Kedvező a járványhelyzet Csepelen

Kategória: Közélet 2020. július 31. péntek, 11:49

maszk„Eddig kedvezően alakult a járványügyi helyzet Csepelen. A kerületben működő idősotthonban nem volt fertőzés, de a szakrendelő dolgozói közül sem betegedett meg senki koronavírustól” – tájékoztatta lapunkat dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója.

A szűrések június elején lezárultak, több mint 600 egészségügyi, óvodai és szociális dolgozónál végezték el a vizsgálatot a csepeli önkormányzat finanszírozásával. „A szűrés arra irányult, átesett-e valaki a fertőzésen, kimutatható-e ellenanyag. A vizsgálatból kiderült, kevesebb mint egyszázalékos volt a fertőzöttség, az érintettek gyakorlatilag tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést, nem fordultak orvoshoz” – mutatott rá Dobák András. Egyúttal hangsúlyozta: a járvány kezdete óta a szakrendelőben két olyan betegük volt, akik kétoldali tüdőgyulladással, koronavírus-fertőzés gyanújával kerültek kórházba, az ő esetükben a teszt is pozitív lett, ezek a betegek igazoltan koronavírustól betegedtek meg. A tesztelések a páciensek körében tovább folytatódnak, bizonyos esetekben, például műtétek előtt kérhetik a teszt elvégzését. „A mintavétel a fül-orr-gégészeti osztályon történik, a vizsgálat ebben az esetben a vírus kimutatására irányul, tehát arra, hogy az érintett éppen fertőző állapotban van-e” – tette hozzá a főigazgató.

A védőoltás a megoldás

„A környező országokhoz képest a járványügyi adatok továbbra is jól alakulnak itthon. Bár még Magyarországon sem ért véget a koronavírus-járvány első hulláma, mindennap érkeznek hírek újabb megbetegedésekről, nem zárható ki újabb gócok kialakulása az országban” – nyilatkozta dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a közmédiában. Hangsúlyozta: a gócok megjelenése sem feltétlenül a második hullám kezdetét jelenti, hiszen ezek még jól kezelhetők. A feltételezés az, hogy a koronavírus nem fog eltűnni, terjedése nem függ a hőmérsékleti viszonyoktól, így a védőoltás kifejlesztése lehet a megnyugtató megoldás.

PE