Átadták a felújított urológiai osztályt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

Kategória: Fejlesztések 2021. július 05. hétfő, 14:09

DSC07382

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított urológiai osztályát július 5-én. Az ünnepélyes átadón részt vett Prof. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház főigazgatója, Dr. Tenke Péter osztályvezető főorvos, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Bese Ferenc, Soroksár polgármestere, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Pápai Mihály, Gyál polgármestere, Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere.

„Nagy erőkkel folyik a magyar egészségügy fejlesztése, hogy a kor színvonalának megfelelő állapotban kezdhessen működni a világjárvány végével” - mondta Kásler Miklós miniszter megnyitó beszédében. Hozzátette: a koronavírus-járvány minden erőforrást, figyelmet lekötött az utolsó egy évben, de mindezek mögött megkezdődött a magyar egészségügy teljes átalakítása, a kormány nagy erőkkel támogatja a magyar egészségügy fejlesztését, az infrastruktúra javítását, az eszközök, műszerek beszerzését. Egyúttal kiemelte a fejlesztések célja, hogy a magyar egészségügy a kor színvonalának megfelelő állapotban kezdhessen működni a világjárvány végével. Felidézte: az utóbbi tíz évben 500 milliárd forintból újult meg a vidéki ellátórendszer, most 750 milliárd forintból a központi régió fejlesztése zajlik. Úgy fogalmazott, az infrastruktúra fejlesztése a magyar orvostudomány elmúlt kétszáz évben felhalmozott szakmai tudásával együttesen "a jövőt jelenti.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, széles társadalmi összefogásra és őszinteségre van szükség a gyógyításhoz, ez tette lehetővé a koronavírus-járvány leküzdését is. Felidézte: 2010 előtt az akkori kormány megszüntetett négy budapesti kórházat, pénzt vett el az orvosokról, fizetőssé akarták tenni az egészségügyet és nem történtek fejlesztések sem. Hozzátette: a Fidesz-KDNP kormánya ezzel szakított 2010-ben, európai uniós forrásból fejlesztették a vidéki egészségügyi intézményeket, és amikor az ország gazdasági állapota azt lehetővé tette, 750 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés indult a központi régióban is, ennek része a mostani felújítás is. Az államtitkár megköszönte a kórházban dolgozók másfél éves kimagasló teljesítményét, önfeláldozó munkáját, amelyet a környékbeliek életének megmentéséért, a járvány leküzdéséért tettek.

Dr. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója kiemelte, a megújított urológiai osztály minden elemében megfelel a legkorszerűbb elvárosoknak, a legmodernebb technológiai vívmányok szolgálják a kórház betegeinek és dolgozóinak igényeit. Hozzátette: az osztály megújulása hatalmas fejlődést, óriási előrehaladást jelent a mindennapi ápolási, gyógyulási folyamatok színvonalában. Megköszönte a kormány támogatását és emlékeztetett arra, a 400 ezer ember ellátásáért felelős kórházban folyamatos a fejlesztés, a korszerű technológiák bevezetése: jelenleg is folyik a tető- és homlokzatszigetelés, a nyílászárók cseréje, az Országos Onkológiai Intézettel együtt pedig robotsebészeti technológiát vezetnek be.

Dr. Tenke Péter, az urológia osztályvezető főorvosa felidézte a részleg 1980-ra visszanyúló történetét. Kiemelte folyamatosan új technológiákat vezetnek be, és mára a heredaganatok egyik sebészi centrumává vált a nemzetközi hírű urológiai osztály, amelyhez 44 ágy és 22 orvos tartozik. Közölte, több mint egymillió ember ellátásáért felelnek, évente négyezer fekvőbeteget fogadnak, 3800 műtétet végeznek és tízezer járóbeteget látnak el. Az osztályon elérhetőek a minimál invazív, laparoszkópiás beavatkozások. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere segítségével pedig egy 3 dimenziós laparoszkópos készüléket is beszereztek, mely szintén a betegek gyógyulását szolgálja.

Az urológiai osztály mostani felújítása az Egészséges Budapest Program keretében valósult meg. Összege meghaladta az 550 millió forintot. A korszerűsítésnek köszönhetően 16 teljes- körűen felújított korteremben, összesen 44 darab ágyat adtak át. A kortermekhez modern, minden igényt kielégítő zuhanyzó és mellékhelyiség is tartozik.

 

Utoljára frissítve: 2021. július 05. hétfő, 14:25