Nyugdíjemelés: csepeli időseket kérdeztünk

Kategória: Közélet 2023. február 09. csütörtök, 09:35

nyugdijemelesOrbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben jelentette be, hogy január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat Magyarországon.

Már a januári emeléssel és a februárban érkező 13. havi nyugdíjjal védve vannak a 2023-ban várható inflációtól a nyugdíjasok, amennyiben a fogyasztói árak emelkedése a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint alakul. Ugyanakkor a kormány ígérete szerint, ha magasabb lesz a mostani várakozásnál az infláció, akkor újabb kompenzáció jöhet. Csepeli nyugdíjasokat kérdeztünk: éreznek-e valamit a nyugdíjemelésből?

 

Unger Ági: „Nagyon örültem a nyugdíjemelésnek, nagy segítség. Most kaptam meg az özvegyi nyugdíjat a párom után, az is 15 százalékkal emelkedett. Minden nagyon drága, sajnos meg kell nézni, hogy mit vásárol az ember, de ez a pluszpénz némi könnyebbséget jelent. Elégedett vagyok, februárban pedig megkapjuk a 13. havi nyugdíjat. Vannak unokáim, akikre szívesen költök, mindig van helye a pénznek.”

 

Zrínyi Tiborné: „Egyedül élek, sajnos a férjem 22 éve meghalt. Szerény nyugdíjam, most egy kicsit emelkedett. A nyugdíjemelés mindképp segítséget jelent, csakúgy, mint a 13. havi nyugdíj is.”

 

Kanyó Klára: „Nagy mértékben segíti az életemet a nyugdíjemelés. Nagyon örülök a pluszpénznek. Már az is óriási dolog, hogy tavaly visszakaptuk a 13. havit, ekkora mértékű emelést pedig még sosem kaptunk. Ez mindenkit pozitívan érint. Van családom, így van hová tenni a pénzt, nincs okom a panaszra.”

 

Kővári Gyula: „54 évet dolgoztam le, de mindig szolidan kerestem, és ez a nyugdíjamon is látszik. A 15 százalékos emelésnek kifejezetten örültünk a feleségemmel. A 13. havi nyugdíjat pedig várjuk, biztosan fel tudjuk használni.”