Borbély Lénárd: Csepel fejlődik

Kategória: Közélet 2023. január 11. szerda, 14:54

VTF 7187Milyen fejlesztések valósultak meg 2022-ben? Hogyan érinti a rezsiválság Csepelt? Milyen módszerekkel küzd az energiaárak drasztikus emelkedése ellen a kerület? Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét kérdeztük az elmúlt egy év főbb történéseiről, beruházásokról, a kormánnyal való sikeres tárgyalásokról és arról, hogy szerinte a helyi politikusoknak mit kellene a szemük előtt tartaniuk, amikor döntést hoznak.

 

„2022 részben szomorú és tragikus év mindannyiunk számára. Nemcsak az ukrán háború és az azzal járó emberi tragédiák, sorsok rendítettek meg mindenkit, hanem a súlyos energiaválság is, amely minden szempontból jelentősen érintette önkormányzatunkat, és amellyel most meg kell küzdenünk” – kezdte az évértékelőt a polgármester, aki a menekülthullámmal kapcsolatban elmondta: Csepel hihetetlen mértékű összefogással vette ki a részét az ukrán menekültek megsegítésében. Több száz ukrajnai menekültet helyzetek el az ifjúsági táborban, illetve a kárpátaljai Beregszásznak vittek többszöri pénzbeli és élelmiszer adományokat, amelyek nagy segítséget jelentettek az ottaniaknak. „Az emberekkel, a civilekkel történő összefogás megmutatta, mire is vagyunk együtt képesek.”

 

Beindultak a fejlesztések

 

A polgármester büszke arra, hogy az elmúlt egy évben ‒ a nehéz helyzet ellenére is ‒ nagy horderejű önkormányzati fejlesztések valósultak meg. „Olyan milliárdos beruházások ezek, amelyeket megígértünk a csepelieknek, és amelyeket a felelős gazdálkodásunk lehetővé tett, hogy megépítsük”. Az egyik ilyen nagy, tavalyi fejlesztés volt, hogy a Csepeli Gyermeksziget Program keretében, az iskolafejlesztési program részeként megújult a Katona József Általános Iskola. Az évek óta tartó projektnek ez a harmadik állomása, az első kettő, a Herman és a Mátyás iskola az elmúlt két esztendőben újult meg. „Az iskolák teljes mértékben önkormányzati forrásból, egyenként is több száz millió forintból épültek meg. Programunkat az összes kerületi általános iskola megújításáig folytatjuk” – ígéri a polgármester, megemlítve a másik nagy beruházást, az ifjúsági tábor felújítását, amelynek 2022 nyarán álltak neki.

 

Az építést – sok más kerületi beruházáshoz hasonlóan – lakossági fórumokkal egybekötött közösségi tervezés előzte meg. Az önkormányzat célja az volt, hogy a csepelieket bevonva, közösen döntsék el, milyen funkciót töltsön be a Kis-Duna-parton álló régi tábor. Borbély Lénárd örül annak, hogy végül olyan vélemények születtek, amelyek egybevágnak az önkormányzat elképzeléseivel, mely szerint ezen a területen egy minden igényt kielégítő, vízparti pihenő-, sport- és szabadidőpark jöjjön létre. „Csepel polgármestereként kizárólag az ilyen irányú fejlesztést támogatom én is, a terület magas beépítését elképzelhetetlennek tartom” – tette hozzá. A tábor felújításával idén nyáron terveznek végezni.

 

Szorosan talán nem, de mégiscsak ehhez kapcsolódik, hogy az önkormányzat fejlesztési terveit szakmai díjakkal is elismerik: a Csepeli Napközis Tábor tavaly decemberben elnyerte az „Összefogás a jövő generációkért” különdíjat a Településfejlesztési Szövetség 2022. évi országos Településfejlesztési Díján. „Családbarát kerületként nagy öröm nekünk ez a díj, amely megmutatta, hogy jól dolgozunk, jó irányba haladunk.”

 

Folytatódtak az útépítések is

 

„A 2019- es önkormányzati ciklusom kezdete óta, jelentős önerőből és állami támogatással közel 20 kilométernyi útszakaszt építettünk meg, ezt a munkát folytatni szeretnénk. 2022 év végén ugyanakkor elindult a több kilométernyi hosszú Táncsics Mihály utca felújítása, amelyet a Fővárosi Önkormányzat helyett mi, csepeliek újítunk fel kormányzati támogatásból. Befejezése 2023 nyarán várható.”

 

A kerületi egészségügy területén is történtek fejlesztések. A polgármester kiemelte: az Egészséges Budapest Program keretében 160 millió forintból újult meg az összes felnőtt és gyermek fogászati rendelőben, illetve a szájsebészeten működő fogászati rendelés, amelyek modern felszereléseket kaptak. A kerületi egészségügybe invesztált önkormányzati források egyébként ma már több száz millió forintra rúgnak. Borbély Lénárd reméli, hogy az energiaválság ellenére is folytatni tudják az egészségügyi fejlesztéseket Csepelen.

 

Lecsapott a válság

 

Októberben derült ki, hogy az önkormányzat intézményeit súlyosan érinti az energiaárak drasztikus emelkedése. „Miután világossá vált, hogy több mint 2 milliárd forinttal növekszik meg az energiaköltségünk, nehéz döntéseket kellett meghoznunk. Ezek azonban szigorúan szakmai döntések, szem előtt tartva a csepeli családokat. Elsődleges célunk az, hogy a kerületünk működőképes maradjon. Nagy eredmény, hogy minden önkormányzati munkahelyet sikerült megtartanunk Csepelen. Ehhez viszont hatalmas erőfeszítésekre és összefogásra volt szükség az elmúlt hónapokban” ‒ emelte ki a polgármester, egyúttal megemlítve, hogy az energiaárak emelkedése elleni harcban nagy segítség a kormány pénzügyi támogatása is.

 

De hogy néz ki ez a gyakorlatban? Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos már korábban tárgyalt a polgármesterekkel, akiktől a pénzért cserébe egy olyan tervet kértek, amely a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségeket mutatja be. Ezek alapján tettek javaslatot arra, hogy kinek mekkora összeget szánnak. Az önkormányzat vezetői és szakemberei által kidolgozott részletes energiamegtakarítási tervnek köszönhetően a tárgyalások eredményre vezettek, és Csepel az összes fővárosi kerület közül a legtöbbet, több mint 762 millió forintot kapott rezsitámogatásra az idei évre.

 

A polgármester elmondta: más-más partnerekkel ugyan, de ilyen sikeres válságkezelő tárgyalásokból több is akadt tavaly. 2022 év végén például az önkormányzat megállapodott a Magyar Postával, hogy január elején újra nyit a bezárt csillagtelepi kisposta (a Királyerdei Művelődési Ház felújítása után a királyerdei posta is), illetve az önkormányzat a Zászlós szálló bezárása ellen is sikeresen lépett fel és állapodott meg a tulajdonossal, hogy ne kerüljön az ott élő több száz ember az utcára.

 

Egész évben munka

 

A csepeli önkormányzatnak a nagyobb projekteken kívül is számos egyéb beruházása volt. Folytatódott a Csepeli Zöld Sziget Program: több száz fát, tízezernyi növényt ültettek el a kerületben, valamint ingyenes komposztládákat, díszcserjéket adott az itt élőknek az önkormányzat, de volt itt átfogó játszótérfelújítási program is.

 

„Egész évben felelős, gondoskodó önkormányzatként dolgoztunk. Hogy csak néhányat említsek a döntéseink közül: ingyenes burgonya- és hagymaakciót tartottunk, életmentő allergiaellenes injekciót vásároltunk az összes csepeli oktatási intézménynek, tavaly óta nyílászáró támogatást nyújtunk a rászorulóknak, kamattámogatást adtunk az önkormányzati lakást vásárlóknak és minden segítségre szoruló csepeli lakos havi 15 ezer forintos lakhatási támogatást igényelhet 1 éven keresztül. Van ingyenes tűzifaprogramunk, több száz fenyőfát ajándékoztunk karácsony előtt a rászorulóknak, és van 15 ezer forintos iskolakezdési utalványunk is az elsőseinknek, hogy könnyebbé tegyük a szülők számára az iskolakezdéssel járó anyagi nehézségek elviselését.” A polgármester egyébként nem látja akadályát annak, hogy 2023-ban is tovább folytassák azokat a programokat, amelyek az itt élő idősek, fiatalok, családosok megbecsüléséről szólnak.

 

Legyen szó nyugdíjas programokról, a napközis tábor programjairól, kertmozikról, nyári táborokról, a Csepeli Jégparkról, vagy éppen valamilyen koncertről a kerületbe csábított Barba Negra-ban, az önkormányzat igyekszik minden korosztálynak megtalálni a számára leginkább megfelelő programot, hogy Csepel továbbra is a közösségépítés egyik legjelentősebb szigete, színtere legyen a fővárosban.

 

Ha már programok: a polgármester szerint szerencsére kiváló a kapcsolat az egyre színvonalasabb előadásokat nyújtó Csepeli Munkásotthonnal. Amíg ő a polgármester, az épület marad a csepelieké, állítja. Velük egyébként igyekeznek még szorosabbá fűzni a kapcsolatot. Meg kell említeni, hogy ‒ az önkormányzat közreműködésének köszönhetően – hazánk leglátványosabb családi musical produkciója, A Vadak Ura érkezik ide 2023 márciusában az Experidance előadásában. „Célunk az ilyen programokkal, hogy még színesebbé tegyük Csepel kulturális életét, és hogy rendezvényeinkre kilátogató embereknek színvonalas programokban legyen részük. Erre a nagyszerű előadásra is várunk mindenkit szeretettel!”

 

A csepeli képviselő-testület több ponton nem ért egyet

 

És hogy mi a helyzet a helyi politika színpadán? Nincs könnyű dolga a polgármesternek, aki szerint a képviselők nagy része nem feltétlenül a kerület érdekeit tartja szem előtt a döntéshozatal kor. Ennek pedig látványos jelei voltak a testületi üléseken. „Abból érdemes kiindulni, hogy 2019-ben polgármesterként újra bizalmat kaptam az itt lakóktól, és velem együtt többségében azok is, akik meghatározott értékek mellett a kerület fejlődésén dolgoztunk. Csepel lakossága azt az utat jelölte ki a továbbiakban is, amit 2010 óta képviseltünk. Ezzel együtt vannak olyan képviselők a testületben, akik az elmúlt évtizedben a fejlesztések többségét ellenezték, és ugyanazt a politikát akarják visszahozni, ami a 2000-es években – és előtte – jellemezte Csepelt. Ők sok mindenre nemet mondanak, dacból és politikai érdekből. De új konfliktusok is vannak a képviselő-testületben, ami az elmúlt 10 évben nem volt vita tárgya a többség számára. Ezekről már nagyon sokan tudnak. Az egyik ilyen a KisDuna-part magas beépítése, a másik pedig a Munkásotthon köztulajdonban tartása a csepeliek számára. Ezekben az ügyekben új álláspontok és érdekek is kialakultak, de számomra és az önkormányzat vezetése számára a meggyőződésünk pont ugyanaz, ami mindig is volt. Ezeket az értékeket védeni kell, minden áron. Még akkor is, ha ez nem várt konfliktusokat okoz. Ezek a kiemelt ügyek oda vezettek, hogy volt olyan testületi ülésünk, ahol 40 millió forinttal megemeltük volna a szociális támogatásokat, aminek a fedezetét a többletbevételeink biztosították. A képviselők többsége ezt sajnos nem szavazta meg. Ezen kívül 300 millió forint többletbevételtől esett el Csepel 2023-ban. Itt a képviselők többsége gyakorlatilag az önkormányzat felelős működése ellen szavazott, pedig ez nem így volt az elmúlt évtizedben. Sok esetben azt érezhetik azok, akik a csepeli közéletet figyelik, hogy olyan új, alkalmi szövetségek alakulnak a képviselők között, amelyek ellehetetleníthetik a működésünket ahelyett, hogy az itt élők érdekeit tartanák szem előtt. Erre a tavalyi utolsó ülésünk a legjobb példa. 2022-ben több lépésben döntöttünk arról, hogy a Csepeli Városgazda Zrt.-t feladatok szerint szétválasztjuk, ami meg is történt. Az új céget bejegyezték. De amikor a feladatok szerződés szerinti elosztásáról kellett dönteni, a fenti okok miatt, politikai dacból a többség azt nem szavazta meg. A képviselők többségének döntése egyrészt nagyon sok önkormányzati munkahelyet sodort veszélybe – köztük a megváltozott munkaképességű dolgozóinkat is –, másrészt 67 millió forint többletkiadást okoz ezzel az itt élőknek, amit pl. szociális támogatásokra is költhetnénk ebben a nehéz helyzetben, vagy bármilyen fontos fejlesztésre. Ez szomorú és egyben tragikus. Sokat dolgoztunk a megoldáson, ezért Csepel működni fog 2023-ban is és a munkahelyeket is meg tudjuk védeni.”

 

Csepel polgármestere szerint neki továbbra is a csepeliek az elsők, a jövőt illetően pedig azt javasolja a képviselőknek, hogy Csepel érdekében fogjanak össze, ne térjenek le az eddigi pályáról. „Legyen világos: nekünk, kerületi döntéshozóknak Csepel fejlődése kell, hogy a legfontosabb legyen, ezért választottak meg minket. Ezt kell a szemünk előtt tartanunk, amikor döntéseket hozunk. Azoknak a képviselőknek, akik szintén a lakóhelyünk érdekeit tartják elsődlegesnek, külön köszönetet mondok!” – zárja gondolatait Borbély Lénárd, aki a 2023-as évtől békét, biztonságot és kiszámíthatóságot remél, hogy Csepel továbbra is a fejlődés, a nyugalom szigete maradjon.