Nyomtatás

Újabb lépéssel közelebb Csepel egyik legkülönlegesebb parkjához Csepelen

Kategória: Fejlesztések 2021. október 28. csütörtök, 08:29

248631729 395573078718668 4599826499495157137 nMegkötötték a tervezési szerződést a csepeli speciális vizes élőhely kialakítására és a csapadékvíz természetes elvezetésére – számolt be Facebook oldalán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb zöldfejlesztését tervezik Észak-Csepelen. A barnamezős, ma még építési törmelékkel, ottfelejtett autókkal és gumiabroncsokkal szennyezett városrészen egy minden budapesti előtt nyitott, hatalmas, több mint három Városmajornyi (!) területű zöld park jöhet létre.

 

A Csepeli közpark nemcsak a mérete, hanem az innovatív zöld megoldásai miatt is különleges lehet! Egy olyan speciális vizes élőhelyet szeretnének itt megvalósítani, amely növényekkel átszőtt vízfelületként kanyarog majd észak-déli irányban a parkon végig. Amely otthont nyújt számtalan állatnak és növénynek, ezzel pedig izgalmasabbá és változatosabbá teszi a helyi élővilágot.

 

„Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy mindebből valóság legyen. A szerződést megkötöttük: a Realiscon Kft. készítheti a vizes élőhely és a csapadékvíz természetes elvezetésének terveit.” – írja a politikus.

 

Mire is jó a speciális vizes élőhely?

 

Részben segíti a csapadékkezelést – ez egy abszolút zöld, innovatív, környezetbarát megoldás. A környező területek csapadéka akár egy hatalmas fém és betontartályba vagy záportározóba is érkezhetne.

 

Vagy ami a szokásos gyakorlat: közvetlenül belezuboghatna Budapest már amúgy is túlterhelt csatornarendszerébe. Ehelyett egy teljesen természetes, növényekből álló vizenyős terület összegyűjti és helyben tartja a csapadékot.

 

Párologtatással javítja a városi klímát, nyaranta pedig csökkenti a rekkenő hőséget. Emellett természetes víztisztító rendszerként is működik. Mielőtt a felesleges csapadékot a Kis-Dunába engedi, természetes szűrőrétegként meg is tisztítja. Esztétikailag is szebb látványt nyújt, a természetközeliség érzését is erősíti.

 

A nyertes Realiscon Kft.-nek komplex feladata lesz:

 

A speciális vizes élőhely teljes körű megtervezése, a víztisztító ökoszisztéma kialakításával és a tájépítészeti megjelenéssel együtt.

 

A Csepeli közpark és a szomszédos vízgyűjtő területeken a csapadékvíz természetes elvezetésének kidolgozása.

 

Fontos, hogy a vizes élőhely az extrán száraz időszakokat is átvészelje! Meg kell tervezni, hogy szárazság esetén a szükséges vízpótlás honnan és hogyan történjen, és azt, hogy a nyári hőségben mekkora vízpótlás lesz szükséges.

 

Ha a tervek megvalósulnak, a Csepeli közparkkal egy, a józsefvárosi Orczy-kerthez hasonló, valódi természetközeli hely, hatalmas, lélegző zöldfelület jöhet létre Budapesten. Ahol a játszótér, a különböző sportpályák és kültéri fitneszpark mellett a természeté lehet a főszerep – nagy kiterjedésű tisztásokkal és pihenőterekkel, közösségi kerttel, fás ligetekkel és persze a speciális vizes élőhellyel.