Csepelen idén ősszel elkészült az új Görgey park

Kategória: Fejlesztések 2020. november 21. szombat, 09:36

DSC02774Jelképesen átadták a Csikó sétányon megépült új Görgey parkot november 20-án. Közösségi tervezéssel, a helyi lakosok javaslatai alapján összesen 16 ezer négyzetméteren varázsolták újjá a területet a volt Görgey iskola helyén. A városvezetés képviseletében Borbély Lénárd polgármester Tukacs Líviával, az önkormányzat fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakértőjével közösen adták át a parkot.

 

 

A régi romos, balesetveszélyessé vált épületet 2019-ben elbontották. Előtte a városvezetés kérdőíves felmérésben és lakossági fórumon keresztül érdeklődött a helybeliektől a terület újrahasznosításáról. Ötleteiket figyelembevéve döntött arról, hogy milyen elemeket tartalmaz majd a beruházás. „Mindenkihez kérdőívet juttattunk el, a felvázolt lehetőségekhez további ötleteket kértünk a lakosoktól. A közös tanácskozás érdekében lakossági fórumot is tartottunk, ahol a meghallgatáson túl a tervekről is tájékoztattuk az érdeklődőket. Mint kiderült a legnépszerűbb lakossági kezdeményezésnek a szökőkút bizonyult. A megvalósult létesítmény Csepelen egyedülálló, ilyen típusú nincs még a kerületben. Csapvízzel működik, nincs benne káros anyag. A tervezők szélérzékelőt is építettek bele, így erősebb szél esetén a szétspriccelő vízsugaraktól sem kell tartani. Főleg a gyerekek kedvence lesz majd a nyáron” – mondta el kérdésünkre Tukacs Lívia.

Az új parkban a sportkedvelőknek egy 360 méter hosszú gumiburkolatú futókör, tollaslabda és lábtengó pálya, egy teqball, pingpongasztal és egy sakkasztal létesült. A parkba látogatókat még egy látványos szökőkút, modern padok és ivókutak várják. A környékbeliek javaslatára mintegy 500 méteres térkő burkolatú sétány is épült az üzletsor és a park között, míg a parkon belül ez 1700 négyzetméteren valósult meg.

A közbeszerzési eljárás során létrejött beruházásnak köszönhetően ismét szépült Csepel. A zöldítés jegyében 40 darab fát ültettek és közel 13000 négyzetméteren gyepesítették a területet. Emellett új parkolóhelyek létesültek, miközben a meglévőket felújították. Rendbe tették a park és a Cirmos sétány 4/A között húzódó útszakaszt, valamint az ottani Spar-ral szembeni járdaszakaszt is.

A rendezvény nélküli átadáson oldalunkat a polgármester tájékoztatta. „A régi iskolát a szocialisták 2010 előtt bezárták, majd eladták, hogy lakóparkot építsenek oda. Szerencsére ez nem valósult meg és az itt élők sem szerették volna. Polgármesterként megígértem, hogy visszavásároljuk az épületet és rendbe tesszük a környéket. Több mint 300 millió forintért bontottuk el a volt iskola épületét. Ezután közösségi tervezésbe kezdtünk. A lakók véleménye ismeretében, s azzal egyetértésben hoztuk létre a koncepcióterveket. Pontosan 401 millió forintba került a park kivitelezése. Nagyon büszke vagyok rá. A sportolástól kezdve a szabadidős tevékenységeken át kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a családoknak, a kikapcsolódni, pihenni vágyóknak egyaránt. Lehet itt teqballozni, pingpongozni, lábteniszezni, futni. Mindemellett az itt lévő házak értékét is növeltük azzal, hogy ilyen szép környezetet teremtettünk. Végre nyugvópontra került ennek az egész ügynek a vége. Mindenki emlékszik rá, hogy itt egy teljesen lepusztított épület volt, ahol hajléktalanok éltek. Most pedig egy új, gyönyörű szép parkkal gazdagodott a kerületünk. Vigyázzunk rá közösen” – tette hozzá.

Az ott lakó érdeklődők megköszönték a polgármesternek és az építőknek a munkáját. Mindannyian szépnek találják a parkot és többen az egész építkezést figyelemmel kísérték. Páran azt is hangoztatták, hogy csak becsüljék meg a lakosok. Az egyik lakótól azt is megtudtuk, hogy a futópályát már jónéhányan használják reggelente.

A.Zs.

 

Utoljára frissítve: 2020. november 21. szombat, 10:41