is fogadják a betegeket és a munkatársakat. Az intézményt két hónap és egy nap alatt varázsolták újjá a Csepeli Városgazda munkatársainak közreműködésével. A bensőséges ceremónián Borbély Lénárd polgármester megemlítette, hogy a kormányellenes propaganda hosszú ideig szónokolt arról, milyen elképesztő állapotok uralkodnak itt, de a mostani átadási ünnepségre már nem voltak kíváncsiak. Az eseményen mások mellett megjelent Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek. 

Borbély Lénárd emlékeztetett rá, hogy a csepeli tüdőgondozó épületét éppen hetven esztendeje, 1947-ben készítették. Akkor Egészségház volt a neve, s 1948-tól szülőotthonként működött. Tudták, hogy rossz állapotban van az épület; a polgármester ezért tett ígéretet rá a 2014-es választási kampányában, hogy felújítják azt. Az ígéretet most tudták valóra váltani. A korábbi szocialista irányítású önkormányzatok hagyták lepusztulni a már akkor is felújításra szoruló épületet. De 2010-ben nemcsak a tüdőgondozó, hanem más egészségügyi intézmények, a bölcsődék, óvodák is elhanyagoltak voltak. 2010 és 2014 között a csődtől kellett megmenteni az önkormányzatot, miközben olyan jelentős beruházást is sikerült megvalósítani, mint a csatornázás. 2014-től már stabil gazdasági helyzetbe került az önkormányzat, és azóta már a fejlesztéseken van a hangsúly. Jelenleg több projekt fut egyszerre, amelyek érintik egyebek között a játszóterek, bölcsődék, óvodák felújítását. Ezek sorába tartozik a tüdőgondozó épületének korszerűsítése. Érdemes megemlíteni, hogy a tüdőgondozó 2016-ban csaknem 18 ezer beteget látott el, a tüdőszűrések száma pedig 15 ezer volt.  

A felújítást augusztusban kezdték el, miközben a tüdőszűrő a Tóth Ilona rendelőintézetbe költözött. A munkálatok mintegy 30 millió forintba kerültek. Felújították az intézmény összes helyiségét, kicserélték a fal- és padlóburkolatokat, vadonatúj utcafronti nyílászárókat építettek be. A bejáratot úgy alakították ki, hogy a mozgássérültek is könnyen az épületbe juthassanak, emellett akadálymentessé tették a vécé használatát. A vizesblokkok új burkolatot, berendezéseket és szerelvényeket kaptak, a mennyezeten kicserélték a lámpákat. A rendelőkben korszerű bútorokat, számítástechnikai eszközöket helyeztek el. Rendbe tették az udvart, ahol a földcsere után növényeket ültettek. Borbély Lénárd megemlítette, hogy jövő nyárra klímaberendezéssel is ellátják az épületet. „A csepeli egészségügy Budapest élvonalában van” – mondta a polgármester.   

Németh Szilárd azt hangsúlyozta, hogy Csepelen értékalapú fejlesztések történnek, a választásokon ezért szavaztak nekik bizalmat a lakók. Egy új birkózócsarnok felépítése is a fejlesztések sorába tartozik, ami az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül, de általa gyarapodik a kerület. Az Egészséges Budapestért Programban szerepel, hogy a csepelieket is ellátó Jahn Ferenc Kórház 3 milliárd forintot kap fejlesztésekre az idén. Szeretnék korszerűsíteni a Weiss Manfréd Kórházat is. A tervek között szerepel, hogy egy diagnosztikai központot hozzanak létre Csepelen. 

Cs. A.

  

Utoljára frissítve: kedd, 24 október 2017 08:56

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail