Nyomtatás

Mindenben megfelelnek a szabványoknak a csepeli fekvőrendőrök

Kategória: Fejlesztések 2022. szeptember 21. szerda, 15:05

Fekvorendor

Áll a bál a kerületben, miután a lakók által kért és a csepeli önkormányzat által kialakított forgalomcsillapító övezetekhez az önkormányzat olyan fekvőrendőröket épített, amelyek közül sok az itt élők szerint nem felel meg a normáknak. Csakhogy a legtöbb helyen a lakók kérték a szabvány méretű forgalomlassítókat – némely esetben még ott is, ahol rosszabb minőségű térköves utca van. 

Az elmúlt években rohamosan növekedett a személygépjármű-forgalom Csepelen, ezzel pedig a balesetek száma is megnőtt. A csepeli önkormányzat a lakosok kérésére és a biztonságuk érdekében úgynevezett Tempo 30-as övezetek kialakításába kezdett. A projekt lényege, hogy bizonyos, a forgalom által leginkább érintett utcákban 30 km/h-ra csökkentik a megengedett sebességet, és forgalomcsillapító küszöböket, fekvőrendőröket alakítanak ki. Csakhogy sokan nem elégedettek a beruházással.

Tapasztalt szaktervezők

A munka még a nyár elején kezdődött. Az önkormányzat előtte tervezői jogosultsággal és tapasztalattal rendelkező szaktervezőket kért fel, hogy tervezzék meg a Tempo 30-as övezeteket és a kialakításhoz szükséges engedélyeket szerezzék be. Budapesten az engedélyező a főváros tulajdonában lévő Budapest Közút Zrt. mint forgalomtechnikai kezelő és üzemeltető. Első körben 35 fekvőrendőr épül a Széchenyi István utca ‒ Kassai utca ‒ Határ utca ‒ Szent István út ‒ Táncsics Mihály utca által határolt területen, majd 29 küszöböt alakítanak ki a Szent István út – Hullám utca – Tutajos utca – Mályva utca – Árnyas utca – Szent István út – Hollandi út által határolt területen belül. Mindkét esetben 30 km/h-s sebességkorlátozó jelzőtáblákat is elhelyeznek az önkormányzat által megbízott kivitelező szakemberei.

Panaszok a lakóktól

A forgalom azóta több helyen elindult, ahogy aztán a panaszok is. Sokan a fekvőrendörök magasságát kifogásolták azzal, hogy hiába közlekedik lassan, még alacsony sebességnél is leér az autók alja. Mások a rosszabb minőségű utaknál értetlenkedtek és jegyezték meg, hogy ilyen minőségű utcákban szerintük felesleges a fekvőrendőr, amúgy sem tudnak száguldozni. Végül pedig akadtak olyanok, akik azt nem értették, miért nem az ő utcájuk előtt épülnek ezek a küszöbök. Megkerestük az önkormányzatot, ahol a panaszok kapcsán elmondták: a forgalomcsillapított övezetek kijelölése után, az egyes övezet vagy zóna engedélyezett kivitelezési terveit minden esetben tervezői jogosultsággal rendelkező szaktervezők készítik el a hatályos szabályozások figyelembevételével. A kivitelezési munkálatok minden esetben a forgalomtechnikai kezelő és üzemeltető, a Budapest Közút Zrt. hozzájárulását követően kezdődnek meg. Mint kiderült, macskakővel borított útszakaszokról is érkezett az önkormányzat felé számos lakossági kérés a forgalomcsillapításra vonatkozóan. A kérésük szerint lakókörnyezetük élhetetlenné vált a száguldozó autósok miatt.

Szabvány szerint

És hogy mi a helyzet a szabvánnyal? Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a küszöbök kialakítása megfelel az e-UT 03.07.13. Közutakon alkalmazható sebességcsökkentő eszközök című útügyi előírásnak. Az úttengely irányú hossza egy méter, a keresztirányú szélessége változó. A szélességét a meglévő útburkolat szélessége és a burkolat alatt futó felszín alatti közművek védőtávolsága határozzák meg. A tervezett küszöb széle és a meglévő szegély között 0,4- 0,6 méter szélességben biztosított a kerékpárosok közlekedése és a csapadékvíz lefolyása.

A szakemberek szerint tehát minden szabályosan történik, a fekvőrendőrök megfelelnek a hatályos követelményeknek.