Nyomtatás

Fizetésemeléssel kezdett az új Fővárosi Közgyűlés

Kategória: Közélet 2019. november 06. szerda, 09:00

GMA 0444Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének első napirendi pontjaként ötre emelte helyetteseinek számát, és jelentős fizetésemelésben részesítette őket. Közben kiderült: Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere egyetlen bizottságban sem kapott helyet. A fővárosi cégek igazgatóságában viszont több, a Gyurcsány—Bajnai-kormányok idejében meghatározó személy kapott fontos pozíciót.

Fizetésemeléssel kezdte főpolgármesteri tevékenységét Karácsony Gergely (Párbeszéd). A személyesen általa jegyzett előterjesztés szerint Budapest új vezetőjének illetménye közel 1,3 millió forint, amihez még kis híján 200 ezer forint költségtérítés is járul.

Ugyanezzel a lendülettel a korábbi háromról ötre emelte helyetteseinek számát – Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), valamint a független Kiss Ambrus az új főpolgármester-helyettesek –, akiknek alapfizetését a főpolgármesteri illetmény kilencven százalékában állapította meg. A költségtérítésekkel együtt így a második vonalbeli vezetők javadalma meghaladja a havi 1,3 millió forintot; nagyjából 200 ezer forinttal vihetnek haza többet, mint elődeik.

Az emelés ­fedezetéül négy és egynegyed millió forinttal csökkenteni kellett Budapest költségvetésének általános tartalékát. Az előterjesztés arra is kitér, hogy nemcsak a főpolgármestert, hanem az összes helyettesét is megilleti a hivatali gépjármű, amit nemcsak hivatali, hanem magáncélra is igénybe vehetnek.

Az ellenzéki többségű közgyűlés – amelyben továbbra is a Fidesz–KDNP frakciója a legnagyobb – a fizetésemelés után megszavazta Karácsony javaslatát a Liget-projekt leállítására. A határozat lényege, hogy nem emelhetők újabb épületek a Városligetben. Az előterjesztés az Új Nemzeti Galériát nevesíti, de vonatkozhat a Magyar Innováció Házára és a Városligeti Színházra is.

A bizottsági tagsági helyek elosztása kérdésében hiányzott az összhang az ellenzéki összefogás képviselői között, mivel Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere egyikben sem kapott pozíciót.

– A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort (MSZP), akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a város vezetéséből – írta Baranyi a Facebook-oldalán. Gy. Németh Erzsébet erre úgy reagált: „Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztinának jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja. Azért nem kapott bizottsági helyet, mert egyelőre egy frakcióhoz sem csatlakozott. Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.”

Megjegyzendő, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy igaz­ságtalan a külsős bizottsági helyek elosztása, ezért a Fidesz–KDNP nem delegál tagokat. A bizottsági struktúrát egyébként a képviselők többsége elfogadta, így külsős bizottsági tag lett az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt is.

Karácsony érvényt tudott szerezni arra vonatkozó javaslatának is, hogy függesszék fel a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Ismert: az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén felállítják az államalapító király egész alakos szobrát.

A közgyűlés döntött még a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács megalakításának előkészítéséről, valamint megtiltotta a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél. Ez utóbbit egyébként több kormánypárti képviselő is „politikai hisztériakeltésnek” nevezte. Borbély Lénárd csepeli polgármester hangsúlyozta, a fővárosban tapasztalható munkaerőhiány jelentősen nehezíti a városüzemeltetési feladatokat, ráadásul a munkavállalók egy részének van igénye arra, hogy - önkéntes alapon - többletmunkával egészítse ki fizetését. Megjegyezte, kíváncsian várják, az új városvezetés miként tudja lebonyolítani például a lomtalanításokat.

A klímavészhelyzet kimondásáról szóló javaslatot is elfogadták a képviselők, ahogyan egyetértettek az Egészséges Budapest program további fejlesztésében.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon szocialista kormányzásának több meghatározó alakja is visszatér a fővárosi politika mindennapjaiba. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi alakuló ülésén mások mellett Draskovics Tibort, Gyurcsány egykori pénzügyminiszterét nevezték ki a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának. A Fővárosi Csatornázási Művek vezetőségének többek között Atkári János, Demszky Gábor egykori SZDSZ-es alpolgármestere, valamint Magyar György ügyvéd is a tagja lett. Gyurcsány Ferenc volt testőre, Handl Tamás került a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság élére. Karácsony jogi tanácsadója lett Tordai Csaba alkotmányjogász, ügyvéd, aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori jogi és közigazgatási államtitkára volt, de arról ismert, hogy ő alapította a Soros György által is finanszírozott Átlátszót, amelynek résztulajdonosa volt mostanáig. Érdemes megjegyezni, hogy a BKK igazgatósági tanácsában helyet kapott Körömi Attila, aki volt már a Jobbik és a Fidesz képviselője is, legutóbb pedig a Momentum színeiben indult Pécsett.

Forrás: Magyar Nemzet

GMA_0440.jpg GMA_0444.jpg GMA_0446.jpg

GMA_0451.jpg GMA_0452.jpg GMA_0498.jpg

GMA_0504.jpg GMA_0514.jpg GMA_0518.jpg

GMA_0529.jpg GMA_0533.jpg GMA_0564.jpg

GMA_0569.jpg