Aszfaltozott út, új járdák, modern kocsibeállók - megkezdődött a Királyerdő út építése Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2019. március 13. szerda, 08:27

GMA 4037Kormányzati támogatással útépítési program indul Budapesten, így hamarosan szilárd útburkolatot kap több csepeli földút is. 

A program keretében 42 kilométernyi utat aszfaltoznak le városszerte, melynek összköltsége 8,3 milliárd forint. Az állami pályázati forrásból megvalósult projektből Csepel önkormányzata jelentős összeget, mintegy másfél milliárd forintot nyert el. A támogatás az önrésszel együtt eléri 3,3 milliárd forintot, melyet az önkormányzat aszfaltozott utak, járdák és csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítésére fordít.

A fejlesztés első ütemében a Királyerdő út kap szilárd burkolatot - jelentette be kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Borbély Lénárd Csepel polgármestere.

A politikus kiemelte: A szocialista városvezetés 2010-ben mintegy 4 milliárd forint tartozást halmozott fel. Az önkormányzati dolgozók, a köztisztviselők, közalkalmazottak bérét folyószámlahitelből fedezték, a legnagyobb budapesti zöldterület értékesítésből befolyt összeget, 11,3 milliárd forintot pedig működésre, jutalmakra költötték. Így nem véletlen, hogy 2010-ig saját erőforrásból szinte semmilyen fejlesztés nem valósulhatott meg. "Az elmúlt években rendbe tettük a költségvetését, több milliárd forintért építettünk utakat. 2010-ig több mint 50 km aszfaltozatlan út volt a kerületben. Sokat léptünk előre ebben a tekintetben, de még mindig van tennivaló, hisz jelenleg is 34 km földút van Csepelen - hangsúlyozta a polgármester. 

A magyar kormány többmilliárdos támogatási keretének köszönhetően tizenhárom fővárosi önkormányzat közül Csepel nyerte el a legnagyobb összegű támogatást összesen másfél milliárd forintot. Ebből nemcsak utakat, de autóbeállókat is építenek, felújítják a járdaszakaszokat, megoldják a csapadék elvezetést. A teljes beruházás összesen 7,3 kilométeren valósul meg. A felújítások érintik a Badacsonyi utcát, a Csáklya utcát, az Erdész utcát, a Gyöngyvirág utcát, a Fenyves utcát, a Királyerdő utat, a Lankás utcát, a Méter utcát, a Matróz utcát, a Medves utcát, a Pikkely utcát, a Repkény utcát, a Szúnyog utcát, a Tiborc utcát, a Vadgalamb utcát, a Vasas utcát és a Vesszősfia utcát is. Ugyanakkor tervben van a  Popieluszko utca aszfaltburkolatának megújítása is, melynek költségeit részben állami részben önkormányzati forrásból fedezik. Végül Borbély Lénárd hangsúlyozta, a négy éves útépítési program első fázisa 2019-ben valósul meg. Budapesten 225 kilométer földút van. A kormány a Fővárosi Önkormányzattal karöltve célul tűzte ki, hogy az elkövetkezendő években valamennyi földutat leaszfaltozzák. 

 

Zupk JnosA Királyerő út építése kapcsán a körzet önkormányzati képviselője Zupkó János elmondta, óriási jelentősége van a munkálatoknak, régóta várt beruházásra kerül sor. "A földutak leaszfaltozása fontos projekt a kerület életében, megtérülő befektetés, melynek rengeteg pozitív hozadéka van. A szilárd burkolatnak köszönhetően javulhat a levegő minősége, az ott élők egészségi állapota, a kertek, udvarok mentesülnek a szállóportól, de az állandó kátyúproblémákra is megoldást kínál."

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2019. március 26. kedd, 12:42