Szigorítások a lakók nyugalmáért

Kategória: Közélet 2019. augusztus 02. péntek, 18:44

balvanyosSzigoríthatják az Airbnb-t érintő hazai szabályokat – ez derült ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik beszélgetésén, ahol Borbély Lénárd polgármester is részt vett, s felvette a nemzeti dohányboltok előtti alkoholfogyasztás témáját.

A beszélgetés során Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere elmondta: a következő félévben létrehozzák azt a szabályrendszert, ami „elviselhetővé teszi az Airbnb-t a többi házban élő számára is”. Bajkai István parlamenti képviselő szerint, ha egy külföldi turista hajnalban hangoskodik, hiába fordulnak a lakók a jegyzőhöz birtokháborítás miatt, hiszen mire oda kerül az ügy, a turista már régen hazatért. A politikus dolgozik a társasházi törvény átalakításán. Ennek része lenne az is, hogy felelőssé tenné a szállásadókat a vendég viselkedéséért, és növelné a házban élők beleszólását.

Borbély Lénárd polgármester hozzátette: hiába külső kerületről van szó, náluk is felütötte fejét ez a gond. Szigorítana a teljes birtokvédelmi eljáráson, aminek jelenleg a gyakorlati haszna – véleménye szerint – szinte egyáltalán nincs. A jegyző hoz egy határozatot vagy végzést, de nincs további eszköz a kezében – ha turistákról van szó, ha nem. Borbély Lénárd ugyanakkor más problémát is felvetett. „A nemzeti dohányboltok úgy működnek, mint a kiskocsmák. Küzdünk ellene” – hangsúlyozta. Úgy látja, hiába szabályozzák, hogy 22 vagy 23 óra után nem lehet alkoholt árusítani a kerületben, az italra vágyók a nemzeti dohányboltokból szerzik be az alkoholt, majd a közterületen fogyasztják el. „Ezen kell változtatni” – tette hozzá Csepel polgármestere.

Utoljára frissítve: 2019. augusztus 26. hétfő, 10:49