HÉV-korszerűsítés: mi várható?

Kategória: Fejlesztések 2022. szeptember 07. szerda, 12:54

HEV Csepel

Idén új szakaszához érkezett a HÉV korszerűsítése. Előkészítő beruházóként a Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. két éve kezdte meg a H7-es HÉV teljes felújításának tervezését. Idén pedig a H6, H7-es HÉV felszíni szakaszainak engedélyezési és kiviteli tervezése zajlik. A kormány a HÉV fejlesztését kiemelt jelentőségű beruházásnak tekinti. A Magyar Közlönyben augusztus 11-én megjelent kormányrendeletekkel véglegessé vált a H5, H6 és H7-es HÉV-ek új nyomvonala. A rendelet tartalmazza az érintett ingatlanok helyrajzi számát, a nyomvonal pontos térbeli meghatározását, területi hatályát, az átépítendő megállóhelyeket és a végállomást is. A beruházás forgalomtechnikai terveiről Gyulai István főépítész a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. és a Városrendezési Iroda munkatársaival tartott egyeztetést augusztus közepén.

2018 novemberében a kormány úgy döntött, egységes elővárosi gyorsvasúti rendszerré fejleszti a HÉV-közlekedést. A HÉV átfogó korszerűsítésének, bővítésének célja, hogy az elővárosokból, az agglomerációból érkezők gyorsabban, kényelmesebben, kevesebb átszállással utazhassanak. Csökkenjenek a dugók, tisztább legyen a levegő, klímabarát közlekedés valósuljon meg.

 

A beruházás fontos része, hogy a H6-os és a H7-es csepeli vonal járatai meghosszabbított útvonalon közlekedjenek.

 

Három új megállót létesítenek: a Közvágóhídnál, a Boráros téren és a Kálvin téren. A két HÉV-vonal a Közvágóhíd állomástól összefonódva egy új vasúti alagúton keresztül egészen a Kálvin térig közlekedne. Ezáltal Ráckevéről és Csepelről, illetve a közbenső állomásokról átszállás nélkül lesz elérhető a belváros, a Kálvin térnél pedig a 3-as és a 4-es metró. Ez a beruházás egyben az 5-ös metró létesítésének első üteme is. Ha ez a távlati elképzelés megvalósul, a H5-ös szentendrei, a H6-os és a H7-es HÉV-ek közös alagútban közlekedhetnek a belváros alatt, megteremtve az észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszert. Ezen a vonalon a MÁV-Start Kunszentmiklós-Tass felől érkező elővárosi járatai, illetve az esztergomi vonal szerelvényeinek egy része is közlekedhet majd a tervek szerint.

 

Forgalomtechnikai egyeztetés

 

A HÉV belső, felszíni szakaszának forgalomtechnikai tervét a Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. megbízásából a Főmterv Zrt.–Kontúr Csoport Kft. készítette el. Mivel a fejlesztési projekt nagy átalakításokkal jár és új területeket is érint Csepelen, a forgalomtechnikai tervek elfogadása előtt fontos az egyeztetés ‒ mondta el lapunknak Gyulai István főépítész. A jelenlegi tervek szerint a H7-es HÉV csepeli végállomása az Erdősor utcához kerülne, így a HÉV útvonala déli irányban meghosszabbodik. A jelenlegi HÉV-végállomás környéke teljesen megújul, a járműtelep jövőbeni helyigénye csökkenni fog, így jelentős terület szabadítható fel. A Csepel Plazával szemben új közparkot alakítanának ki, buszpályaudvar épülne, és közel 450 férőhelyes P+R parkoló létesülne az Erdősor utca mellett. „A korszerűsítés nyomán az összes csepeli HÉV-megállót helyben átépítik. Az állomások esetében jelentős változás, hogy magas peronok épülnek, ezáltal könnyebbé válik a le- és felszállás. Az új HÉV-vonal szélesebb peronjai miatt a II. Rákóczi Ferenc utat faltól falig átépítik. A Teller Ede út mentén, a Karácsony Sándor és a Posztógyár utca között 18-20 méter széles, úgynevezett resztli telkeken helyezik el a buszok hosszú idejű tárolóit, ezáltal a Szent Imre tér keleti oldala felszabadul, a jelenleg leromlott állapot megszüntethető. A városvezetés már régóta szeretné rendezni a buszpályaudvaron uralkodó méltatlan állapotot, de ezt nehezíti, hogy a mostani buszvégállomás telke a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, felújításához a főváros hozzájárulása szükséges. A csepeli önkormányzat közösségi tervezéssel közparkot szeretne létesíteni ezen a területen” – tette hozzá Gyulai István.

 

Milyenek lesznek az új HÉV-szerelvények?

 

Amellett, hogy teljes egészében fölújítják a vasúti pályát, a megállókat, a forgalomirányítási és az utastájékoztatási rendszert, a MÁV-HÉV Zrt. 2023 és 2025 között 54 új járművet is vásárol az új HÉV-vonalakra. Ezek alacsonypadlós, akadálymentes, légkondicionált szerelvények lesznek. Az egyterű járművek hossza 120 méter, egy szerelvényen összesen 700 utas fér el. Az új járművek 100 km/h utazási sebességre képesek. A fejlesztéstől jelentős forgalmi kapacitásbővülés várható. A tervezés megkezdődött, 2023-ig a részletes kiviteli tervek és engedélyek is rendelkezésre állnak majd. Ezt követően elindulhatnak a közbeszerzések és a kivitelezés. A fejlesztés uniós és hazai forrásból valósul meg. Ahogy Gyulai István főépítész fogalmaz: ez a nagyszabású beruházás jelentős mértékben javítja Csepel arculatát, közlekedési, parkolási helyzetét.

 

PE

Utoljára frissítve: 2022. szeptember 07. szerda, 13:15