Jelentősen nő az önkormányzati dolgozók illetménye Kiemelt

Kategória: Közélet 2021. december 06. hétfő, 10:11

259758469 417864206568096 8181306453187132774 nA csepeli önkormányzat november végi testületi ülésen a képviselők döntöttek a közösségi együttélés új szabályairól és a csepeli óvónőknek juttatott pótlék jövő évi meghosszabbításáról. Jövőre nem csak a minimálbér emelkedik jelentősen, de a most megszavazott rendeletmódosítás értelmében az önkormányzati dolgozók illetménye is.

 

Bár a Csepeli Munkásotthon épülete és az Ifjúsági Tábor erősen retrohangulatú bungalói szörnyű állapotban vannak, levették a napirendről a polgármester javaslatát, hogy készüljenek tervek a felújításukra. Hasonló okból nem kezdődhet meg Háros térfigyelő kamerázása sem. Borbély Lénárd polgármester az ülés utáni közmeghallgatáson ugyanakkor közölte, hogy a hárosi városrészében is szeretnének polgárőrséget felállítani.

 

Elismerések

 

A testületi ülés előtt a polgármester a kerület nevében köszöntötte a kiemelkedő eredményeket elért csepelieket. Elsőként Nagyné Kovács Tímeát, a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának intézményvezetőjét, akit az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szociális munka napjának alkalmából kitüntető díjjal jutalmazott. Az Országgyűlés 2016-ban november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánította, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján felelősségteljesen és önzetlenül gondozzák a segítségre szoruló honfitársainkat.

 

A HalKer-KirályTeam Kick-boksz Akadémia versenyzői a Budvában rendezett utánpótlás Európa-bajnokságon 10 aranyat, 6 ezüstöt és 9 bronzérmet nyertek. A gratuláció után Király István, az akadémia vezetője köszönetet mondott a polgármesternek és a képviselőknek az önkormányzati támogatásért, majd ígéretet tett arra, hogy a 2028-as Los Angelesi olimpián legalább egy olimpiai érmet szereznek Csepelnek és Magyarországnak. Az Island Rock Csepel versenyzői a Ljubljanában megrendezett világkupán a dobogó harmadik fokára állhattak fel, ezzel megszerezték az egyesület első világkupa érmét. Az elismerést Tramontini Péter, az egyesület elnöke vette át.

 

Levették a napirendről a Munkásotthon, a Kis-Duna part és Háros fejlesztését

 

A testületi ülés napirendi vitáján Bercsik Károly, a Fidesz frakció vezetője a DK és a Momentum képviselőinek, valamint az MSZP két képviselőjének támogatásával indítványozta, hogy vegyék le a napirendről a Csepeli Munkásotthon felújításáról, fejlesztéséről szóló polgármesteri javaslatot. A felújításra a polgármester indoklása szerint azért van szükség, mert a Munkásotthonban 1968 óta – a színházterem kivételével – nem történt komolyabb fejlesztés. Emiatt az épület, annak homlokzati betonelemei, a nyílászárók, a fűtési rendszer, valamint a műszaki berendezések általános állapota leromlott, egyes helyeken kritikussá vált. Ahhoz, hogy a felújításra az önkormányzat forrást tudjon szerezni, fontos, hogy legyen hozzá konkrét tervdokumentáció, valamint forrásigény. Bercsik Károly a napirendről való levételt nem indokolta. Ennek az előterjesztésnek volt a része az egykori Ifjúsági Tábor – a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvényközpont eddig fel nem újított területeire, közműveire való fejlesztési terv készítése is. Ott 2015-ben készült el négy földszintes apartmanház, illetve a klubház épületének teljeskörű felújítása. Az MLSZ pénzügyi támogatásával akkor épült egy azóta is rendkívül népszerű műfüves labdarúgópálya is.

 

A fejlesztési tervek készítésének javaslatát a Fidesz öt képviselője, a DK két politikusa, az MSZP frakció két tagja, valamint Dukán András momentumos politikus indoklás nélkül levették a napirendről. Hasonló arányú szavazással, indoklás nélkül vettek le napirendről egy másik előterjesztést is, amely alapján rendezett lakópark, valamint 25 millió forintból kamerarendszer épülhetett volna Hároson.

 

Új együttélési szabályok Csepelen

 

A képviselők a testületi ülésen elfogadták a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló rendeletet, amely a 2017-ben elfogadott szabályozást új elemekkel pontosítja. A szabályozás a közösség védelme érdekében a jogkövető magatartás javítását célozza közigazgatási szankciós eszközökkel. A társadalmi véleményezés után elfogadott új rendeletből kikerültek azok a cselekmények, amelyeket más jogszabály már tilt és szankcionál. Ilyen a játszótéren való dohányzás tilalma, a rongálás bizonyos esetei vagy a közterületen autó vagy más szennyezett tárgy mosása.

 

Lényeges változás, hogy a rendelet nemcsak a csepeli önkormányzat tulajdonában álló közterületeken elkövetett közigazgatási szabáIyszegésekre vonatkozik, hanem Csepel teljes közigazgatási területének közterületeire is, mert a fővárosi szabályozás nem tartalmaz szankciókat a főváros tulajdonában lévő közterületekre vonatkozóan.

 

A vendéglátó és más kereskedelmi vagy szolgáltató egységek üzemeltetői ezentúl fokozott felelősséggel tartoznak a használatukban lévő létesítmény előtti területtel kapcsolatos köztisztasági kötelezettségek teljesítéséért. Szintén új elemként jelent meg a vendéglátóüzlet nyitvatartási rendjére vonatkozó szabályok megsértése. Közigazgatási szabályszegést követ el, aki az üzlet éjszakai nyitvatartásának rendeletét megszegi. A jövőben szankcionálják a gyommentesítés kötelezettségeinek elmulasztását is.

 

Emelkednek a jövedelmek

 

A képviselők egyhangúlag megszavazták azt a polgármesteri előterjesztést, amely a kerületi óvodákban dolgozó pedagógusoknak 2022-ben is biztosítja az illetménykiegészítést. A polgármester kiemelte: a 2019-ben bevezetett pótlék azt a célt szolgálja, hogy a kerület meg tudja tartani az óvodapedagógusait és az óvodai ellátás zavartalan legyen. A képviselők döntöttek a Polgármesteri Hivatalnál és az önkormányzat közterület-felügyeleténél foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának emeléséről is, amelyet 50 ezer forintról 65 ezer forintra emeltek. Az illetményalapban 2019-ben történt utoljára változtatás. A mostani emeléssel a legmagasabb fizetések Csepelen leszenek a budapesti kerületek közül. Az illetményemelést a Demokratikus Koalíció képviselői nem támogatták.

 

Polgárőrség Hároson

 

A testületi ülés után az önkormányzat közmeghallgatást tartott, ahol az ülésen jelenlévő képviselők is részt vettek. Egy Hároson lakó férfi azt kifogásolta, hogy a Szederfa utcában nincsen víz és csatorna. Borbély Lénárd válaszában elmondta, a közművek bekötése a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

 

– Az előző fővárosi vezetés idején sikerült elérni, hogy a hárosi ingatlanokhoz is bekössék a vizet, az új vezetés azonban semmiben nem partnere a csepeli önkormányzatnak. A kért fejlesztéseket nem valósítják meg, hiába jeleztük a Hároson élők közműproblémáját már többször is – fejtette ki a polgármester. A férfi panaszkodott amiatt is, hogy nagyon sokan költöztek a környékre, közöttük közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítók is. Balogh Ernő, Háros önkormányzati képviselője egyetértését fejezte ki és úgy fogalmazott, Háros az utolsó órában van.

 

A polgármester jelezte, az önkormányzat tisztában van a probléma súlyával, és a csepeli rendőrkapitánnyal már egyeztetett is arról, hogy fokozottabb rendőri jelenlétet, valamint polgárőrséget szervezzenek Hárosra.

 

Kóbor kutyák

 

Egy Rákóczi úton lakó hölgy a lakóhelye közelében épülő kutyamenhelyről érdeklődött. Pákozdi József alpolgármester elmondta, a Hároson kóborló kutyáknak épül egy ideiglenes befogadó-állomás, ahol maximum nyolc kutyát fognak elhelyezni. Mivel Háros külterület, ezért ott a kóbor állatok befogását Csepelnek kell megoldania. A menhely megoldást jelent a városrészben kóborló és sok esetben veszélyes négylábúak által okozott problémákra.

 

Egy Csepeli úton élő hölgy azt kérdezte, nem lehetne-e valahogyan csillapítani a Csepeli út nagy gépjárműforgalmát, ami miatt az út menti lakóépületek állaga folyamatosan romlik. Kifogásolta a gerincút folytatásának nyomvonalát, mert szerinte nem a Rákóczi úton, hanem a Nagy-Duna partra kellene terelni a forgalmat. Horváth Gyula, a DK képviselője egyetértett a felvetéssel. A polgármester ugyanakkor emlékeztette, hogy a politikus is tagja volt annak a fővárosi közgyűlésnek, amely a gerincút nyomvonaláról döntött. Akkor nem tiltakozott. Hozzátette, a Csepeli út forgalmát is csillapítani hivatott gerincút folytatása jelenleg a főváros miatt nem épülhet meg, mert az uniós pályázatokat többször is tévesen nyújtották be.

 

Pál Géza, a DK csepeli elnöke azért emelt szót, mert nem ért egyet és feleslegesnek tartja, hogy az új Jedlik Ányos Gimnázium épületében imatermet és kápolnát hozzanak létre, szerinte inkább tanuszodára lenne szükség. A polgármester felhívta a politikus figyelmét, az új épületet érintő döntések széles körű társadalmi egyeztetéssel születtek, amelybe bevonták a gimnázium régi és új vezetőit, valamint a diákokat is. A tanuszoda megépítését sem az egyeztető testület, sem a diákönkormányzat nem támogatta.

 

Utoljára frissítve: 2021. december 06. hétfő, 10:31