Csepel biztonságos kerület

Kategória: Közélet 2019. július 26. péntek, 09:28

26 keszey andras attila zls nemeth bela tzls csepel kapitanysag riport 20190606 BABudapest egyik legváltozatosabb területe, amelynek egyaránt van kertvárosi, falusias, vízparti, illetve lakótelepi és ipari része.

Az egyik olyan városrész, ahol számos zöldterület található, és kedvelt a családok körében. Ám jelentős a tranzitforgalma, sokan a centrumot a Gubacsi hídon át közelítik meg mind a kerületből, mind a Csepel-szigetről. Budapest egyik legbiztonságosabb része, 78 ezren lakják 27 négyzetkilométeren.

A rendőrség kiváló munkát végez, és nagyon jó az együttműködés az önkormányzattal és a társszervekkel, többek között a polgárőrséggel is. Évek óta működik itt a rendszámfelismerő kamerarendszer, amely nagyban hozzájárult a bűnözés visszaszorításához. Ennek köszönhetően gyakorlatilag a főváros ezen részén így nem jöhet be vagy mehet ki autó, hogy ne ellenőriznék.

– Csepelen mérhető módon és jócskán csökkent a gépkocsifeltörések száma, amióta ez a rendszer felállt – mondta Zsarnóczki László százados, a közrendvédelmi osztály vezetője. – A rendszámfelismerő kameráknak köszönhetően minimálisra csökkent a gépjárműlopások száma. A rendszám alapján szűrjük ki a lopott vagy körözött gépkocsikat, de azt is, ha lejárt a jármű műszakija. Az információkat a rendszer tárolja, így szín vagy rendszámtöredék alapján is visszakereshetők az adatok. A kamerák segítségével sikerült teljesen visszaszorítani az illegális szemétlerakást is. Sajnos bevett szokás volt néhány embernél, hogy a környező településekről Csepelre hozták a szemetet, és megpróbálták olyan helyre letenni, ahol nem lehet. Ennek megakadályozásában az úgynevezett vadkamerák kihelyezése is a segítségünkre volt.

A zsaruk egyébként nagy tapasztalatot szereztek a kamerák használata terén. Csepel kritikusabb részein is felállítottak térfigyelő kamerákat, amelyek ugyancsak a munkájukat segítik. Az eredményeket nézve – a többi kerülethez viszonyítva – szinte minden kategóriában átlag alatti bűnügyi fertőzöttséget mutat a kerület.

– Az eredményeink jók, a tavalyi évben többek között csökkent a nyilvántartott lakásbetörések száma is, ahogyan a közterületen elkövetett bűncselekményeké – emelte ki Szilágyi Sándor alezredes, a XXI. kerület rendőrkapitánya. – A kerület több forgalmas pontján folyamatos a rendőri jelenlét. Így szinte mindenről tudunk, ami nálunk történik, és ez nagyon fontos.

Tömegeket vonzó újdonságok is vannak: megnyitása óta rendkívül nagy népszerűségnek örvend a Rákóczi kert. Korábban testnevelésórákat tartottak itt, később pedig ifjúsági park létesült, ahol többek között koncerteket is szerveztek.

– A családi házakkal övezett terület végre elnyerte méltó funkcióját: Családok Parkja lett. Valamennyi korosztály biztonságban játszhat, sportolhat, pihenhet itt, mindenki megtalálja a számára legérdekesebb elfoglaltságot. Ezrek keresik fel szinte naponta a nyári szünet idején – folytatta Szi­lágyi Sándor. – A kerületben a családok nagy része lakótelepen él. A lakótelepek számát nézve Csepel az országban az első ötbe tartozik. A lakótömbök nagy része mára már nemcsak megújult, de lényegesen nagyobb közbiztonságnak is örvend. A kerületben dolgozó rendőrök kellő rutint szereztek, soka a tapasztalt kolléga. Látható a jelenlétünk a közterületeken. Gyakran civil ruhás kollégák folytatnak megfigyelést olyan területeken, ahol sűrűbben fordulnak elő bűncselekmények.

Az alezredes elmondta, mára gyakorlatilag a teljes állomány az ő keze alól került ki, és nagyon büszke mindenkire. Ő is ezen a kapitányságon járta be az osztályokat.

Csepel-Királyerdő is a kerület fontos része. Két természetvédelmi terület található itt, valamint a Csepeli Strandfürdő a Ráckevei–Soroksári-Duna-ág partján. Ide nyáron több tízezren is ellátogatnak. Sokan sportolnak a folyónak ezen a szakaszán, de a horgászokra is figyelnek a zsaruk. Számos színes programjuk közül kiemelkedik a Csepel Napja rendezvény július 18-án, amikor egy nagyobb rockkoncertet is rendeznek.

– Folyamatos és nagyon jó a kapcsolat a lakossággal – mondta Fazekasné Kaáli Kornélia alezredes, az igazgatásrendészeti osztály vezetője is. – Az igazgatásrendészet szakemberei járnak el a rendőrség hatáskörébe tartozó szabálysértések miatt indult eljárásokban, amelyek legnagyobb részét a közlekedési szabályok megsértése miatt folytatjuk. A szabálysértési eljárásokban leggyakrabban alkalmazott szankció a pénzbírság, azonban a hatóság akár figyelmeztetést, járművezetéstől való eltiltást, elkobzást és kitiltást is alkalmazhat. A tavalyi évről elmondható, hogy összességében szabálykövetőbbek voltak az itt lakók. Hiszen csökkenő tendenciát mutat a feljelentések és a szabálysértési ügyek száma is. Az osztály naprakész, ezt bizonyítja, hogy átlagos a leterheltsége. Hozzánk fordulnak azok is, akik esetleg gáz-riasztó fegyvert szeretnének viselni. A személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek is ehhez az osztályhoz fordulnak. Próbálunk mindenben gyorsan segíteni, amit a lakosság jó néven vesz.

– Az elmúlt években a regisztrált bűncselekmények száma folyamatosan csökkent. A kiemelten kezelt, regisztrált bűncselekményeké 20 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest – mondta Balog Emőke alezredes, bűnügyi osztályvezető. – A felderített esetek száma is növekszik. Ugyanakkor nagyon odafigyelünk a kerület különböző oktatási intézményeire, az óvodákra és a bölcsődékre is. Kollégáink rendszeres bűnmegelőzési előadásokat tartanak a diákokon kívül az idősebbeknek is. Ez egy igazán biztonságos városrész.

Kun

FOTÓ: BÉRES ATTILA

Forrás: police.hu