Nyomtatás

Kirekeszti a főváros Csepel lakosságát a fejlesztésekből

Kategória: Közélet 2020. június 03. szerda, 11:11

auto„Csepel nem ezt érdemli.” Ezekkel a szavakkal fogadta Borbély Lénárd polgármester azt a döntést, miszerint Karácsony Gergely főpolgármester a következő évekre kirekeszti az ellenzéki vezetésű kerületeket a fejlesztésekből. A kritikus állapotban lévő csepeli Táncsics Mihály utcára például megvolt a pénz, a közbeszerzés és a szerződés is, ám a felújítás elmarad.

Az önkormányzati választások után már nem kaphatták meg a fővárosban ellenzékivé vált kormánypártok képviselői azokat az ellenőrző jogköröket, amelyek a demokrácia jegyében jártak az aktuális ellenzéknek. Demszky Gábor és Tarlós István főpolgármestersége idején nem volt kérdés, hogy az aktuális ellenzéknek vannak jogai és lehetőségei: harminc évig működött így a közgyűlés.

Hamarosan kiderült, hogy nem csak a kormánypártokat „bünteti”, és nem csak a közpénzek ellenőrzését próbálja megakadályozni az új fővárosi vezetés. A 2020-as budapesti költségvetés közel harmincmilliárd forinttal lett magasabb, mint a 2019-es volt. Ám kiderült, hogy a több pénzből csak a balliberális vezetésű kerületek kaphatnak többet, és mindenki mást diszkriminálnak. Év elején már jöttek az aggasztó hírek a Táncsics Mihály utca felújításának megtagadásáról. Aztán a fővárosi utak tisztításáért felelős dr. Szabó-né Müller Tímea Nóra – korábbi MSZP-s politikus – az FKF köztisztasági főigazgatójaként jelentette be a csepeli vezetésnek, hogy a kerületünkben a fővárosi kezelésű utak tisztítását nem vállalják úgy, mint korábban.

„A Fővárosi Önkormányzat a következő négy évben egyetlen méter fővárosi út felújítását sem végzi el Csepelen. Ezzel együtt leállítják és visszavonják a HÉV végállomásához tervezett P+R parkoló megépítését is” – jelentette be Borbély Lénárd csepeli polgármester május 27-én a Facebook- oldalán. A polgármester aláhúzta: erről egy személyben döntött Karácsony Gergely. Méghozzá a veszélyhelyzetre hivatkozva. Amely egyébként nem négy évre szóló útfelújítási döntések meghozatalára, hanem a koronavírus-járvány megfékezésére lett kihirdetve. Ebben az a durva, hogy a HÉV felújítását közben a kormány elvégzi a főváros helyett, vagyis csak a főváros hátrál ki a fejlesztés ráeső részéből.

„Sajnos itt nincs vége. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy két másik kerülettel közösen elnyert 2,4 milliárd forintos bicikliút-fejlesztést is, amely összekötött volna bennünket, szintén leállítják. Ebből az összegből Csepelen 840 millió forint értékű kerékpáros-hálózat épült volna meg. A fővárosi utak tekintetében a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, a Védgát utca és a Szent László utca felújítása marad el. Mindegyik utca kiviteli tervvel és engedélyekkel rendelkezik. A Táncsics Mihály utcára a fedezet is rendelkezésre áll” – fogalmazott Csepel polgármestere. Kiemelte: Karácsony Gergely cserbenhagyta a csepelieket, Csepel nem ezt érdemli. Egyetlen út van egyébként, amely nem kikerült, hanem bekerült a felújításra szánt keretbe: az, ahol Bajnai Gordon volt miniszterelnök lakik. A XII. kerületi Szarvas Gábor út jó állapotú, felújítása szakmailag vélhetően nem indokolt, s tudomásunk szerint a kerület sem kérte annak rendbetételét.

Több lap szerint Karácsony Gergely döntésében valószínűleg közrejátszhatott, hogy a csepeliek megakadályozták a Táncsics Mihály utcába szánt új, belső források szerint 200 fősre tervezett hajléktalanszálló kialakítását.

TK