Csillagtelepi városrehabilitáció: dolgoznak a megoldáson Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2022. április 06. szerda, 13:44

IMG 0075 1 scaled e1583068069926A csillagtelepi városrehabilitáció fejleményeiről személyesen tájékoztatta Borbély Lénárd polgármester a felújítással érintett társasházak közös képviselőit március 16-án. A többek között panelfelújításokra elnyert pályázat megvalósítása többszöri átütemezést igényelt a kivitelezési költségek drasztikus emelkedése miatt. A polgármester közben világossá tette: az önkormányzat mindent megtesz a projekt megvalósítása érdekében.

 

A Csillagtelep szociális célú rehabilitációja elnevezésű projekt megvalósítására a kormánytól elnyert 1,7 milliárd forint Csepel történetében az eddigi legjelentősebb támogatás volt. Kevesen tudják: ez már a negyedik városrehabilitációs program a kerületben a többi egyéni panelfelújítás mellett. Az első, az Ady lakótelep integrált szociális rehabilitációja elnevezésű pályázat tíz éve fejeződött be, ez 1,3 milliárd forint összegű volt. Ezt követően a Csepel Kapuja szociális célú városrehabilitációs program nyert 1 milliárd forint értékben forrásokat, majd a Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja nevű projekt valósult meg 1,3 milliárd forintból. A jelenlegi projekt egy komplex program, amelynek egyik részeként a projekt akcióterületén tizenegy társasház (négy- és tízemeletesek) megújítását tűzték ki célul. A mostani pályázatnak – ugyanúgy, mint az ezt megelőzőnek – semmilyen önrésze nem volt. Tehát a lakóknak semmit nem kell fizetni, mégis milliókkal értékesebb lett és lesz az ingatlanjuk.

 

Nem indult jól a dolog. Sokak szerint a program lebonyolítására hivatott ön - kormányzati cég, a Csepeli Városfejlesztési Nonprofit Kft. akkori vezetője finoman szólva sem tett meg mindent a beruházás sikeréért. Hogy mik lehettek az okok, az az érintettekkel történő beszélgetéseinkből nem derült ki, egy azonban biztos: teltek a hónapok, a projekt pedig hol indokolatlanul lassan haladt, vagy éppen állt. Az önkormányzat ekkor úgy döntött, a cégvezető lejáró szerződését nem hosszabbítja meg, és Kálcsics Ferenc személyében új igazgatót nevez ki a cég élére.

 

A fejlesztési területen lévő Vénusz utcai óvoda udvarfelújítását és a parképítési beruházások sikeres lebonyolítását követően 2019 őszén, egymással párhuzamosan el is indult Nap utca 6–8. és Merkúr utca 4–6. szám alatti lakóépület felújítása – igaz, csökkentett műszaki tartalommal, ami az adott lakóházak esetében elsősorban a nyílászárócserék elhagyását jelentette. Az építőanyagok árainak emelkedése miatt ugyanis jelentősen át kellett tervezni a felújítást. Az áttervezés ellenére – az árak további emelkedése miatt ‒ már a két nevesített ingatlan felújítását is csak önkormányzati forráskiegészítéssel lehetett meg - valósítani, ez akkoriban a tizenegy tár - sasházra vonatkozó 828 millió forintos támogatáson felül 660 millió forintot jelentett, amiből két lakóépület felújítását követően 501 millió forint maradt. Csakhogy ez az összeg már 2019-ben is kevésnek bizonyult a fennmaradó kilenc társasház felújításához, mivel a megmaradt összeg az önkormányzati forráskiegészítéssel sem fedezte a projekt becsült költségeit. Az önkormányzat arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a támogató Pénzügyminisztériumtól próbálnak majd többlettámogatáshoz jutni. Ez nem lesz egyszerű. A Pénzügyminisztérium kizárólag feltételes közbeszerzés keretében beérkezett árajánlati összegek alapján tud bármilyen érdemi intézkedést tenni a többlettámogatás kapcsán, ugyanakkor a közbeszerzés megindítása előtt szükséges, hogy a közbeszerzési dokumentumokat a Miniszterelnökség előzetesen jóváhagyja: ennek idejét az önkormányzat befolyásolni nem tudja, és a közbeszerzési eljárásban a jogszabály által meghatározott időtartamokhoz is kötve van.

 

Fontos kiemelni, hogy a csepeli önkormányzat az egész városrehabilitációs támogatást úgy nyerte el, hogy a 2015-ös előkészítés és árak alapján 2016-ban lett támogatott a pályázat. 2017-ben történt meg a támogatói szerződés megkötése, ami után fél évig kizárólag a szociális programok indulhattak el. Eközben persze megindult a műszaki előkészítés, ami 2018-ban fejeződött be. Az elmúlt években pedig óriási árrobbanás történt. Az építőanyagárak és a díjköltségek további emelkedése miatt a terveket és a költségbecsléseket ismételten felülvizsgálták, a közbeszerzési eljárás pedig újra előkészítésre került. Eközben Borbély Lénárd polgármester világossá tette: az önkormányzat mindent megtesz a projekt sikeres folytatása érdekében.

 

A legnagyobb gond jelenleg az építőanyag-beszerzések bizonytalanságából és kiszámíthatatlanságából adódó nagymértékű áremelkedés. A kivitelezési költségek az elmúlt években nagyságrendileg a háromszorosára növekedtek, ezért a projekt megvalósításának feltétele, hogy a többletforrási igényt ‒ ennek becsült összege legalább 700 millió forintra tehető ‒ a minisztérium a kormány elé terjessze, és a kormányzat az igényt jóvá is hagyja. A fenti feltételek teljesülése esetén ez év őszén folytatódhatnak a munkálatok.

 

Csepeli Hírmondó

Utoljára frissítve: 2022. április 12. kedd, 12:44