Már összemérhető Tarlós István és Karácsony Gergely munkája

Kategória: Közélet 2021. október 20. szerda, 10:44

DJI 0023Tarlós István főpolgármesteri megbízatásának első két évében – többek között – megépített Csepelen 52 kilométer csatornarendszert, a gerincút első szakaszát, valamint a Weiss Manfréd és az Ady Endre úti kerékpárutakat. Ilyen fejlesztésekre a rendszerváltás óta nem volt példa Csepelen. Tarlós azonban sok más, főként közterületeket érintő fejlesztést is támogatott. Így részben fővárosi forrásokból kezdődött meg már főpolgármestersége elején a csepeli Kis-Duna-part felújítása.

Az igazsághoz tartozik, hogy Tarlós első két évének munkáját részben Demszky Gábor főpolgármestersége idején készítették elő. A gerincút kivitelezése például már elkezdődött a 2010-es önkormányzati választás idején. Ugyanakkor Tarlós főpolgármesterségének további hét éve is épp olyan termékeny volt Csepel számára, mint az előző kettő. Részben neki köszönhetjük a Rákóczi Kert családi szabadidőparkká alakítását, és a Kis-Duna-parti fejlesztéseket: a Daru-dombtól a Nádfedeles Csárdáig szinte minden beruházásban volt fővárosi pénz. Tarlós István a közterületek felújításától a P+R parkolókig mindent támogatott. Az utolsó, részben hozzá köthető fejlesztés a Tejút-park építése volt. Ez kormányzati pénzből, Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettesnek köszönhetően jött létre, de a Főkert volt a kivitelező.

 

Karácsony Gergely főpolgármester nevéhez két év alatt egy Ady Endre úti, nyolc méter hosszú zebra köthető. A gyalogátkelő előkészítését még Tarlós István idején végezték el. A szintén betervezett új csepeli P+R parkolók építését, a Kis-Duna-parti kerékpárút építését, a fővárosi útfelújításokat és minden mást azonban Karácsony visszavonta. Csak a kormánypárti kerületeknél tette ezt, a forrásokat pedig az ellenzéki vezetésű kerületekbe tette át. A teljes képhez tartozik, hogy Karácsony Gergely 2020-ban megpróbálta a belvárosi hajléktalanokat Csepel központjába átköltöztetni, ezt azonban Borbély Lénárd polgármester és a csepeli polgárok tiltakozására sikerült megakadályozni.

 

Összesítve: amíg Karácsony Gergely egyetlen zebrát épített két év alatt, addig Tarlós csak csatornából 6500-szor többet épített, mint Karácsony. A főváros 2024-ig nem is tervez semmi mást. A fővároshoz tartozó utak és közterületek gondozatlansága sokakat felháborít. Ugyanez igaz a szemeteskukák leszerelésére vagy arra, hogy a fővárosi fenntartású Tejút parkban az átadás óta eltelt 15 hónapból kilencben nem működött a közvilágítás. Tarlós Istvánt munkája elismeréséért Csepel és a főváros díszpolgárává választotta. A legtöbb fővárosi fejlesztést ma a kormány végzi: ilyen Csepelen az új Duna-híd építése, az új észak-csepeli park, a HÉV építése, a Jedlik gimnázium hamarosan kezdődő felújítása, a fővárosi utak felújítása és a kerületünket érintő egészségügyi fejlesztések is.