Szerkezetkész állapotban a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia

Kategória: Fejlesztések 2018. december 02. vasárnap, 17:46

VTF 6666Bokrétaünnepet tartottak a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épülő csepeli sportcsarnokánál, amely kilenc hónappal az alapkő letétele után elérte az épületszerkezet legmagasabb pontját.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy a magyar birkózó sport az idén számtalan emlékezetes pillanatot szerzett a magyaroknak. – Nem elegendő álmodozni arról, milyen országot szeretnénk, azt is tudnunk kell, mihez értünk, és a jövőt érdemes arra építeni – jelentette ki. Az államtitkár szerint a tudomány, a művészet, az irodalom és a kultúra mellett idesorolhatjuk a sportot is, amelyhez meg kell teremteni a szükséges létesítményeket és feltételeket. Hozzátette, a kormány a magyar sportlétesítmények fejlesztésével a következő generációnak teremti meg a lehető legjobb sportolási lehetőségeket. Fontos feladatnak nevezte Kozma István örökségének gondozását és reményét fejezte ki, hogy minél több fiatalt tudnak a birkózásnak megnyerni.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az összefogás ünnepének nevezte az eseményt, ugyanis a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök, a csepeli önkormányzat és Borbély Lénárd polgármester, valamint Süle László, a Csepeli Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójának összefogására volt szükség, hogy a sportcsarnok felépülhessen. – Nagyszerű érzés látni, ahogy egy álom a szemünk előtt, lépésről lépésre valósul meg – jelentette ki. Németh Szilárd elmondta, az épület kilenc hónap alatt lett szerkezetkész. A 4 és fél milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló beruházás két szakaszban épül. A négyezer méteres multifunkciós sportcsarnok földszintjén egy 3 szőnyeges edzőtermet alakítanak ki, öltözőkkel, szaunával. Az emeleten kap helyet a nemzetközi birkózóversenyekre is alkalmas multifunkciós küzdőtér, 500 fős lelátóval. A csarnok nemcsak a birkózás, hanem egyéb sportágak, továbbá kulturális és közösségi események – szalagavatók, koncertek – helyszíne is lehet. A második szakaszban épül meg a 14-23 éves korosztály számára a kollégium és a képzési központ. A csarnok 2019 őszétől, a szakkollégium pedig 2020 végétől vehető birtokba. – Az Akadémia küldetése, hogy a sportcsarnok és a kollégium a birkózás hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési központjává váljon. Olyan fiatalokat fogunk nevelni, akik tisztességesen, ugyanakkor elszántan és eredményesen harcolnak a magyar sportsikerekért – zárta beszédét a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

A rendezvényen megszólaltatták Bácsi Pétert is, aki az idei budapesti birkózó világbajnokságon aranyérmet szerzett. A sportoló elmondta, a budapesti aranyérem pályafutásának legszebb pillanata, majd köszönetet mondott a szervezőknek a magas színvonalú rendezésért. Ezt követően Németh Szilárd és Bácsi Péter leleplezte Adorján Attila festőművész műalkotását. A festmény azt a pillanatot ábrázolja, amikor Bácsi Péter a budapesti győzelme után egy magyar zászlóba burkolózva tiszteletkört tesz a csarnokban. A festőművész Németh Szilárd felkérésére 12 festményt készít a budapesti birkózó világbajnokságról, amelyeket az Akadémia épületében fognak kiállítani.

A beszédek után a bokrétára szalagot kötött Szabó Tünde államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Morovik Attila, Csepel alpolgármestere, Gál Balázs, az Akadémia alapítványának kurátora, Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke és Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. cégvezetője. A bokrétát Kertész Péter atya, a csepeli főplébánia plébánosa áldotta meg, majd egy daruval a szerkezetkész épület legmagasabb pontjára helyezték.
Az ünnepség adventi gyertyagyújtással zárult. Az adventi koszorú első gyertyáját két csepeli birkózó, Ritter Szofi és Németh Bendegúz gyújtotta meg. Az eseményen részt vett Varga János, olimpiai bajnok birkózó, a nemzet sportolója, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó, valamint a magyar birkózósport határon túli képviselői.
A rendezvényen közreműködött a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, Péntek János karnagy vezetésével.