1 milliárd forint Csepelnek

Kategória: Fejlesztések 2021. január 11. hétfő, 12:25

egeszseges budapest programTavaly szinte nem volt olyan fővárosi kerület, amely ne kapott volna kormányzati támogatást egészségügyi fejlesztésre, több mint tízmilliárd forint értékű egészségügyi bővítés valósult meg. Dél-Pest kapta a legmagasabb támogatást: Csepelen és Kispesten egymilliárdból fejlődött a helyi egészségügyi szolgáltatás, emellett a belső kerületek egészségügyi intézményei is közel félmilliárdos forrásból bővülhetnek.

Több mint 27 milliárd forintot adott át a kormány a fővárosi és Pest megyei egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésére az Egészséges Budapest Program keretében 2017–2020 között – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hozzátéve:

a program alapvető célja nem más, mint hogy a jövő évtizedeire meghatározó, a hazai egészségügy egészére nézve is komplex fejlesztéseket valósítson meg. Ezen belül legfontosabb feladata, hogy olyan orvostechnológiai, informatikai és infrastrukturális beruházásokat hajtson végre az érintett kórházak, illetve szakrendelők vonatkozásában, amelyek színvonalas, könnyen elérhető ellátást tesznek lehetővé a magyar emberek számára.

A kormány egészségpolitikájának egyik kiemelt célkitűzése, hogy az ambuláns ellátás fejlesztésével és korszerűsítésével egyrészt megvalósuljon a fekvőbeteg-ellátó intézmények tehermentesítése, másrészt a szakrendelők szerepének növelésével a lakosságnak szélesebb körben, könnyebben elérhetővé váljanak a kezelések.

– Konkrét példa erre az egynapos sebészeti ellátások feltételeinek megteremtése és lehetőségeinek bővítése a kórházi ellátást nem feltétlenül igénylő beavatkozások esetén – tette hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Tavaly tízmilliárd forintot költött a kormány a budapesti önkormányzatok által működtetett egészségügyi intézmények fejlesztésére. Kispesten egymilliárd forintból bővült a helyi egészségügyi intézet, amelyből megvalósulhat a program egyik fő eleme, az egynapos sebészeti ellátás kialakítása. Az első lépés 57 millió forintos, szintén állami forrásból már meg is valósult: a laboratóriumi részleg a második emeletről a földszintre költözött. Eközben zajlik az új gyermekorvosi rendelő kialakítása is a Csokonai utcában, amelyre azért volt szükség, mert az egészségügyi intézetbe költözik egy korszerű radiológiai diagnosztikai központ is, amely a gyermekorvosi rendelő korábbi területén kap majd helyet. Továbbá hamarosan a cukorbetegséggel élő páciensek számára egy új, széles szakmai portfólióval működő kardiometabolikus centrum is kiépül, amely tovább javítja majd a kispestiek egészségügyi ellátását.

Csepel orvosieszköz-fejlesztésre 547 610 000, míg épületfelújításra, korszerűsítésre 452 390 000 forintnyi támogatást kapott. A józsefvárosi egészségügyi ellátásba is közel félmilliárd forint érkezett, amely tartalmazott két korszerű röntgengépet is, melyeket a múlt év végén állítottak a páciensek szolgálatába. Az elmúlt években Belváros-Lipótváros rendelőintézetének fizikoterápiás részlegét egy új, automata, nagy energiájú lézerterápiás berendezéssel fejlesztették, ami mozgásszervi panaszok kezelését szolgálja, mindemellett a legkorszerűbb MR- és CT-berendezésekkel bővítették az eszközparkot. A tavalyi évben megítélt további kormányzati támogatást még ez évben fogja felhasználni az önkormányzat. A fentiek mellett Kőbánya és Terézváros is közel félmilliárd forintból fejleszthette egészségügyi szolgálatait.

Magyar Nemzet

 

Utoljára frissítve: 2021. január 11. hétfő, 12:39