Orbán Viktor: A rendőrök ellen elkövetett bűncselekmény emlékeztet arra, hogy a biztonságunk nagy érték

Kategória: Közélet 2023. január 13. péntek, 08:39

0755673c71a24e718d771ebd19bb48b1Gondoskodni fogunk a csütörtök este Budapesten meggyilkolt rendőr családjáról – jelentette ki a kormányfő a Kossuth rádió, Jó reggelt Magyarország! című adásában. Rádióinterjújában Orbán Viktor kiemelte: együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családja felé. Erről annyit kell tudni, hogy megszúrtak három rendőrt csütörtökön késő este Kelenföldön. A késes támadóra a rendőrök rálőttek, majd elfogták. Az egyik rendőr, egy körzeti megbízott belehalt a sérüléseibe.

 

 

 – Ez megráz bennünket, ami azért van, mert ez nem mindennapos eset – magyarázta a miniszterelnök. Szerinte a rendőrök jól végzik a munkájukat, azért is sokkoló egy-egy ilyen eset. 

 

Egy bűncselekmény emlékeztet bennünket arra, hogy a biztonságunk nagy érték, meg kell becsülni – foglalta össze a kormányfő. 

 

Veszélyek kora

 

– Nem lehet még arról nyilatkozni, hogy 2022 a fordulat éve-volt-e, de nem lehet kizárni – vélekedett a miniszterelnök, áttérve az előttünk álló évről szóló témákra. Elmondta: a veszélyek korába léptünk, amit a pandémia kitörésekor még nem láttunk. 

 

– Utána háború és energiaválság jött, a migráció folyamatosan nő, határainkon a nyomás olyan nagy, mint a 2015-ös invázió idején, a háború elhúzódik, egyre véresebbé válik – sorolta a kormányfő. 

 

Orbán Viktor rádióinterjút ad

 

Azzal kapcsolatban, hogy mit tud ebben a helyzetben kezdeni Magyarország, a miniszterelnök elmondta, két módon lehet a veszélyekhez viszonyulni: az egyik a sündisznómódszer, de ez önveszélyes stratégia is, mert megbénít, megdermeszt. A magyarok számára a legfontosabb, hogy tevékenyen, aktívan reagáljunk a válságra, 2022 azért volt fontos év, mert Magyarország az összes veszélyre aktívan reagált. 

 

– Védelmi állásokat építünk, válaszolunk, bevezettük a rezsivédelmi alapot, nem azt mondtuk az embereknek, hogy éljék túl, hanem azt, hogy fogjunk össze – fogalmazott. Így jött létre a rezsivédelmi alap is, ami a veszélyre adott tevékeny válasz volt. A kormányfő szerint a 2023-as évben is ezzel a hozzáállással kell kezelni a bajokat.  Magyarország nem egyszerűen áthárította a megnövekedett energiaárakat, hanem megvédte a rezsicsökkentett árakat, ezzel minden magyar család kapott havi 181 ezer forintot.

 

– Ha nem ezt tettük volna, legalább egymillió család tönkre ment volna Magyarországon – jelezte a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy a baloldal rászabadította volna a piaci rezsiárakat az ország lakosságára. 

 

A szankciós helyzetről azt mondta a kormányfő: valakinek azt kellene mondania, hogy ezt elszúrtuk. 

 

– Ha megszűnnének a szankciók, akkor az infláció megfeleződne – húzta alá Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: ő maga Brüsszelben csak fékezni tudja a kártételt, a nagy államok véleményét nem tudja megváltoztatni. 

 

– A következő időszakban ez a szerencsétlenkedés folytatódik majd a szankciók ügyében – jegyezte meg a miniszterelnök, kiemelve: a precíz német válságkezelésben is megingott a hite.

 

Európa veszít

 

– Oda kell menni az energiacégekhez, és az extraprofitjukat el kell venni, de meg kell értetni velük, hogy ez egy átmeneti intézkedéssorozat. Ez a fajta erőpozíció Nyugat-Európában nem áll fenn, nem tudják összegyűjteni a megfelelő összegeket, ezért az európai emberek kárvallottjai az elhibázott szankciós politikának – magyarázta Orbán Viktor. Hozzátette, gazdaságilag biztosan mondható, hogy a létrejött konfliktus legnagyobb vesztese Európa.

 

– A héten a bizottság leállította az Erasmus-programok támogatását, azonban az biztos, hogy a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni – szögezte le az ügy kapcsán a miniszterelnök. Elmondta, készüljenek a diákok úgy, ahogy eddig, a magyar költségvetés ki fogja ezt fizeti, hiszen ez egy befektetés a jövőnkbe. 

 

– Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek, nem fogunk lemondani erről a lehetőségről – nyomatékosította. A kormányfő szerint felmerül a kérdés, hogy miféle emberek a brüsszeli döntéshozók, hiszen micsoda dolog, hogy valaki bosszút áll a másik ember gyerekén, a magyar fiatalokon.

 

– A konkrét kifogások a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban szamárságok – véli a miniszterelnök. Nyugat-Európában általános gyakorlat, hogy politikusok ülnek az egyetemek kuratóriumában. 

 

Az áll az ügy mögött, hogy Nyugat-Európában kormányváltást akartak, úgy gondolják, a migránsokat is be kell engedni, mi azonban védekezünk ez ellen, hiába akarnak beszorítani minket – fejtette ki. Hozzátette: – Van egy elgondolásuk arról, hogyan kell nevelni a gyerekeket, és azt gondolják, hogy a civil társadalmi mozgalmaknak szerepet kell játszania a gyermekek nevelésében.

 

Minél több jogkört el akarnak vinni Brüsszelbe, és ehhez szintén nem járul hozzá a magyar kormány. – Emiatt akarnak kormányváltást, finanszírozták a dollárbaloldalt. Most Brüsszel megpróbál minket rászorítani arra, amit ők akarnak – rögzítette a miniszterelnök. 

 

– Minden konfliktus, ami fennáll, ebben az összefüggésben értelmezendő – fogalmazott Orbán Viktor az Erasmus-ügyről. Emlékeztetett: Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most. – Magyarországot nem lehet sarokba szorítani. Brüsszelnek félreértés azt gondolnia, hogy nélkülük nem kel fel a nap – jelentette ki. 

 

Növekvő bérek

 

– Soha nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint 2022-ben – részletezte a kormányfő. Kiemelte: a magyar gazdaság jól működik. – Soha nem érkezett még annyi beruházás Magyarországra korábban, mint 2022-ben. 

 

Folyamatosan együttműködünk a gazdasági szereplőkkel, így gyorsan tudunk reagálni, a legfontosabb a munkahelyek megvédése – jelentette ki a kormányfő.

 

– A bérekről nem a kormány dönt, és ez jól van így. Ezt a gazdasági élet szereplői tudják eldönteni. A minimálbért a kormány csak jóváhagyja, a gazdasági élet szereplői döntik el, hogy mi fér bele és mi nem – hangsúlyozta a kormányfő.

 

– Nem 2022-ben és 2023-ban gondolkodok, hanem a két évben együtt – mondta. Azt érdemes nézni, hogy 2022-től mi történik, a két időszak egészét véve a bérek reálértéküket tekintve nőni fognak – magyarázta. 

 

A kormányfő megismételte, aktív válságkezelők vagyunk, a kormányt lustasággal még sose vádolták, mert cselekvő kormány, és az a dolga, hogy folyamatosan bizonyítsa: komoly ország vagyunk, ambiciózus célok kitűzésével. 

 

– Nem adjuk fel nagy nemzeti céljainkat, a családtámogatási rendszert nem szűkítjük, hanem bővítjük, biztos vagyok abban, hogy ambiciózus célt kell kitűznünk – mondta el a miniszterelnök. Az interjú végén arról is beszélt, hogy az infláció mértékét egy számjegyűre kell csökkentenünk az év végére.

 

A másik fontos cél, hogy nem kerülhetünk azon országok közé, amelyek gazdasági teljesítménye kisebb lesz 2023-ban, mint amilyen 2022-ben volt. – Bár választási év volt 2022-ben, és jött az energiaválság is, de tavaly a költségvetési hiányt és az államadósságot is csökkentettük – húzta alá a miniszterelnök.

 

Borítókép: Orbán Viktor érkezik a Kossuth rádióba ma reggel. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Utoljára frissítve: 2023. január 13. péntek, 08:42