Németh Szilárd: Kovács Béla ügyében a Jobbik továbbra is adós a válasszal

Kategória: Közélet 2015. október 14. szerda, 15:07

nszNémeth Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke Kovács Béla, a Jobbik kémkedéssel vádolt európai parlamenti képviselőjének ügyében tartott sajtótájékoztatót a Képviselői Irodaházban. Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn elfogadta azt a jelentést, amelynek alapján Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolják az Európai Parlamentnek.

Németh Szilárd kijelentette, a másfél éve húzódó ügy kapcsán a Kovács Bélát jelölő Jobbik hiteltelen és kétszínű játékot játszik. Emlékeztetett, Kovács Béla ellen 2014 áprilisában tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal az európai közösségek ellen folytatott kémkedés megalapozott gyanújával. A feljelentést a Legfőbb Ügyészség megalapozottnak találta, és Polt Péter legfőbb ügyész még tavaly májusban az Európai Parlamenthez fordult, kérve a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. – A gyanú szerint Kovács Béla orosz hatalmi érdekeket szolgál. Bebizonyosodott, hogy rendszeresen, szervezetten és konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal, és havonta utazik Moszkvába – mondta Németh Szilárd, aki szerint az ügy nemcsak Kovács Béláról, hanem pártjáról, a Jobbikról is szól. – Az elmúlt másfél évben Vona Gábor pártelnök, a pártvezetés és a teljes Jobbik kiállt Kovács Béla mellett, akit párttársai K.G. Bélának hívnak. Ahelyett, hogy eltávolították volna a pártból, a tavalyi európai parlamenti választásokon biztos befutó helyen indították – hívta fel a figyelmet a képviselő, majd hozzátette, ha Kovács Béla nem bújt volna a mentelmi joga mögé, és nem állt volna mellette az egész párt, akkor nem kellett volna másfél évet várnunk a mentelmi jog felfüggesztésére.

Németh Szilárd utalt arra, hogy Polt Péter szerint minden elvesztegetett nap befolyásolja a megalapozott vádemelést, és az ítélkezést. – Vajon egy magát nemzetinek valló párt miért áll ki egy olyan ember mellett, akit kémkedéssel vádolnak – tette fel a kérdést, majd felidézte, hogy sajtóhírek szerint Kovács Bélának szerepe volt a Jobbik finanszírozásában, ezért egy sor kérdés merül fel: adott-e Kovács Béla pénzt a Jobbiknak, ha igen, mennyit. Tisztázásra vár az is, hogy azok, akiknek érdekében Kovács Béla kémkedett, és akik kijutatták Brüsszelbe, azok milyen kapcsolatban állnak egymással. Németh Szilárd szerint azt a kérdést is fel kell tenni, hogy „vannak-e még K. G Bélák a Jobbikban, vagy csak Kovács Béla szolgált a gyanú szerint idegen érdekeket.”  

Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről a ma esti brüsszeli plenáris ülés dönt. 

nsz2LG

fotó: Benkő-Molnár Fanni

Utoljára frissítve: 2015. október 14. szerda, 22:15