Milliárdos egészségügyi fejlesztések Csepelen Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2021. október 21. csütörtök, 13:32

DSC09675Az Egészséges Budapest Program keretében 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a kerület az egészségügy fejlesztésére, korszerűsítésére az elmúlt két és fél évben - hangzott el Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár közös sajtótájékoztatóján október 21-én. Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően számos eszközzel bővül a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, a legújabb beszerzések révén új informatikai eszközöket adtak át 58 millió Ft értékben.

Borbély Lénárd polgármester megköszönte a magyar kormány nagy összegű támogatását, így Németh Szilárd közbenjárását. Kiemelte: 2019-től közel 3,5 milliárd forint állami támogatás érkezett az egészségügyi fejlesztésre, melyet az önkormányzat további 200 millió forinttal egészített ki. „A most átadásra kerülő informatikai eszközök (168 db nyomtató, 120 db monitor, valamint a közel jövőben érkező 120 db PC és 48 db laptop) 58 millió forintba kerületek. Hangsúlyozta: 326 millió Ft értékben modern képalkotó diagnosztikai eszközöket (4 db ultrahangkészüléket, digitális röntgent, mammográfiát, valamint az egész test vizsgálatára alkalmas csontsűrűségmérőt) is beszereztek, melyek hamarosan elérhetőek lesznek a szakrendelőben.

Ugyanakkor kiemelte, a fogászati kezelőegységek beszerzés előtt állnak, tervezett költségük 90 millió Ft lesz. Egy hónapon belül megindulhat az egynapos sebészet és a gyermeksebészet kivitelezése és tervezése, ami 400 millió Ft-ból valósul meg a TIESZ épületében. Ennek keretében műtőt és két négyágyas kórtermet is kialakítanak. Az egynapos sebészeten fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti és szemészeti műtétekre is sor kerül majd.

Borbély Lénárd egyúttal hangsúlyozta folyamatban van a volt Szülőotthon teljes átalakítása és felújítása is, a tervezés 73 millió forintot vesz igénybe. Az épületben labor, infúziós terápia, neurológia, új röntgen állomás, pulmonológia, sószoba, gyermek fül-orr-gégészet, gyermekpszichiátria, védőnői ellátás is elérhető lesz. Az alagsorban öltözők, vizes blokkok, irattár működik majd. A kivitelezés várhatóan 2023. december 31-ig lezárul.

A polgármester emlékeztetett az Egészséges Budapest Program részeként nemcsak a járóbeteg ellátást, de a háziorvosi alapellátás is fejleszteni kívánják. A Vénusz utca 2-6. szám alatti háziorvosi rendelő részleges korszerűsítése is megtörténik 100 millió Ft értékben. Ezen felül pedig kardiológiai eszközök is beszereznek (holter, EKG, vérnyomásmérő, véroxigénmérő) 38 millió forintért. Radiológiai eszközöket 145 millió, urológiai és laboratóriumi eszközöket 15 millió, fizikoterápiás eszközöket pedig 11 millió forintért vásárolnak. Az önkormányzat a védőnői ellátásra is gondolt, ott 1,5 millió Ft értékben szereznek be eszközöket. Az alapellátás 67 millió forintért, a szakellátás pedig további 60 millió forintért kap orvostechnikai műszereket - tette hozzá Borbély Lénárd.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár köszönetet mondott a kormány grandiózus támogatásáért, egyúttal kiemelte: Csepel az egyik legnagyobb támogatottja az Egészséges Budapest Programnak. A rendelőintézetek korszerűsítésére 65 milliárd Ft áll rendelkezésre, ez 32 rendelőintézetet és a hozzátartozó telephelyeket is érinti, ebből Csepel 3,5 milliárd forintot kap.

„A rendelőintézeti fejlesztések három területen használhatók fel: az infrastruktúra korszerűsítésre, informatikai fejlesztésekre és orvostechnológiai eszközökre” - hangsúlyozta. A korszerűsítések a Weiss Manfréd telephelyet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet is érintik. Ez utóbbiban a CT és az MRI készülékek elhelyezésére szolgáló védett épületet alakítottak ki, két hónapja pedig átadták a teljes körűen felújított urológia osztályt. A program célja, hogy a csepeli betegellátás, a megelőzés és a gyógyítás tekintetében is a legmagasabb színvonalú legyen.