Idén karácsonyra érkeznek az ultrahangkészülékek, a digitális röntgen, a mammográfia és a csontsűrűségmérő a Tóth Ilona szakrendelőbe

Kategória: Fejlesztések 2021. november 03. szerda, 11:02

DSC09715Ahogy korábban beszámoltunk, az Egészséges Budapest Program keretében 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a kerület az egészségügy fejlesztésére, korszerűsítésére az elmúlt két és fél évben. Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően számos eszközzel bővül a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, a legújabb beszerzések révén új informatikai eszközöket adtak át nemrég mintegy 58 millió forint értékben.

Dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója az Egészséges Budapest Program beszerzései kapcsán a Csepeli Hírmondónak elmondta, a szakrendelőben jórészt régi, elavult számítógépekkel dolgoznak, az új asztali gépeknek köszönhetően azonban egységes lesz az informatikai eszközpark. A háziorvosi praxisok pedig egy-egy notebookot és nyomtatót kapnak ajándékba. A modern képalkotó diagnosztikai eszközök – az ultrahangkészülékek, a digitális röntgen, a mammográfia, valamint az egész test vizsgálatára alkalmas csontsűrűségmérő – idén karácsonyig érkeznek meg a szakrendelőbe. „A most átadott ultrahangkészülék mellett a nőgyógyászatra két, a kardiológiára egy új gép érkezik, mellyel a szívet és a nagyereket lehet vizsgálni. A radiológián működő ultrahang pedig a hasüreg, a máj, a vese, a lép, a hólyag vizsgálatára alkalmas.

 

A készülékkel ugyanakkor a nyaki lágyrészek – például a pajzsmirigy és az ízületek – is áttekinthetők. Az igazi újdonság azonban a csontsűrűség-vizsgálat lesz, mely régóta hiányzott a szakrendelőből. A korszerű eszköz az egész test vizsgálatát lehetővé teszi. A berendezés elhelyezése átépítést igényel. Ki kell alakítani a helyiséget, ez bontással, ajtók áthelyezésével, a vizesblokk átépítésével jár, ugyanakkor a régi mammográfiás gépet és a két röntgenberendezést is szét kell szerelni, el kell szállítani. Valamennyi érintett helyiséget rendbe tesszük, PVC-padlócsere és festés is történik” hangsúlyozta a főigazgató. Ugyanakkor kiemelte: nagy előrelépés, hogy újra lesz mammográfiás készülék a szakrendelőben, az előző gép hónapokkal ezelőtt javíthatatlanul tönkrement. Az új mammográfia tomoszintézissel és célzóberendezéssel rendelkezik, mely sokkal finomabb részletek kimutatására alkalmas és a citológiai mintavételt is segíti. Jelenleg a Kapás utcába kell menniük a kerületieknek mammográfiás vizsgálatra, de ha meglesz a készülék a környékbeli kerületekben, településeken élők is itt, a TIESZ-ben vehetik igénybe a vizsgálatot. A MAMMA egészségügyi mobilállomás november 10-étől várja a pácienseket a Görgey téren, de attól kezdve, hogy az új gép munkába áll, a szűrés már a szakrendelőben folyik majd.