Közmeghallgatás: újabb utakat építenek, javult az életszínvonal Kiemelt

Kategória: Közélet péntek, 23 november 2018 08:24

TBE 5928Közmeghallgatást és képviselő-testületi ülést tartott a csepeli önkormányzat a Királyerdei Művelődési Házban november 22-én. Borbély Lénárd polgármester beszámolójában az elmúlt időszak fejlesztéseiről és beruházásairól beszélt. Kiemelten szólt a kerületi út-, járda- és csapadékcsatorna-építés folytatásáról. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be 1,6 milliárd forint állami támogatásra újabb nyolc kilométeres földes útszakasz megépítésére úgy, hogy az önkormányzat egymilliárd forint önrészt vállal.

 

Borbély Lénárd bevezetőjében utalt rá, hogy az új önkormányzat 2010-ben egy csőd szélén álló, négymilliárd forintos hiánnyal rendelkező hivatalt vett át. Ehhez képest az önkormányzat 3,1 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2018-as évet, és adósságcsapda helyett felelős gazdálkodást folytat. A 2010-2014-es időszak legnagyobb beruházása a csatornaépítés volt, amelynek során 54 kilométeren fektettek le csatornát. Tennivaló ezután is bőven akadt. Most a Weiss Manfréd Terv megvalósítása a legjelentősebb cél, amely tervezet elfogadása a kormány előtt van, de részben már folyamatosan megvalósul. Ezek közé tartozik a Jedlik Ányos Gimnázium teljes felújítása, amely jövő nyáron kezdődik el. A Weiss Manfréd Terv számos olyan programot tartalmaz, amelyek az élet különféle területein komoly fejlesztéseket tűztek ki célul Csepelen.

Lakópark helyett zöldövezeti sétány

A polgármester sorra vette, milyen fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat 2014 óta. A Kis-Duna partja Csepel legszebb része. A korábbi önkormányzat lakóparkot akart ott létesíteni, az új vezetés azonban a lakók érdekeit szolgáló rekreációs teret valósított meg. A Kis-Duna parti sétányt Kolonics Györgyről nevezték el, és az ország egyik legkülönlegesebb játszóterét építették meg. Felújították a Szent Imre teret, ahol vadonatúj pavilonsor épült. Minden helyiségnek van már bérlője, legkésőbb jövő márciusig valamennyi pavilonban fogadják a vendégeket. Megszépült a korábban elhanyagolt Daru-domb, ahol egyebek között BMX- és gördeszkapályát hoztak létre, és elültettek ötezer cserjét és évelőt. Számos színes családi programot rendeznek a helyszínen. Az újjáépülő Rákóczi Kert tavasszal nyílik meg. Megújul az épület és a körülötte lévő park is. Egy olyan szolgáltatói közösségi térré változik, ahová főként a családokat várják. Újjáépül a Hollandi úti napközis tábor, amelyet a gyerekek fognak igénybe venni. Mellette egy nagyméretű műfüves pályát építenek. A Csepeli Zöld Sziget Program keretében kétezer új fát ültettek, valamint komposztálási, gyümölcsfa és egynyári virágakciót indítottak.

Részben a Weiss Manfréd Terv keretében fejlesztik a közlekedést. Az utóbbi időben 17 kilométer út-, járda- és csapadékcsatornát építettek meg, további öt kilométeres útszakasz építésén tervezők dolgoznak. Kerékpár-hálózat létesül 23 kilométeren, amely összeköti Csepelt Soroksárral és Pestszentlőrinccel.

Új vállalkozások a Szabadkikötőben

Javult az életszínvonal, munkahelyek jöttek létre a kerületben. Korábban munkanélküliség jellemezte a piacot, most egyre több cég várja a munkavállalókat Csepelen. Folyamatosan és dinamikusan fejlődik a Szabadkikötő, ahol új vállalkozások települnek. De említhetnénk a nemzetközi hírű Szőke Gábor Miklós képzőművész stúdióját is, amely a Csepel Művek területén talált otthonra.

Újjászületnek a csepeli lakónegyedek, nagyszabású városrehabilitációk valósultak meg. Sok ezer embert érintett az Ady, a Csepel Kapuja, a Csepel Déli Lakóközpont projektek. Hamarosan Csillagtelep újul meg, amely 5600 lakó életszínvonalát növeli. A társasházaknak lakáskorszerűsítési támogatást nyújtottak.

A Csepeli Gyermeksziget Program keretében több mint ötven játszótér és játszóudvar újul meg 2019-ig. A nemrég átadott Bringaváros élvezetes csepeli KRESZ-park, amely a gyermekek közlekedésbiztonsági ismereteit bővíti. A Szent Imre téren játszóház fogadja különféle programokkal a gyermekeket. Egy csepeli óvodában sóbarlangot nyitottak meg az egészségmegőrzés érdekében, amelyet több óvoda is igénybe veszi. Számos tornaszobát újítottak fel az óvodákban, amelyek a gyermekek testmozgására nyújt lehetőséget.

Százmilliós beruházások az egészségügyben

A Csepel Utánpótlás Sportegyesület nemcsak a fociról szól, hanem arról is, hogy mindenki lehetőséget kapjon a sportolásra. Az önkormányzat kedvezményeket nyújt azoknak, aki az egyesületben akarnak sportolni -- más csepeli sportegyesület nem kínál ilyen kedvezményeket. Az egyesületben már ötszáz gyerek, fiatal focizik képzett edzők irányításával.

A Csepeli strand két ütemben újult meg. Most decemberben az öltözők felújítása van soron. A strand egész évben fogadja a vendégeket, a csepeli nyugdíjasok ráadásul ingyen vehetik igénybe a fürdőt. Az általános iskolák elsőtől az ötödik osztályosokig szintén díjmentesen tarthatnak ott úszásoktatást.

A csepeli családok hajókirándulása újdonság, idén három alkalommal rendezték meg, jövőre folytatják őket bővített programokkal. A családok segítését szolgálja az iskolakezdési támogatás 15 ezer forintos utalvánnyal az első osztályosok részére.

Az egészségügy fejlesztése kiemelt program. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat több százmillió forintos fejlesztést hajtott végre idén. Korszerű eszközök segítik a gyógyítást. Új szakrendeléseket indítottak, egyebek között a gyermeksebészetet és a gyermek radiológiát. Felújították a tüdőgondozót, új tüdőszűrő gépeket helyeztek üzembe. Orvosi rendelőket tataroztak. Tavaszra elkészül a Táncsics utcai és a Csikó sétányi rendelő. Az Egészséges Budapest Program keretében az állami hozzájárulással együtt csaknem kétmilliárd forintot költenek a csepeli egészségügy fejlesztésére. Ennek részeként felújítják az egykori szülőotthon épületét.

Több mint ötszáz gyermek nyaralhatott eddig az Erzsébet táborokban. Elmehettek a Balatonra és Erdélybe. Elsőként az országban integrált tornaparkot hoztak létre a fogyatékossággal élőknek az esélyegyenlőség biztosítása végett. A tél beköszöntével támogatják a rászorulókat tűzifával, meleg étellel, rendszeres burgonya- és almaosztással.

Egyre jobb a közbiztonság Csepelen

A közbiztonságról elmondható, hogy Csepel Budapest egyik legbiztonságosabb kerülete. A számok önmagukért beszélnek. A gépjárműlopások száma 82, a lopásoké 58, a betöréseké 51, a rongálásoké 40 százalékkal csökkent 2013 óta. Jövőre új térfigyelő kamerarendszer vigyázna Csepel biztonságára. Rendet tettek a Sétálóutcában, amit maguk a lakók kértek háromszáz aláírásukkal.

A nyugdíjasok megbecsülése szintén elsőrangú feladat. A Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házat 23 ezren látogatták az elmúlt évben. Változatos programokkal várják őket, 2014 óta pedig nyugdíjas hajókirándulásokat is szerveznek a Dunán. Ingyen strandolhatnak és vehetik igénybe a sóterápiát.

Újjáéledt a sport Csepelen. A Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve új műfüves sportpályákat hoztak létre, valamint megépítették a Csepeli Szurkolói Arénát. Immár rendszeresen megrendezik a székely-magyar utánpótlás labdarúgó tornát. Építik a Laurencz László Sportcsarnokot, amely új kézilabdacsarnok lesz a már felújított Általános Művelődési Központ (ÁMK) tornacsarnoka mellett. A Hollandi úton javában készül a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, amely multifunkcionális sportcsarnokként fog működni.

Csepelen rendszeresen rendeznek sokak érdeklődését kiváltó közösségi programokat, ingyenes koncerteket. Jövőre is meghívnak neves zenekarokat fellépésre. Csepel szívében található a téli hónapokban nyitva tartó jégpálya, amely Budapest egyik legkedveltebb korcsolyázó helyszíne. A Csepeli Szimfonikus Zenekar és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar fellépése szintén élményszámba megy – mondta Borbély Lénárd.    

Cs. A.

Utoljára frissítve: kedd, 27 november 2018 10:39

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail