Nyomtatás

Folyamatosan oltanak a kerületben

Kategória: Információk a koronavírusról 2021. március 25. csütörtök, 11:14

maszkosA járvány harmadik hulláma továbbra is felfutó szakaszában van. Rengeteg a beteg országszerte. Közel három hete zajlanak az oltások a csepeli oltóponton. A tapasztalatokról, az oltás menetéről kérdeztük dr. Dobák Andrást, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatóját.

„Az oltópontokon továbbra is Pfizer vakcinával oltunk. Úgy látom, kivétel nélkül mindenki elfogadja ezt az oltást. A páciensek lelkesen jönnek. Eddig komolyabb oltási reakció nem volt, a legtöbb problémánk még mindig a magas vérnyomással érkező betegekkel van. Ilyenkor igyekszünk csökkenteni a vérnyomásukat, kapnak gyógyszert, pihennek, újramérjük. A közelmúltban egy 101 éves hölgy kapott oltást – kiváló egészségnek örvendett, gyógyszereket sem szedett. Jellemzően még mindig az idősebb korosztály van soron, őket oltjuk, remélem, lassan a fiatalabbak következnek” – mondta a főigazgató lapunknak. A TIESZ múlt héten több mint 600 újabb adag Pfizer oltóanyagot kapott. Két rendelőbe félóránként hat beteget hívnak be, így kétszáznegyven pácienst tudnak naponta beoltani, hétvégén pedig hatszázat. Az oltópontokkal párhuzamosan ugyanakkor a háziorvosok is oltanak, Sinopharm és Astrazeneca vakcinákkal.

Mi határozhatja meg az oltási sorrendet?

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy mi alapján hívják be a betegeket az oltópontra, hogy fordulhat elő, hogy egyegy családban a fiatalabbak megkapják az oltást, az idősebbeknek pedig még várniuk kell. „Ennek több oka is lehet. A vakcinákat lakosságszám-arányosan osztják el, és nem nézik a háziorvosi praxisok korösszetételét. Akinek a praxisában több idős ember van, esetleg egy nagyobb idősotthon tartozik hozzá, ott a 60-70 évesek is később kerülnek sorra, míg egy fiatalabb korösszetételű praxisban már akár a 40-50 évesek egy része is megkapta az oltását. Ugyanakkor lehet, hogy az idősebbeknek más oltóanyagot szán a háziorvosuk, mint ami pillanatnyilag rendelkezésére áll. Vannak olyanok is, akik kifejezetten a Pfizer vakcinára várnak, nem felelt meg nekik más oltóanyag. Eddig az Astrazenecával csak a 60 év alatti krónikus betegeket lehetett oltani, most már a 60 év felettiek számára is engedélyezett. Vannak olyan betegségcsoportok, amelyeknél inkább a Pfizer és a Moderna oltást javasolják. Ilyenek például bizonyos autoimmun betegségek. Pajzsmirigyproblémáknál pedig a Szputnyik V vakcina nem ajánlott”‒ emeli ki Dobák András. „Most nagy hangsúly van az egyéni felelősségen, fontos, hogy betartsuk a szabályokat. A kórházak tele vannak. Az Országos Baleseti Intézetben egy teljes emeleti műtőblokkot alakítottak át intenzív osztállyá, és 90 ágyat különítettek el covidos betegek számára. Nagyon rossz a helyzet, mert a 40-50 éves korosztály is intenzív osztályra kerül, amire korábban nem nagyon volt példa. Sokkal jobban kell vigyázni, kerüljük a felesleges kontaktusokat, akit már beoltottak a családból, inkább az menjen vásárolni” – teszi hozzá Dobák András.

Háziorvosi kérésre szűrnek

A szűrés továbbra is működik a piac parkolójában, de már két busszal, dupla egészségügyi személyzet várja a tesztelésre érkezőket. Nagyon sokan veszik igénybe a szűrést. A csepelieket időpont- egyeztetés nélkül is fogadják, de továbbra is szükség van, arra, hogy a háziorvos kérje a vizsgálatot. „ A h armadik hullámban a számok felfelé mennek, sokan kerülnek kórházba, talán egy-két héten belül tetőzhet a járvány. Lehetséges, hogy további szigorításokra is szükség lesz. Lassan másfél millió ember lesz beoltva, bár ennek hatása is csak később mutatkozik meg. A beoltottak mobilisabbá válhatnak, akik pedig nincsenek beoltva ‒ ha tehetik ‒, maradjanak otthon” ‒ hangsúlyozza a szakrendelő főigazgatója.

Potondi Eszter