Karácsony Gergely ismét hajléktalanokat költöztet Csepelre

Kategória: Közélet 2020. december 21. hétfő, 12:31

Rakoczi tomb CsepelÖt lakás bérbeadásáról döntött 2020.december 15-én Karácsony Gergely főpolgármester. Ezekből kettő a balliberális vezetésű XI. kerületben valamint XIV. kerületben van. Oda nem hajléktalanokat költöztet. Három lakás viszont a kormánypárti Csepelen van: mindhármat hajléktalanok kapták meg. Nem szociális lakásokról van szó. Korábban olyan tanárok, egészségügyi dolgozók, köztisztviselők kaphatták meg ezeket a lakásokat, akiknek a munkája fontos volt a fővárosnak, de nem tudtak lakást venni vagy bérelni. Most 132 ilyen család kérelmét utasították el a „szent cél”, a hajléktalanok beköltöztetése érdekében.

A főpolgármester tavasszal kétszáz hajléktalant próbált átköltöztetni balliberális vezetésű belvárosi kerületekből Csepel központjába. Ezt Csepel vezetése és lakossága példátlanul gyors összefogással hiúsította meg. Karácsony szerint egyébként a hajléktalanok kormánypárti kerületekbe költöztetése, és a fejlesztések öt évre történt leállítása csak fatális véletlen, és nem bosszúhadjárat. A főpolgármester ugyanis a politikai bosszúállást mélyen megveti és elítéli. És nyilván elítéli azt is, ha a hajléktalanokat eszközként használják a lakóközösségek szétverésére.

 

Kicsinyes pártpolitika minden szinten

 

Karácsony Gergely intézkedéseiben az általa hirdetett jóindulatot és a bosszúpolitizálás elítélését azonban nem lehet észrevenni. Rögtön a megválasztása után öt évre leállította a nem balliberális kerületek fontosabb fejlesztéseit, Csepelen az összeset. Ezért nem épülhet meg a Csepel központjába tervezett 600 férőhelyes P+R parkoló, amely a HÉV – kormány általi – felújításához kapcsolódott (volna) a főváros hozzájárulásaként. Tarlós Istvánnak még fontos volt, hogy a kormány fejlesztéseit a főváros is segítse: de ez sajnos már a múlt. Karácsony Gergely, miközben nem győzi hangsúlyozni, mennyire kerékpárosbarát, azonnal leállíttatta a csepeli Kis-Duna partra tervezett kerékpárút építését, és öt évre kizárták a kerületet a fővárosi utak felújításából is.

Azt, hogy mennyire kicsinyes az új fővárosi vezetés pártpolitikai bosszúhadjárata, jól mutatja, hogy Csepelen az előbbieken túl nem tartották meg még a 2020-as rendes lomtalanítást sem. Az FKF ezen kívül közölte, hogy Csepelen nem fogják a fővárosi utakat rendesen takarítani, a Főkert pedig hét hónapon keresztül nem kapcsolta fel a villanyt a kerület legújabb szabadidőparkjában. Csak hogy érezzék a csepeliek Karácsony Gergely „törődését”.

 

Hajléktalanokat az egészségügyi dolgozók, tanárok, köztisztviselők közé

 

A csepeli Rákóczi tömb az első Orbán kormánynak köszönhetően épült a kerület központjában, a Szent Imre tér és a sétáló utca között. Az itteni költségelvű bérlakásokhoz – vagyis nem szociális bérleményekről van szó – a csepeli önkormányzatnak és a fővárosnak egyaránt van bérlőkijelölési joga. Ezeket a lakásokat olyan önkormányzati munkakörökben vagy oktatásban, egészségügyben dolgozók kaphatták meg, akik nem tudták megoldani a lakhatásukat.

Úgy tűnik azonban, hogy ilyenek már nincsenek – legalábbis a főváros szerint. Pedig az eredeti előterjesztésből kiderül, hogy 132 ilyen család is pályázott. A három megüresedett lakást azonban kizárólag a főként egyedülálló hajléktalanoknak adta ki Karácsony Gergely.

 

Csepel.info