Fáklyás felvonulás Mansfeld Péter emlékére

Kategória: Közélet 2019. március 22. péntek, 12:15

GMA 5695 minMansfeld Péter halálának 60. évfordulóján megkoszorúzták a róla elnevezett emléktáblát a Mansfeld Péter utcában, majd az emlékezők fáklyás felvonuláson a csepeli temetőbe tartottak, ahol kegyelettel adóztak a mártír fiatalembernek az 56-os kopjafánál március 21-én.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, Bánátfy Andrea, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) szakmai főigazgató-helyettese, a csepeli önkormányzat nevében Morovik Attila alpolgármester, a Fidesz részéről Czibulyáné Szonday Szilvia és Noé László képviselők.

Mansfeld Péter a csepeli szakmunkásképző iskola esztergályos ipari tanulója volt. Jó eredményekkel végezte a tanulmányait. Családjának több férfi tagját a szovjet hadsereg kényszermunkára hurcolta a Szovjetunióba a II. világháború után. Az 1956-os forradalom idején csatlakozott a Széna téren harcoló felkelőkhöz. A forradalom leverése után felelősségre vonták, börtönbe zárták, majd halálra ítélték. 1959 március 21-én végezték ki pár nappal azt követően, hogy betöltötte a 18. évét.

A fáklyás felvonuláson részt vettek a BKSZC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai is.

cs. a.