Budapest a fejlődés kapujában

Kategória: Közélet 2018. november 18. vasárnap, 15:56

Dijatado 3123 VSZBudapest óriási fejlődés kapujában áll – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Főváros napja alkalmából tartott ünnepségen.

Az egységes Budapest megalakulásának 145. évfordulóján tartott ünnepségen Tarlós István főpolgármester bejelentette, 15 pontból álló együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelynek köszönhetően Budapest az Andrássy–Podmaniczky-korszakhoz hasonló fejlődés elé nézhet. Tarlós István hozzátette, Pest és Buda egyesítése a magyar nemzet életképességének egyik jelentős bizonyítéka, a magyar főváros fejlődése a térségben civilizációs mintát teremtett. Az egyesített Budapestet a magyar nemzetteremtés részének és egyik fontos eredményének nevezte.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy Budapest óriási fejlődés kapujában áll. – 2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa - hangsúlyozta a kormányfő. Említést tett a 2010 óta elért eredményekről: bejezték a 4-es metrót, elkészült a fonódó villamoshálózat, megújult az Országház, a Kossuth tér, a Zeneakadémia, a Budai Vigadó, az Erkel Színház, a Szépművészeti Múzeum, és a Ludovika. Hozzátette, folyamatban van a Városliget és a budai várnegyed rekonstrukciója, az Operaház, az Iparművészeti Múzeum, a 3-as metró felújítása, valamint rövidesen megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház építése. A főváros felépítését az újkori történelmünk legnagyobb magyar közösségi teljesítményének nevezte. – A budapestiek otthonaként a fővárosnak jól működőnek, rendezettnek, tisztának és szépnek kell lennie, ami a főpolgármester és a városvezetés feladata. A nemzet fővárosaként Budapestnek méltóságot, büszkeséget kell sugároznia, ami a kormány és Budapest vezetésének közös feladata – fogalmazott a miniszterelnök.

A beszédek végén fővárosi címeket adtak át. Pro Urbe Budapest díjat kapott többek között Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő és Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. Budapestért díjat kapott Borbás Mária szerkesztő-műsorvezető, Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő, Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője és Szidor László, az Old Boys zenekar vezetője.

Az ünnepségen kerületünket Borbély Lénárd, Csepel polgármestere képviselte.

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail