Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet!

Kategória: Közélet 2020. december 16. szerda, 14:57

unnamed1234Németh Szilárd alapítványa, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) vásárolta meg a Csepel SC-t a teljes ingatlanvagyonnal együtt. A Csepelen élő országgyűlési képviselő bejelentette: húsz év után újra a kerületi és országos sportéletet szolgálhatják az egykori szocialista városvezetés által elpanamázott klub és a hozzá tartozó ingatlanok. Az 1912-ben alapított klub sportolói 20 olimpiai, 68 világ- és 47 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar nemzetnek: ezt a színvonalat akarja elérni. Németh Szilárd kifejtette, hogy a Csepel SC felvirágoztatása a csepeli sportélet szereplőivel, vagyis a sportszervezetekkel és az önkormányzattal összefogva, csakis együtt sikerülhet.

A Csepel SC-t a kerület MSZP-s vezetése és Podolák György MSZP-s képviselő 2005-ben – alvilági pletykák szerint 380 millió forintért – játszották át egy offshore-cégcsoportnak. Az ingatlanbefektető-csoport többnyire nem sportéletet akart a rendkívül értékes területen. Lakópark, idősek otthona és pláza szerepelt elsősorban a bemutatott tervekben, a papíron megmaradó néhány sportlétesítmény felújítása pedig csak ígéretekre korlátozódott. A 12 ezer fős befogadóképességű stadion bontása 2008-ban, a lámpák leszerelésével és eladásával kezdődött, ám Németh Szilárd és Hanzély Ákos akkor ezt sikerrel akadályozták meg. Nekik köszönhető, hogy a stadion és a lámpák ma is állnak. A 2010-es választások után az új kerületi vezetés minden bontási és beépítési szándékot meghiúsított. Németh Szilárd az elmúlt 15 évben folyamatosan hangsúlyozta: a Csepel SC ingatlanjain kizárólag sportcélú tevékenység képzelhető el. Azt is kiemelte, hogy az ingatlanvagyont önkormányzati vagy állami kézbe kell adni. Borbély Lénárd, Csepel jelenlegi polgármestere továbbra is azt képviseli, hogy a nagy múltú Csepel SC telephelyei kizárólag a sportolást szolgálhatják.

A cégadatokból kiderül, hogy a Csepel SC megvétele technikailag a Cs.sziget-Invest Kft. felvásárlásával történt. Ezt a céget az offshore hátterű ingatlanbefektető csoport azért hozta létre, hogy a Csepel SC alapítói jogát ráruházzák. Az új tulajdonos a KIMBA, az új ügyvezető igazgató pedig Süle László lett. Ő az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy folyamatban van a megújuló sportklub létrehozása. Az alapítvány az infrastruktúrával, a klub a sportélet szervezésével és sportszakmai kérdésekkel foglalkozik majd. Azt még nem tudni, hogy az adásvétel mennyibe került. Ám nem maradhat sokáig kérdés, hiszen Németh Szilárd az első perctől fogva azt ígérte, hogy a közpénzből fenntartott KIMBA a nyilvánosság előtt minden egyes forinttal el fog számolni.

Németh Szilárd a Csepel SC megvételének bejelentése után azonnal egyeztetést kezdett több kerületi sportegyesülettel. Eközben elborzasztó fotók jelentek meg a sporttelep mára teljesen lepusztult épületeiről. A csepeli gyerekek, sportolók méltatlan körülmények között, dohos, lepusztult öltözőkben, málló vakolatú, felpúposodott, szétesett parkettájú termekben voltak kénytelenek edzeni.

A KIMBA és az újjáalakuló klub még nem keresték meg az önkormányzatot az elképzeléseikkel. A Csepel SC megvételét Németh Szilárd Facebook-bejelentéséből tudták meg – mondta el érdeklődésünkre Borbély Lénárd polgármester. Hangsúlyozta: várják az új tulajdonosokat. Az önkormányzat egy dologban hajthatatlan. Abban, hogy a Csepel SC területén üzleti beépítés helyett sportfejlesztések legyenek, és valóban a csepelieké legyen a híres klub. „Mivel a Csepel SC telephelyei állami pénzből fognak megújulni, akár a 2023-as atlétikai világbajnoksághoz kötődően is lehetnének fejlesztések. Ennek érdekében javaslattal élek Fürjes Balázs Budapest fejlesztésével foglalkozó államtitkár úr részére, és a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület véleményét is ki fogom kérni. Ez egy kiváló lehetőség nekünk, csepelieknek” – fogalmazott Borbély Lénárd polgármester.