Kulturális Örökég Napja: megújult park és új szobor várja a látogatókat Királyerdőben

Kategória: Közélet szerda, 19 szeptember 2018 08:45

TBE 0329Ünnepélyes keretek között átadták a Királyerdei Művelődési Ház felújított parkját. A Kulturális Örökség Napjához kapcsolódó rendezvényen az intézmény egykori névadójáról, Rideg Sándor íróról is megemlékeztek, akinek éppen 75 éve jelent meg Indul a bakterház című műve. Ebből az alkalomból az épület előtt egy új, a regény szereplőit megidéző szoborcsoportot is avattak. Az est zárásaként pedig a népszerű regény színpadi változatát nézhette meg a közönség. Az eseményen részt vett Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Borbély Lénárd polgármester, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester is.

Németh Szilárd államtitkár ünnepi beszédében kiemelte: Királyerdőnek ez a szeglete hosszú évtizedek óta a kerület kulturális központja, egyre méltóbb helyet foglal el a többszázéves városi kultúrában. A Királyerdei Művelődési Ház évtizedekig viselte Rideg Sándor nevét, akinek első és egyben legnépszerűbb regénye, az Indul a bakterház pontosan 75 évvel ezelőtt jelent meg könyv formájában. A politikus Rideg Sándor kalandos életét felelevenítve kiemelte: „Csodálatra méltó, ahogy az író elszántságával, saját maga művelésével, hiányosságainak kiküszöbölésével kiemelkedett közegéből, és vált a magyar irodalom egyik említésre méltó alakjává. Egy igazi őstehetség volt, akit nem az iskolázottsága repített az írástudók soraiba, hanem veleszületett kivételes elbeszélő készsége, és kimeríthetetlen fantáziavilága, határtalan humora. Aki kész volt keményen dolgozni önmagán, kezdeti hátrányát felhajtóerőként használta, és akinek elszántsága végül meghozta eredményét. Titka, hogy írásában fanyar, de mégis derűs humorral tükröt tart szinte valamennyi társadalmi réteg elé. Az Indul a bakterházban a valós világnak állít görbe tükröt, melyben mindenki magára ismerhet egy kicsit.”

Beszéde végén Németh Szilárd köszönetet mondott Sárosi Tibor szobrászművésznek és Csepel Önkormányzatának, hogy a Királyerdei Művelődési Ház előtt felállított szobor mindig emlékezteti majd az ide látogatókat Bendegúzra és Rideg Sándor klasszikusára, „legderűsebb regényére”.

Borbély Lénárd polgármester az előadást megelőző ünnepi köszöntőjében kiemelte; fontos nap ez a kerület életében, hiszen nagy öröm, amikor egy intézmény megújul. Így van ez a Királyerdei Művelődési Ház esetében is, melynek színházterme és parkja is az önkormányzat beruházásának köszönhetően szépült meg. A korszerűsítések nyomán pedig egyre élhetőbbé válik a kerület - fűzte hozzá a polgármester. A Kulturális Örökség Napi rendezvény zárásaként a Turay Ida Színház művészei léptek színpadra és adták elő a népszerű vígjátékot.

A híres regény és a kultikus film

Rideg Sándor első és egyben legismertebb regényét, az Indul a Bakterházat 1939-ben folytatásokban adta közre a Népszava. A mű 1943-ban, a II. világháború közepén jelent meg először könyv formájában. A ma már klasszikusnak számító, nagysikerű regény az elmúlt évtizedekben sokak kedvelt olvasmánya lett. A szereplők egyszerűsége, természetessége, a helyzetkomikumra épülő konfliktusok minden korosztály számára nagyszerű szórakozást kínálnak. A regényből készült legendás tévéjátékot 1980-ban mutatta be a Magyar Televízió. A Mihályfy Sándor rendezésében készült vígjáték Swajda György nagyszerű forgatókönyvének és a kiváló szereposztásnak köszönhetően óriási sikert aratott, sokat idézett kultuszfilmmé vált.

Utoljára frissítve: kedd, 02 október 2018 12:39

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail