Erdősi: Tudomásul kell venni, hogy Csepelt az MSZP kapta

Kategória: Közélet 2019. augusztus 02. péntek, 16:43

Erdosi Eva Bangone Borbely Ildiko FaceHűségesküt tett a közösségi oldalán Bangóné Borbély Ildikónak, valamint Szenteczky Jánosnak Erdősi Éva, aki Takács Mónikát váltotta MSZP-s polgármesterjelöltként. Takács Mónikát azért váltották le, mert ki akarta szorítani a 2010 előtti ügyekben besározódott vezetőket. Az új jelölt ezért már most jelezte: ő ilyet nem fog tenni. Bár Erdősi üzent a többi ellenzéki pártnak is, a tárgyalások lapzártánkkor még mindig csak az osztozkodásnál tartottak. Csepelre vonatkozó jövőképről, programról még szó sincs, és lehet, hogy nem is lesz.

 

Kilenc éve várja Szenteczky János, a csepeli MSZP frakcióvezetője, hogy visszatérhessen a hatalomba, és azt folytathassa, amit 2010 őszén félbe kellett hagynia. Ezért is okozhatott kellemetlen meglepetést számára, amikor Takács Mónika – akit ő fedezett fel, és hívott az MSZP szárnyai alá – a tárgyalások közben ellene fordult. Az ellenzéki pozícióosztozkodásról kiszivárgó hírek szerint ugyanis Takács azzal tudott szimpatikusabbá válni a Jobbik, az LMP és a Momentum tárgyalódelegációi előtt, hogy a 2010 előtti csepeli szocialista elit leváltását és megújítását ígérte. Vesztére.

Mióta Takács Mónikát június 25-én megalázó körülmények között leváltották, utódja, a Csepelen gyakorlatilag ismeretlen Erdősi Éva jelezte, hogy ő kitart majd Bangóné Borbély Ildikó és Szenteczky János mellett. „Nos ő az én kampányfőnököm, amire büszke vagyok, hogy egy ilyen fiatalember, ekkora szakmai, politikai tudással segít nekem” – fogalmazott utóbbiról. Szenteczkyt éppen a 2010-es választási kampányban kiadott gyűlöletkeltő kiadványa miatt ítélték el jogerősen aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, felbujtóként elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt. Kampánytapasztalata tehát valóban van, de nem a tisztességes választási küzdelemben, hanem a gyűlöletkeltésben és gyalázkodásban.

 

Sorba kell állni, és tenni, amit az MSZP mond

 

Erdősi nem csak Bangóné és Szenteczky iránti hűségét nyilatkozta ki. Üzent a vonakodó szövetségeseknek is. Ők – úgy tűnik – nem szívesen állnak ki a 2010 előtti csepeli szocialista elit mellett. „Jelezni szeretném mindenkinek, aki esetleg nem tudná, itt Csepelen az MSZP jelöltje polgármestert, fővárosi szinten pedig hatpárti megállapodás van a XXI. kerület polgármesterjelöltjéről, vagyis rólam. Aki ismer, tudja, milyen vagyok, aki akar, megismer, keressenek, én is megteszek mindent, hogy minél többen megismerhessenek” – írta a közösségi oldalán.

Csepeli elképzeléseiről ugyanakkor még nem lehet olvasni. Az ellenzéki politikusok tervei eleve ellentétesek egymással, és súlyos konfliktusok is vannak közöttük. Így közös ellenzéki programot és jövőképet lehet, hogy még nagy vonalakban sem fogunk látni. A következő hónapokban inkább Orbán Viktorról fognak beszélni, és azt a benyomást fogják kelteni, mintha az önkormányzati választással leváltható volna a miniszterelnök.

Emellett biztosan kritizálni fogják még az elmúlt évek fejlesztéseit és a következő évek terveit. Az például biztos, hogy az Észak-Csepelre vonatkozó állami, vízisport-célú fejlesztéseket nem támogatják, az új híd tervét is támadják, amikkel viszont megtorpedóznák a csepeli HÉV oly régóta várt fejlesztését is. Horváth Gyula korábbi MSZP-s alpolgármester, a DK elnöke emellett olyan kijelentéseket is tett, melyek szerint bezárnák a megújult Rákóczi Kertet és a strandot is.

 

Így osztanák fel a pozíciókat

 

A Csepel.info egy korábbi cikke szerint Erdősi Éva győzelme esetén a polgármester mellett az MSZP-s Szenteczky János az önkormányzat pénzügyeit, a DK-s Horváth Gyula az egészségügyet és a humán ágazatokat, Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli vezetője pedig az oktatást kaphatja meg alpolgármesteri leosztásban. A lap szerint nem kizárt, hogy Szenteczky János csak kabinetvezetőként dolgozna, hogy ne legyen túlzottan előtérben, túl „sajtóérzékeny” helyen. Elvileg a Jobbik és az LMP egyegy képviselő-jelölti helyet kapna az összefogás jelöltjei között, de a kompenzációs listán már nem lesz befutó pozíciójuk. Ezek az MSZP-nek, a DK-nak és a Momentumnak lesznek fenntartva

Utoljára frissítve: 2019. augusztus 02. péntek, 16:53