Elhunyt Choli Daróczi József csepeli cigányköltő

Kategória: Közélet vasárnap, 13 máj. 2018 11:07

choli daroczi5 scherer blikkÉletének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József Csepelen élő cigány író, költő, műfordító, pedagógus. A magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja. Élete jelentős részét Csepelen töltötte: előbb a Csepel Vas- és Fémművekben dolgozott segédmunkásként, majd a Jedlik Ányos Gimnáziumban tanult és tette le az érettségi vizsgát. Megromlott egészségi állapota ellenére még élete utolsó éveiben is előadást tartott a Rákóczi Kertben a cigányság kultúrájáról a csepeli roma nemzetiségi önkormányzat által szervezett családi napon.

 

A Hajdú-Bihar megyei Bedőn született, majd a hatvanas években költözött Budapestre. Segédmunkás lett a Csepel Vas- és Fémművekben, majd a Kossuth Lajos Gépipari Technikum öntőipari szakán kezdte el középiskolai tanulmányait. Hamarosan átjelentkezett a Jedlik Ányos Gimnáziumba, ahol felfigyeltek irodalmi tehetségére. Írásai jelentek meg a Nagyvilág és a Világosság című lapokban. Első önálló szerkesztésű kötete 1979-ben látott napvilágot Uzhe Jilesa, Tiszta szívvel címmel.

Tagja lett a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapokat. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven. A cigány-magyar kisszótár, a lovári nyelvkönyv egyedülállónak számítottak megjelenésük idején.

Egy időben a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetség elnöke volt. Pedagógusként a zsámbéki Apor Vilmos Főiskola adjunktusaként romológiát, cigány nyelvet és történelmet tanított.

Tevékenysége elismeréseként megkapta egyebek között a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét és az Apáczai Csere János-díjat.

A család a RomNet-en keresztül tudatja, hogy Choli Daróci Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak

a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és a megemlékezés helyszínét a család a későbbiekben közli.

Cs. A.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail