Nyomtatás

Vélemények a Csepelre tervezett hajléktalanszállóról

Kategória: Közélet 2020. június 02. kedd, 12:52

TBE 4454 minTámogatják vagy ellenzik, ha ismét megpróbálnak hajléktalanszállót vagy hasonló intézményt létrehozni Csepel központjában? – tettük fel a kérdést a csepeli önkormányzati képviselőknek.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester a Táncsics Mihály utca 82-84. szám alatti épületben az önkormányzat megkerülésével és a csepeliek megkérdezése nélkül hajléktalanszállót kívánt létesíteni. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a főpolgármesternek címzett nyílt levélben tiltakozott a hajléktalanszálló esetleges terve ellen, miután az épületben dolgozók több száz fős, állandó hajléktalanszálló építéséről beszéltek a munkálatok után érdeklődőknek.

A főpolgármester megbízottja válaszlevelében elismerte a hajléktalanszálló tervét. Ám szerintük a Táncsics Mihály utcában csak a negatív vírusteszttel rendelkező, belvárosi kerületekben élő hajléktalanokat költöztetnék. A válaszlevél után Borbély Lénárd és Ábel Attila alpolgármester internetes petíciót indított, amelyet néhány nap alatt közel ötezer ember írt alá. Ezután a csepeli polgármester változtatási tilalmat rendelt el az érintett ingatlanon, amelyet több csepeli ellenzéki párt is támogatott. A Főpolgármesteri Hivatal ezt követően közölte, a tiltakozás miatt a Városháza egyik szárnyát szabadítja fel a hajléktalanoknak. Borbély Lénárd többször leszögezte: kerületünkben elegendő férőhely van a hajléktalanok számára és az önkormányzatunk saját erőből és segélyszervezettel is együttműködve folyamatosan gondoskodik a rászorulókról.

Mivel több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek, hogy az épületben május végén is folytak munkálatok, megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályát, végeznek-e az ingatlanon vagy az ingatlanon belül bármilyen munkálatot, és ha igen, annak-e van-e köze ahhoz, hogy a Főváros végül mégis hajléktalanszállót nyit az épületben. Gajai-Kovács Anna, a főpolgármester sajtófőnöke azt válaszolta, az épületben állagmegőrző és karbantartó munkálatok folynak és nincsen terv az ingatlan hajléktalan-ellátásba történő bevonására.

 

Képviselők írták

Az üggyel kapcsolatban kíváncsiak voltunk csepeli önkormányzati képviselők véleményére, ezért az alábbi kérdéssel fordultunk hozzájuk: „A fővárosi hajléktalanszállók jelenleg 52 százalékos kihasználtsággal működtek, így karantén kialakítása helyben megoldható. A veszélyhelyzetet kihasználva, karanténra hivatkozva, titokban mégis Csepelen akart új hajléktalanszállót nyitni Karácsony Gergely főpolgármester.  A Főváros tájékoztatása szerint az épületben állagmegóvó munkálatok folynak. Önök támogatják vagy ellenzik, ha ismét megpróbálnak hajléktalanszállót vagy hasonló intézményt létrehozni Csepel központjában?   

Bercsik Károly (Fidesz-KDNP): „Értesültem arról, hogy a fővárosi önkormányzat vezetése által hajléktalan szállónak kinézett Táncsics Mihály utcai épületben folyamatos mozgás van. A csepeli emberek azonban világos üzenetet küldtek a Csepelt hajléktalanokkal elárasztani kívánó főpolgármesternek: békét, rendet, nyugalmat akarnak a környéken, és nem hajléktalanszállót. Ha a főváros vezetése a jövőben nem tartaná tiszteletben a csepeli emberek véleményét, akkor az újabb feszültséget fog okozni a kerületiek és Karácsony Gergely között. Főpolgármester úrtól azt várjuk el, hogy ne a csepeli emberek érdekei ellen cselekedjen, hanem a kerületi emberek érdekében és javára hozzon döntéseket. Például ne blokkolja a rossz állapotban lévő Táncsics Mihály utca felújítását, hanem annak megújításáról hozzon döntést. Ne a politikai sértettsége által vezérelt döntéseket hozza meg, hanem szakmai alapon vezesse a fővárost. Budapest nem politikai játszótér, itt szakmai alapon álló várospolitikára van szükség. Visszatérve a betelepítés kérdésére: a kerületi Fidesz-KDNP frakció a leghatározottabban ellenzi a hajléktalanok Csepelre telepítését, és ha szükséges, akkor minden törvényes eszközzel kész fellépni ellene a jövőben is.” A Fidesz-KDNP frakció valamennyi tagja támogatta a hajléktalanszálló kiépítése ellen hozott változtatási tilalmat.

Pákozdi József alpolgármester, a Csepeliek a Csepeliekért (Buckai Szövetség Egyesület Csepeli Szervezete) képviselője: „Ha a csepeli emberek érdekeit nézzük, akkor a legjobb döntést hozta Borbély Lénárd polgármester, hogy nem engedte a hajléktalanszállót Csepel belvárosába telepíteni. Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültek embertársaink, de nem ez a jó megoldás számukra. A hajléktalan kérdést az elmúlt 30 évben egyik kormánynak sem volt célja megoldani, pedig annyi pénz osztottak szét a karitatív szervezetek között erre a célra, hogy egy települést lehetett volna létrehozni ezeknek a szerencsétleneknek, ahol emberi körülmények között élhetnének. Ez olyan, mint a cigány integráció. Problémának tartják, jó sokat beszélnek róla, rengeteg pénz adnak a megoldásra, és mégse történik semmi, azon kívül, hogy a milliárdoknak nyoma veszett, a produktum pedig nulla. Van alibi a pénzek elosztására. A baloldali és magát polgárinak nevezett kormány se különb ezen a területe. Civilként nem támogattam és a jövőben sem fogom támogatni egy hagyományos hajléktalanszálló Csepel belvárosában történő létrehozását. A beilleszkedni akaró és jövőképpel rendelkező hajléktalan emberek segítését azonban támogatnám olyan helyen, ahol megfelelő lakhatást és emberi körülményeket lehetne biztosítani számukra.” Pákozdi József is támogatta a változtatási tilalmat.

Tóth Sándor (LMP): „Nem kétséges, hogy segítő kezet kell nyújtani azoknak, akik segítségre szorulnak. Bárki, bármikor kerülhet nehéz helyzetbe. Egyetértek azzal, hogy létre kell hozni ilyen „otthonokat" szerte az országban. Bár, ahogy Ön is említi, a fővárosban ezen szállók kihasználtsága nem százszázalékos, úgy gondolom, hogy a fővárosnak és a kerületeknek meg kellene vizsgálni, hogy miért van az, hogy ez ilyen alacsony. Mintegy ötezer csepeli polgártársunk írta alá azt a petíciót, amelyben tiltakozásnak adnak hangot, hogy ezen ingatlanban ilyen jellegű intézmény létesüljön. A szociális érzékenységemtől függetlenül magam is úgy gondolom, hogy az ilyen intézményeket nem egy város központi részén, pláne nem egy középiskola, óvoda szinte közvetlen közelében kell létesíteni. Véleményem szerint a főpolgármester úrnak mérlegelni, és párbeszédet kellene folytatnia kerületünk vezetésével, valamint konzultálni a csepeliekkel.” fogalmazott a képviselő, aki szintén támogatta a változtatási tilalmat.

Kovács Dávid Attila (független): „Tiltakozni kell, ha a csepeliek megkérdezése nélkül akarnak hajléktalanszállót létesíteni kerületünkben. Egy világjárvány idején sok minden indokolható lehet, ám az egyeztetés és a világos kommunikáció nélküli, egyoldalú döntések elfogadhatatlanok. Tiltakozni kell, ha bárki kétségbe vonja a budapestiek és így a csepeliek járvány alatt tanúsított példátlan fegyelmezettségét, összefogását. Ez tette ugyanis lehetővé, hogy megállítsuk a gyilkos kór terjedését, amiért hála és köszönet jár minden csepelinek. Tiltakozni kell, hogy a kormány jövőre is elvesz majd Csepeltől 220 millió forintnyi gépjárműadót, miközben 2021-ben is 24 milliárd forintot fordít majd plakátokra, konzultációkra. Csepel költségvetésének nagy részéről nem mi döntünk, mert konkrét célokra kapjuk a pénzt. Ezt a 220 millió forintot viszont szabadon felhasználhattuk volna paneljeink felújítására, közlekedésünk, közbiztonságunk, egészségügyünk fejlesztésére, vagy a koronavírus-járvány miatt megélhetésüket elvesztők segítésére. A tiltakozásnak pedig van értelme, hisz néhány hónapja épp fideszes polgármesterek fellépése miatt mondott le a kormány az iparűzési adó átalakításáról. Kérdés, hogy leszünk-e elég bátrak ehhez.” Kovács Dávid Attila támogatta a hajléktalanszálló kialakítását megakadályozó változtatási tilalmat.

Dukán András Ferenc (Momentum): „Hasonló téves állításokra már hetekkel ezelőtt reagáltam a polgármester úrnak, aki erre nem felelt. Ezzel elismerte, hogy nem igazak. Ellenzem, hogy állandó hajléktalanszálló nyíljon a központban, de erre nincs és nem is volt szándék a fővárosi önkormányzatban. Borbély Lénárddal ellentétben megkérdeztem őket erről. Az ügyben minden megtekinthető a Facebook oldalamon, ahol tájékoztatom a lakosságot a képviselői munkámról, hiszen a Hírmondó hét hónapja most először ad lehetőséget megszólalni. Borbély Lénárd és Németh Szilárd, azért hergel, mert terel: a lakosság nem kapott korrekt tájékoztatást a járvány adatairól, a védekezéssel is alig foglalkoztak. Közpénzből Karácsony ellen uszító táblákat helyeztek ki, ahelyett, hogy a kormány által Csepeltől elvont 220.000.000 forintról beszéltek volna. A kormány azt tervezi, hogy jövőre is ezt teszi. Határozatot terjesztek be, hogy a csepeli testület álljon ki a csepeliek adójának elvonása ellen. A szavazáson kiderül: Borbély Lénárd számára Csepel vagy a Fidesz az első! Elszomorít, hogy a Fidesz-KDNP csepeli képviselői a keresztény értékrendre szégyent hozva, a legkiszolgáltatottabbak ellen szított gyűlöletből kívánnak politikai tőkét kovácsolni.” A Momentum politikusa nem támogatta a Táncsics Mihály utcai épületre a változtatási tilalmat, vagyis nem gátolta volna meg a hajléktalanszálló kiépítését. A Momentum mellett a csepeli MSZP és DK sem akadályozták volna meg a Táncsics Mihály utcai épület hajléktalanszállóvá alakítását. Mindhárom szervezet Borbély Lénárd polgármestert vádolta meg szívtelenséggel, lelketlenséggel.

Ábel Attila, alpolgármester az ellenzéki felvetésekre reagálva elmondta: a magyar kormány a világ egyik legsikeresebb járványügyi védekezését nyújtotta. Ez az önkormányzatok területén valósult meg, és az önkormányzatok is hozzájárultak a védekezéshez. „Egy spanyol, olasz, svéd, angol, belga vagy más nyugat-európai járványügyi helyzethez képest tízezernyi magyar nyugdíjas életét mentette meg a kormány. Eközben az ellenzéknek semmi nem tetszett, mindent bírált, és a költségvetés szempontjából kis összegű gépjárműadót siratja. Karácsony Gergely pedig a veszélyhelyzetet kihasználva hajléktalanok Csepelre költöztetésével valamint a fejlesztések négy évre történő leállításával foglalkozott. Tényleg ez volt a legfontosabb a veszélyhelyzet idején, amikor a fővárosi idősotthonokban alakultak ki a legsúlyosabb fertőtő gócok?”

Lass Gábor

Utoljára frissítve: 2020. június 02. kedd, 13:00