Rendeződött a Csepeli Munkásotthon sorsa Kiemelt

Kategória: Közélet 2020. december 29. kedd, 11:45

133551161 4134434713236755 1344740865899663372 n2020. december 28-án – tíz éves huzavona után – rendeződött a Csepeli Munkásotthon sorsa. Hétfőn két kuratóriumi tag lemondásával lehetővé vált, hogy visszaálljon a 2010-ig működő rendszer, és az intézmény ismét az önkormányzat kulturális életének részeként, annak támogatásával működjön tovább – jelentette be Borbély Lénárd polgármester.  

A kerület legfontosabb kulturális központját irányító alapítvány kuratórium tagjait eredetileg a csepeli önkormányzat testülete nevezte ki. Most helyreállt a rend. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ezt a Munkásotthon vezetésével folytatott hosszas tárgyalások után, békésen, botrányok nélkül érte el – értesült a Csepel.info.

 

Csepeli Munkásotthon és Csepel SC – a kerület két ikonikus intézménye

 

Németh Szilárd polgármesterként és csepeli országgyűlési képviselőként számtalanszor hangsúlyozta, hogy az egykor a kerület kulturális központjaként működő Csepeli Munkásotthont és a sportéletet meghatározó Csepel SC-t önkormányzati tulajdonba kell visszaszerezni és működtetni.

A Csepeli Munkásotthon alapítói jogai nyolc év küzdelem után, 2015-ben a “lex Munkásotthon”-nak is nevezett törvénnyel kerültek újra a csepeli önkormányzathoz. Ez megfelelt a kulturális központot alapítók akaratának, de az önkormányzat továbbra sem tudott a kuratóriumba tagokat delegálni.

“2021. január 1-től a Csepeli Munkásotthon Alapítvány 5 tagú kuratóriumából 4 tagot a Csepeli Önkormányzat delegál, kizárólag szakmai alapon. A Felügyelő bizottságot pedig teljes létszámában önkormányzatunk delegálja. Az Alapítvány alapító joga még korábban átkerült a Csepeli Városkép Kft.-hez, amely önkormányzatunk 100%-os tulajdonában álló cége, azonban az alapító kuratóriumi delegálására csak most nyílt lehetőség. A jövőben a csepeli kulturális élet alapjait szeretnénk a Munkásotthonra helyezni, amelyhez erőforrásainkhoz mérten anyagi támogatást is nyújtunk” – fogalmazott erről Borbély Lénárd polgármester.

A Csepel SC-t pár héttel ezelőtt Németh Szilárd alapítványa, a Kozma István Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) vette meg a kormány segítségével. Bár ezzel még nem került Németh korábbi követelésének megfelelően önkormányzati tulajdonba a nagy múltú sportlétesítmény, esély van arra, hogy a kormány segítségével megújuljon a csepeli sportélet.

 

A kormány támogatását kéri a polgármester

 

Borbély Lénárd polgármester a Munkásotthonnal kapcsolatban Németh Szilárdhoz írt levelében arra kérte a csepeli képviselőt, hogy támogassa a Csepeli Munkásotthon Alapítvány működését és felújítását, és ennek érdekében járjon el a kormánynál.

“A Munkásotthon a csepeliek közös ügye, amelyet Ön is külön kiemelt a Weiss Manfréd tervben az alábbiak szerint:

 

„ÚJJÁÉLESZTJÜK A NAGY MÚLTÚ CSEPELI MUNKÁSOTTHONT

Közös örökségünk, az egykor pompás és közkedvelt Csepeli Munkásotthon az elmúlt évtizedekben rendkívül leromlott, rossz állapotba került. Az épületet környező tér is fejlesztésre szorul. A felújítás nem várhat tovább! A Weiss Manfréd Terv lehetőséget teremt, hogy a Munkásotthon épületét és környezetét is rendbe tegyük, sőt a Csepeli Csillagvizsgáló is újjászülethet.

A külső-belső megújulást követően a Csepeli Munkásotthon újra színvonalas programokkal, kibővített kulturális kínálattal színesítheti tovább a csepeliek életét.”

Kérem, hogy a fentiek nyomán támogassuk közösen Csepel és a csepeliek kulturális örökségét.”

– emelte ki Borbély Lénárd polgármester a Németh Szilárdhoz írt levelében.

Csepel.info

Utoljára frissítve: 2020. december 31. csütörtök, 11:57