Orbán Viktor: Százezer kisvállalkozónak továbbra is biztosítjuk a rezsicsökkentést

Kategória: Közélet 2022. június 10. péntek, 08:58

f86b61b9ba0d4998ba224b14e06190c1 1– Amíg háború van, infláció is van, ezért a háborús infláció letörésének egyetlen módja a béke – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő beszámolt arról is, hogy a magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút. Továbbá Orbán Viktor közölte, hogy jövőre egy háborús inflációt kezelni képes költségvetés kell.

Öt hét után ismét a Kossuth rádiónak adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy az elmúlt hetekben azért nem tudott jönni az állami rádióba, mert a kormányalakításra kellett koncentrálnia, ehhez „befelé kell gondolkodni” fogalmazott a kormányfő.

 

A jövő évi költségvetés összeállításáról elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat. Orbán Viktor szerint ilyenkor el kell gondolni a teljes jövő évet. Elárulta, hogy a soproni kihelyezett kormányülésen arra jutottak, hogy a háború akár még a következő évünket is beárnyékolhatja.

 

–A háború következményei alól nem húzhatjuk ki magunkat – mondta Orbán. Az első ilyen hatás az infláció, ami más mint egy normál helyzetben kialakuló infláció. A kormány úgy számol, hogy a jövő évre is egy háborús inflációt kezelni képes költségvetés kell.

 

A büdzsének az ezzel járó gazdasági válságot is kezelnie kell. Ezért hozták létre a rezsivédelmi és honvédelmi alapot, amivel a családok életszínvonalát kívánják megvédeni. Elmondta, hogy Brüsszelben azért nem értik a rezsicsökkentés lényegét, mert nyugaton többet keresnek az emberek, nem jelent nekik akkora problémát a rezsi kifizetése.

 

– A költségvetés meg fogja védeni a családokat, a támogatási rendszerüket és a rezsicsökkentést is – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: 100 ezer kisvállalkozást benne tudnak tartani a rezsicsökkentésben, erről ma ad ki rendeletet a kormány. 

 

Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség

 

Orbán Viktor elmondta, a gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek szerint a kormány intézkedései 5-6 százalékot faragnak le az inflációból. Kijelentette: amíg háború van, infláció is van, ezért a háborús infláció letörésének egyetlen módja a béke.

 

– A magyar kormány szinte az egyedüli Európában, amely szerint a békét kell finanszírozni, nem a háborút – folytatta a kormányfő. Mint mondta, a háborús uszítókat vissza kell szorítani. Vannak üzleti körök, akik a háborút finanszíroznák, például Soros György. Orbán Viktor reagált arra is, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indítana Magyarország ellen a benzinársapka miatt. A miniszterelnök azt mondta, rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség, ezt Brüsszelnek is meg kell értenie.

 

A műsorvezető felvetette, hogy nincs szó arról, hogy az olajembargó mennyi ideig jelenthet megoldást a közép-európai országoknak. Veszélyt jelent-e az importvám? – kérdezte.

 

– Az igaz, hogy Magyarország keményen állta a sarat – jegyezte meg az uniós tárgyalásokról Orbán Viktor, aki megjegyezte, hogy a csehek és a szlovákok nem álltak ott mellette az éles helyzetekben. A kormányfő szerint a józan ész győzött, amikor elfogadták, hogy azoknak az országoknak nem megoldás a tengeren keresztül szállított olaj, akik jelenleg szinte kizárólag csővezetéken kapják ezt a nyersanyagot.

 

– Nagyon kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben mint Magyarország – vetett fel egy szempontot Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalásokkal kapcsolatosan. Szerinte nem csupán "sunyiskodásról" van szó, amikor őt küldik ki megharcolni ezeket a vitákat.

 

– Friss felhatalmazás van mögöttünk, kétharmados győzelmet arattunk, a kormány gyorsan tud dönteni, mert háborús vészhelyzet van – sorolta Orbán Viktor. Hozzátette: A francia elnök helyzete hasonlatos még a magyar vezetéshez, aki szintén most nyert választást, "megnyugtató" előnnyel.

 

A gázcsatában más érvelés kell

 

– Ha kiáll az ember az olajembargó ellen, akkor mindenki megtámadja – emlékeztetett a kormányfő.

 

A gázembargóval kapcsolatosan elmondta, ugyanúgy kezdődik a felvetése, mint anno az olajembargóé. Először csak lebegtetik, Németország élből elutasítja, majd pár hét elteltével megváltoztatják a véleményüket. Itt már nem csak arról van szó, hogy Magyarországnak nincs alternatívája, hanem egész Európát tenné tönkre. Orbán Viktor abban bízik, hogy a józan ész kerekedik majd felül. 

 

Orbán Viktor kijelentette: nem szabad elvitatni, hogy Ukrajnának joga van megvédeni saját magát.

 

– Nem az a kérdés, hogy ők mit csinálnak. Az igazi, kérdés, hogy mi, nyugatiak, és az amerikaiak mit csinálnak. Arra kellene eszközöknek bevetni, hogy béke legyen – mondta. A miniszterelnök aláhúzta: a szankciók háborús inflációt okoznak, ha Magyarország nem kezd el a béke hangján beszélni, és senki nem beszél ezen a hangon, akkor sosem lesz béke.

 

Körültekintőnek kell lenni a hatósági áraknál

 

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: ha olyan egyszerű lenne áthárítani az extraprofit-adót az emberekre, akkor nem tiltakoznának azok piaci szereplők, akikre a kormány kivetette azt.

 

A miniszterelnök köszönetet mondott a bankoknak és a cégeknek, akik különadót be fogják fizetni a közös kasszába.

 

A hatósági árakról a miniszterelnök elmondta: Körültekintően kell eljárni, a következményeket fel kell mérni. Ahogy fogalmazott a mostani kormányban több gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszter is van, az ő feladatuk, hogy javaslatot tegyenek arra, hogy meghosszabbítsák-e az árstopot. Orbán Viktor elmondta, hogy ő szeretné megtartani a hatósági árakat.

 

A MOL vezérigazgatójának felvetésére, aki azt javasolja, hogy július elsejével fokozatosan vezessék ki a hatósági áras üzemanyagot, úgy reagált: minden a háborún múlik.

 

A nagy szennyezőknek kell fizetniük

 

A Timmermans-féle karbonadóról elmondta, hogy nem biztos, hogy időszerű a felvetése. 

 

– Európa talán már nem is táncol a gazdasági válság peremén, hanem benne van, ilyen esetben plusz adók kivetését szorgalmazni érzéketlenség és a realitásokról való elrugaszkodás – jelentette ki a miniszterelnök.

 

– Ilyen emberek jobb, ha inkább nem is hoznak döntést – utalta az Európai Bizottság alelnökére Orbán, aki nagy teljesítménynek nevezte, hogy az Európai Parlament megmakacsolta magát és végre az emberek oldalára állt, amikor leszavazta a javaslatot.

 

A kormányfő álláspontja a témával kapcsolatban egyébként változatlan; szerinte a nagy szennyezőknek kell megfizetniük ezeket a terheket, amit a brüsszeli javaslat alapján az emberektől akarnak beszedni. 

 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Magyarnemzet.hu