Áthelyezik a buszpályaudvart, megújul Csepel belvárosa Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2019. március 29. péntek, 12:05

buszvaroMárcius elején tárgyalta a csepeli Tervtanács az új BKV-pályaudvar terveit, miszerint a Szent Imre téri autóbusz- pályaudvart – Borbély Lénárd javaslatára – áthelyezik a Volán-buszok Vermes Miklós utcai végállomásához. A beruházásról Gyulai István főépítészt kérdeztük.

A buszpályaudvar új helyszínének kijelölését településszerkezeti és közlekedési szakági szempontból egy alapos elemzőmunka előzte meg a Főépítészi Iroda, a Városfejlesztési Kft., a tervező Főmterv, és a BKK együttműködésében. Helyszínként a HÉV-végállomás környéke is felvetődött, viszont ezt elvetették, mert a kerület teljes hálózatának megváltoztatásával járt volna. „Az új helyszín kiválasztása során szempont volt, hogy a kerület központjához, HÉVmegállóhoz és P+R parkolóhoz is közel legyen. Ezeknek a feltételeknek a Teller Ede út és a Vermes Miklós utca kereszteződése kitűnően megfelel” – mondta a főépítész. Hozzátette, a fővárosnak jelezték a P+R parkolói igényt a buszpályaudvarral szemközti ipari területen, de ennek megvalósítása nem a kerület feladata. „Tekintettel arra, hogy a II. Rákóczi Ferenc utca városias beépítése még nem történt meg, elképzelhetőnek tartom, hogy a tömb saroktelkén egy szabadon álló épület jelenjen meg a pályaudvar lefedésére. A csarnok jelleg a Csepel Művek közelben lévő szerkezeteihez illeszkedik, különösen annak rácsos tartószerkezetű kialakítása. A zöld oszlop jelszerű eleme a tervnek, és ökologikus szemléletet tükröz. A környezetvédelemre és a zöldfelület kialakítására nagy hangsúlyt fektetnek a tervezés során” – mondta Gyulai István.

A Volán-buszok végállomása továbbra is a Vermes Miklós utcánál lesz. A tervek szerint az új buszpályaudvaron maximum negyed óráig állnak majd a buszok, a hosszabb ideig parkoló járművek pedig átkerülnek a Teller Ede út melletti területre, a Karácsony Sándor utca vonalától délre.

A buszpályaudvar áthelyezésével megnyílik a lehetőség a Szent Imre tér komplex, térfaltól térfalig terjedő rehabilitációjára. Az új főbb funkciók az alábbiak lennének: kulturális (pl. zenepavilon), szakrális (pl. emlékmű), rekreációs (pl. játszótér) vagy teraszos vendéglátóhelyek, pihenőpark jelentős zöldfelülettel. Felmerült a mélygarázs építése is, amelyet egyelőre csak lehetőségként vesznek számba. A tervezést a lakossággal partnerségben bonyolítják le. A beruházás a pályázati, illetve fővárosi és önkormányzati források rendelkezésre állása esetén, 2020-21- ben indulhat el.

Lass Gábor

Utoljára frissítve: 2019. március 29. péntek, 13:11