Milyen fejlesztések várhatók Csepelen? Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2021. október 06. szerda, 14:03

foepJavuló közúti és tömegközlekedési feltételek, megújuló Corvin-csomópont, a Vasas utca környékének rendezése. Gyulai Istvánnal, Csepel főépítészével a közlejövő legfontosabb fejlesztéseit tekintettük át. A fejlesztések közül a legjelentősebb a Galvani hídként ismertté vált új Duna- híd, amely nemcsak Csepelt, hanem egész Budapestet érintő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás.

Az új Duna-híddal egy nyugat– keleti irányú, a budai (Galvani út) és a pesti (Illatos út) úthálózatot összekötő, Észak-Csepelen átívelő 2x3 sávos út is létesül, amely szintben keresztezi a Weiss Manfréd utat. Az út a Kis- Duna felett, a soroksári Duna-ág fölé épült új hídon áthaladva becsatlakozik a Soroksári útba. Az új főúton egy középfekvésű villamosvonal is létesül, így tömegközlekedéssel is jelentősen megrövidülnek a Csepel és Dél-Buda, illetve Csepel és Dél-Pest közötti távolságok. Kétoldali gyalogos- és kerékpárút is épül, ezzel Csepel szervesebben csatlakozik a fővárosi gyalogos- és kerékpáros hálózatokhoz.

Módosult a kerületi rendezési terv

A legutóbbi ülésén a képviselő-testület a beruházással összefüggésben módosította a kerületi rendezési tervet. Gyulai István kérdésünkre elmondta, erre azért volt szükség, mert az Újbudát Ferencvárossal összekötő új főút közlekedési tervének készítése során derült ki, hogy a csepeli szakaszon balra kanyarodó sávot csak egy L alakú, új közterület kialakításával lehet elkészíteni, így a terület kisajátítása miatt kellett módosítani a rendezési tervet. A projekt része, hogy Észak-Csepelen, a soroksári Duna-ág melletti 35 hektáros területen a legújabb nemzetközi trendeknek megfelelő új közpark létesül. A főépítész elmondta, az önkormányzat szeretné, ha az új park nyomvonalán, annak déli oldalán is folytatódna a fejlesztés a Kis-Duna-part mentén, így ott mintegy 25 hektáros park létesülne. Ennek érdekében a Kis-Duna-hidat a parttól mintegy ötven méterre lábakra állítják, hogy a két zöldfelület között fizikai kapcsolat létesüljön. „Az infrastrukturális fejlesztések felértékelik Csepelt, növelik kapcsolati hálóját és javítják tömegközlekedési ellátottságát, ezáltal új beruházásokat vonzanak kerületünkbe” – összegezte az előnyöket a főépítész.

Gubacsi híd

Szintén kormányzati projekt a Gubacsi vasúti híd fejlesztése. A két új vasúti sínpálya kiépítésével javul a Gubacsi vasúti híd és a Szabadkikötő vasúti kapcsolata. Az érintett szakaszon a szerelvények jelenleg csak 10 km/h-val tudnak közlekedni, de a fejlesztésnek köszönhetően nőhet a terhelés, így a szerelvények sebessége is. A vasúti kapacitás növelése azt eredményezi, hogy a szerelvények a Corvin csomópontban két irányban egyidejűleg haladhatnak át, így a csomópont lezárásának ideje a felére csökken. A projekt keretein belül a Teller Ede és a Weiss Manfréd út 2x2 sávját a térszint alá süllyesztik, így a vasúti forgalom nem akadályozza a közútit. A Kossuth utca városközpont felé tartó sávját is lesüllyesztik, amely a térszint alatt csatlakozik a Weiss Manfréd úthoz, ezáltal jelentősen nő a csomópont kapacitása. Mint megtudtuk, a hosszú távú tervek szerint a Gubacsi hidat elbontják, mert a Topánka utca és az Ady Endre utca között egy új közúti híd is létesül, amelynek közepén a 3-as villamos fog Csepel és Pesterzsébet között közlekedni. A főépítész hozzátette, ez a következő évtizedek tervei között szerepel, így amíg ez meg nem valósul, addig az önkormányzat szeretné elérni, hogy újítsák fel a Gubacsi hidat.

Buszpályaudvar, P+R parkoló

„Az önkormányzat szeretné a térségben lévő Vasas utca környékét rehabilitálni, hogy ez a ma még elhanyagolt terület is méltó legyen a dinamikus fejlesztések által felértékelődött városrészhez” – hangsúlyozta a főépítész. Korábban szó volt arról, hogy a Szent Imre téri autóbusz-pályaudvart áthelyezik a Volán- buszok Vermes Miklós utcai végállomásához. Ez a beruházás a koncepcióváltás miatt nem valósulhat meg, a mostani tervek szerint a kormányzati forrásokból megvalósuló csepeli HÉV fejlesztésének köszönhetően a Szent Imre téri buszpályaudvar mégis elkerülhet a városközpontból, mégpedig a mostani HÉV-végállomás területére. Gyulai István elmondta, az önkormányzat javasolta a fővárosnak, hogy a városközpont további tehermentesítésére új P+R parkoló létesüljön a Teller Ede út mentén, de forrás hiányában ezt elutasították. Jó hír azonban, hogy a mostani HÉV-végállomás térségében egy új P+R parkoló is a projekt része lesz.

lass