Díszpolgári címeket adtak át Csepel napján Kiemelt

Kategória: Közélet 2017. július 19., szerda 11:48

TBE 0598A hagyományokhoz híven idén is díszpolgári címeket adtak át július 18-án, Csepel napján. A júniusi képviselő-testületi ülés döntött arról, hogy az önkormányzat Csepel Díszpolgára címet adományoz Tótfalusi István, József Attila- és Füst Milán-díjas író, költő, nyelvész, műfordító részére, valamint posztumusz díszpolgári címben részesíti Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgót, az aranycsapat tagját, Csepel labdarúgóját.

 

A díjátadás előtt Borbély Lénárd polgármester a Polgármesteri Hivatal nagytanácstermében köszöntötte a díjazottakat. Beszédében elmondta, 305 évvel ezelőtt, 1712. július 18-án írták alá azt az úrbéri szerződést, amely lehetővé tette a török idők utáni elnéptelenedett Csepel újjáépítését, benépesítését. Az önkormányzat 2011 óta e napon ünnepli Csepel napját, és ennek emlékére díszpolgári címeket adományoz azoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak Csepel tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez. – Az elismerésben eddig összesen 98-an részesültek. Ők azok, akikre felnézünk, akiket méltán lehet mindenki számára példaképül állítani – tette hozzá a polgármester, majd a csepeliek nevében személyesen is gratulált Mester Emilné Czibor Zsuzsannának, Czibor Zoltán húgának és Tótfalusi Istvánnak. A fogadáson részt vett Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, dr. Szeles Gábor jegyző, Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a csepeli rendőrkapitányság vezetője valamint több csepeli díszpolgár is.

Az ünnepélyes díjátadásra a Polgármesteri Hivatal előtti téren került sor, amely este nyolc órára teljesen megtelt az Edda koncertjére érkezőkkel. A díszpolgári kitüntetést és az elismerő oklevelet Borbély Lénárd polgármester adta át. A nagy tömeg tisztelettel hallgatta végig a méltató beszédeket és nagy tapsban részesítette Csepel két új díszpolgárát.

A díjátadás után színpadra lépett az Edda, amely nagy sikerű, fergeteges hangulatú koncerttel köszöntötte a 305. születésnapját ünneplő Csepel városát.

Lass Gábor

 

Tótfalusi István

Tótfalusi István József Attila- és Füst Milán-díjas író, költő, nyelvész, műfordító. Hosszú éveken át volt a Móra Ferenc Könyvkiadó felelős szerkesztője. Több mint harminc ismeretterjesztő könyv szerzője, köztük a népszerű Operameséké. Angol, német, svéd, norvég, francia, olasz, spanyol, portugál és latin nyelvből fordít prózát, verseket, drámát. Magyarból is fordít angol nyelvre: Babits Mihály, Füst Milán, Pilinszky János és még számos magyar klasszikus verseit ültette át angolra, valamint egy kortárs magyar költészeti antológiát is összeállított a saját fordításaiból. A magyar irodalom területén íróként, költőként, nyelvészként, műfordítóként, valamint szerkesztőként végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként számos jelentős kitüntetésben, többek között Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, József Attila- és Füst Milán-díjban is részesült.Felesége, Tótfalusi Istvánné Koncz Éva tősgyökeres csepeli, a Jedlik Ányos Gimnázium nyugalmazott angol-magyar szakos tanára 2012-ben Csepel Örökség kitüntetést vehetett át. A család mai napig Csepelen él.

 

Czibor Zoltán

Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat, a Ferencváros, a Csepel, a Budapesti Honvéd és a Barcelona világhírű játékosa. Komáromban nőtt fel, és innen indult a pályafutása. 1948-tól az FTC, majd a Csepel, később a Budapesti Honvéd játékosa és a magyar válogatott állandó tagja. Még a Csepel játékosaként, 1952-ben az Aranycsapat tagjaként a Helsinki Olimpián első helyen végzett, a Honvéd játékosaként 1953-ban Európa Kupa aranyérmet, majd 1954-ben Bernben VB ezüstérmet. A magyar bajnokságban 1955-ben gólkirály lett. A magyar válogatott tagjaként 43 válogatott mérkőzést játszott, melyeken összesen 17 gólt szerzett. Kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként számos kitüntetésben, így többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemrendje díjban is részesült. 2014-től Budapest díszpolgára.

 

Teljes galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

Utoljára frissítve: 2017. július 19., szerda 14:40

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail